Datamaskiner er nå en så selvfølgelig del av vår hverdag at det er få som tenker på dette som noe en trenger å lære lenger. Vi vet hvordan vi surfer på nettet, e-post er en lek (og snart noe vi ikke bruker lenger pga. Twitter, Facebook og ikke minst mobiltelefoner) – og det er en selvfølgelig del av jobbhverdagen for veldig mange av oss.

Men at vi alle sammen er gode PC-brukere er å ta i, og årsaken er langt på vei at når vi begynte med datamaskiner så la vi oss til en del uvaner som det er veldig vanskelig å kvitte seg med.

Noen legger kanskje alle dokumentene de jobber med på skrivebordet, noe som kanskje gjør at de er enkle å få tak i, men det blir også et salig rot. Andre (eller kanskje de aller fleste?) har en stygg tendens til å ikke lese spørsmål som popper opp før vi klikker oss videre når vi installerer programvare eller i andre situasjoner. Det kan ofte ha ganske fatale konsekvenser.

Den noe obskure bloggen MakeUsOf.com har satt sammen en veldig kort liste på tre punkter med tips til folk flest som oftest blir oversett – og det er vanskelig å ikke si seg enig i disse punktene. Vi har sett litt nærmere på dem:

1. Lær deg tastaturet

Jo da, etter at folk har benyttet datamaskinen som hovedarbeidsverktøy de siste 104 årene, så vil de fleste hevde at de kan tastaturet. Den såkalte «LFT»-metoden (let-finn-trykk) mener nok de fleste at de har tilbakelagt for lenge siden, selv om det kanskje ikke flyter helt i touchteknikk.

Men det å kunne tastaturet handler om å veldig mye mer enn å vite hvor du skal sette fingrene. Ved å lære deg en del nyttige snarveier så kan du unngå fryktelig mye bruk av musa. Utover at musa fort kan gi senebetennelse, så er det ofte en veldig lite effektiv måte å gjøre ting på. Nesten alt du kan gjøre med en mus, kan du gjøre med tastaturet.

Om du lærer deg de mest effektive tingene du kan gjøre med tastaturet, så vil hverdagen bli langt mer hyggelig foran PC-en.

Et veldig godt sted å begynne er å lære seg en så enkel ting som Ctrl+S – for å lagre, som er veldig mye mer effektivt enn å fjerne hånda fra tastaturet, bevege armen til musa, bevege musepekeren til filmenyen, dra ned til lagre-elementet, trykke på venstre museknapp – for så å flytte hånda tilbake til tastaturet.

Neste steg bør så kanskje være å lære seg å bruke tastaturets mest undervurderte tast, nemlig Tab-tasten. Utover å gi innrykk i tekstdokumenter, som er den minst interessante funksjonen til knappen, så fungerer Tab som en knapp der du hopper til neste eller forrige felt.

Se for deg at du for eksempel skal fylle inn fornavn, etternavn, adresse, poststed, telefonnummer osv. inn i et skjema. I de fleste tilfeller vil Tab fungere som en enkel måte å hoppe fra felt til felt. Fornavn – Tab – Etternavn – Tab – Adresse – Tab – osv. Hver gang du trykker på tab så slipper du å bruke musa.

Etter hvert som du blir god på dette, så kan du lære deg å bruke Kjør-feltet i Windows. Da vil du oppleve en ny verden!

Les også:

2. Les hele spørsmålet – og ikke installer programvare

For mye programvare installert på en datamaskin er en uting. Det tar opp masse plass, det kan faktisk gjøre datamaskinen din tregere, det kan gjøre andre programmer dårligere, ubrukt programvare kan utgjøre en sikkerhetsrisiko – og: En del av den programvaren du har installert på datamaskinen din har du sannsynligvis ikke engang bedt om å få med.

Produsenter av mye unyttig programvare har en tendens til å gå inn litt bakveien for å få folk til å bruke andre programmer de også har laget, eller kanskje installere et ekstra program fordi de har fått betalt av den andre utvikleren til å legge ved dette programmet i installasjonsfilene.

For eksempel har Microsoft en tendens til å gjerne ønske at du skal installere hauger og lass av programvare samtidig som du installerer Live Messenger, Apple dytter gjerne på deg en ekstra nettleser når du oppdaterer iTunes, en ekstra toolbar til Yahoo følger med på halvparten av all gratisprogramvare som leveres, WinAmp vil gjerne gi deg både ekstra programvare, en toolbar, endre søkemotoren din og få deg til å begynne å bruke en amerikansk musikktjeneste. Disse eksemplene kan vi fortsette med i alle evighet.

Felles for de fleste av disse er at du kan unngå alt dette tullet om du leser informasjonen som dukker opp under installasjonsprosessen, fremfor å bare trykke på «neste» helt til du er gjennom. Som regel kommer alt dette med som standard, så du må aktivt fjerne tull du ikke ønsker.

Det heder også at det å fjerne slike tillegg er det som skal til for å hindre at ren spionvare kommer inn på datamaskinen din.

Og i beste/verste fall kan det å virkelig sette seg inn i spørsmålene som stilles være det som er forskjellen på om du mister alle filene dine eller ikke.

Om du får tilbud om gratis programvare så bør du alltid la all tvil komme søppelkassen til gode. Om du er usikker på om du trenger noe, da trenger du det sannsynligvis ikke.

3. Ha et godt system i rotet

Skrivebordet er et enkelt sted å legge filer. Det ligger veldig praktisk tilgjengelig i enhver situasjon, men det skal veldig lite til før du har så mange dokumenter, snarveier, bilder og mapper der at du ikke finner fram til noe som helst.

Et godt tips er derfor å unngå å bruke skrivebordet i det hele tatt. Lag en oversiktlig og god mappestruktur for dine private dokumenter, og la det ligge under «Mine dokumenter» – eller fortrinnsvis på en helt egen partisjon for denne typen innhold. Sistnevnte gjør livet ditt veldig mye enklere om du for eksempel skal oppdatere Windows-versjon på et senere tidspunkt.

Det er heller ikke nødvendig å ha snarveier til programmer på skrivebordet: Programmer hører til på Start-menyen eller hurtigstartsområdet på oppgavelinjen.

Hvis du på død og liv fortsatt ønsker å fylle opp skrivebordet med rot, så kan det være en idé å se på programvare som Fences, som hjelper deg med å holde skrivebordet ditt organisert og oversiktlig.