HTML EMBED

Tre av våre største skianlegg, Hemsedal, Geilo og Kvitefjell åpnet sine heiser og bakker i går, mens det denne helgen ligger tilrette for at 15 steder går igang med vintersesongen, melder skiinfo.no.

Her er anleggene som åpner: Hemsedal, Geilo, Kvitfjell, Trysil, Gaustablikk, Vierli, Hummelfjell, Beitostølen, Golsfjellet, Haukelifjell, Bjorli, Vassfjellet, Narvikfjellet, Steillia i Bardu og Målselv Fjellandsby er alle steder der det forventes at du kan sette fart på alpinskiene eller snowboardet i helga.

En miniguide fra Hemsedal

Hemsedal lengst nord i Hallingdal er det nærmeste du kommer alpene i Skandinavia. Den lille bygda er omkranset av raskt stigende høyfjell på begge sider, som skaper ypperlige forhold både for skikjøreren og fjellvandreren.

Fakta om Hemsedal

Hvor Lengst nord i Hallingdalen, midt mellom Oslo og Bergen.
Når Egnet for besøk hele året, men aller mest brukt som vinterdestinasjon på grunn av skimulighetene.
Hvorfor Ypperlige snøforhold fra sent i november til langt ut i mai. Om sommeren er området velegnet for fjellturer, offroad-sykling, fisking og mye mer.

Land Norge
Innbyggere ca. 2000

Turistinformasjon

> Hemsedal.com
> Skistar

Slik kommer du til Hemsedal

Nor-Way Bussekspress har busser som går både fra Bergen, Oslo og Lillehammer hele året. Du kan også ta toget til Gol, og korresponderende buss fra togstasjonen der. Vinterstid går det i tillegg en transfer fra Gardermoen direkte til Hemsedal fredag og søndag. Kjører du egen bil, tar turen rundt tre timer fra Oslo, fire fra Bergen og seks fra Trondheim.

Kom deg rundt i Hemsedal

Hemsedal er en liten bygd, som det er lett å orientere seg i. Det går lokalbusser hele dagen, og på vinteren kan du hoppe på bussene til skiheisene, som er gratis.

Visste du at det første hotellet i bygda var Skogstad Hotell, som stod ferdig i 1905, mens den første alpinløypa ble til gjennom dugnad i 1961?

Visste du at navnet Hemsedal kommer fra ordet hems, som lenge har vært et sentralt parti i hyttene, koiene og seterhusene i området? En hems åpner seg mot stuerommet på samme måte som Hemsedal møter hoveddalføret Hallingdal ved Gol.

HTML EMBED

Før du drar til Hemsedal

Les Mikkjel Fønhus er på mange måter en glemt norsk villmarksdikter, som brukte områdene i Hallingdal og Valdres som ramme i sine forellinger. En god start er «En villmarkssønn», som i tillegg til naturskildringene også tar opp motsetningene mellom by og land.

Hør Hellbillies er blant Norges mest profilerte band, kjent for sine tekster på hallingdialekt. Gruppens medlemmer er alle fra Ål, ikke langt fra Hemsedal. Svein Torleif Bjella er også fra området, en artist i country- og folkrocksjangeren kjent for sin myke omgang med hallingdialekten.

Se Serien «Vi på Langedrag» i Hallingdal hadde stor suksess på NRK. Det finnes for øvrig en rekke skifilmer fra Hemsedal på YouTube.

App «Hemsedal Travel Guides» (Android, iPhone, 7 kr)

Få med deg i Hemsedal

1. Bakker og berg i Hemsedal

Vinterstid handler Hemsedal først og fremst om skikjøring, og alpinanlegget – med 20 heiser og 47 nedfarter – har i år utvidet sine ordinære åpningstider, som nå er 9 til 16:30 fra sesongstart til 1. mai.

Områdene rundt bygda er ellers som skapt for å teste ut naturmennesket i deg, og fjellene har mange av de samme egenskapene du finner i mellomeuropeiske alper. Snøen er ofte tørr og silkemyk, mens om sommeren og ut over høsten kan du dra ut i villmarka både til fots, på sykkel eller til hest.

2. Besøk Langedrag

På den kjente leirskolen, dyreparken og fjellgården Langedrag treffer du mange av dyrene vi forbinder med norsk fauna. Anlegget ligger på rundt tusen meter over havet, med god utsikt over vann og fjell i Hallingdal og Numedal.

Av dyr kan vi nevne både ulv og gaupe, samt fjellrev, villsvin og elg. Gården har i tillegg eget ysteri og geitemelkproduksjon, og du blir både servert der og tilbudt nattleie.

3. Matkurs på Fausko Skysstasjon

Den gamle skysstasjonen på Hov like nord for Hemsedal representerer et krysningspunkt mellom by og bygd, mellom fjellbondekulturen, fjellgårdene og de tradisjonelle gjestegårdene.

Gården er økologisk drevet, og var lenge en tradisjonell skysstasjon med overnattingsmuligheter. I 1990 ble gården renovert, og fremstår nå som et unikt stykke kulturhistorie, der det arrangeres mange aktiviteter, deriblant matkurs.

4. Elvepadling i Hemsedal

Hemsedal er et paradis for den aktive, og en spennende og noe annerledes aktivitet er elvepadling. Wildwolf Adventure er ett av selskapene som tilbyr endags eller todagers kurs, som tar for seg både instruksjon i bruk av utstyr og padleteknikk. Deretter bærer det ut på noen av de vakre fjellvannene med besøk på noen av stølene, blant annet langs Vavatn eller Vannin, som har storslått utsikt mot det mektige Skogshorn.

De mer erfarne kan padle på Vannin med Norske Opplevelser.

Gode restauranter i Hemsedal

Det mangler ikke på gode spisesteder i Hemsedal, selv om det knapt bor 2000 mennesker der. På de fleste stedene serveres det klassisk norsk spekemat, rømme og flatbrød, for ikke å snakke om vilt som rein, villsvin og elg.

Kjøkkekroken i Hemsedal sentrum serverer bondekost som blant annet består av ørret fra Vavatn, skogsoppsuppe, og hjort fra Gaularfjellet. For å nevne noen av rettene, tilberedt enkelt, men lekkert.

Hemsedal Café (velkjent for sin afterski), og Bistro’n på Skogstad Hotell er også gode på mat.

Fossheim Hotell serveres kvalitetsmat i stor grad basert på lokale råvarer. Du kan spise i hotellets restaurant, i Fossheimgammen, eller på hytta som catering.

Ulsåkstølen (vinterstengt) serverer tradisjonell hallingkost, og tradisjonsmat. Her kan du også hamstre opp med rømme, ost og spekemat.

Gode hoteller i Hemsedal

LuksusSkarsnuten Hotel er det største og mest fancy av hotellene i Hemsedal. Det ligger tett inntil skibakkene, og tilbyr også utleie av leiligheter. Hotellet har fine rom og en utmerket restaurant.

MiddelsSkogstad Hotell var det første hotellet i bygda, bygget i 1905, men har siden den gang vært gjennom mange oppgraderinger. Et hyggelig og hjemmekoselig sted i hjertet av bygda, med et lekkert barområde (Fjellbekk) som har åpent til langt ut i de små timer.

Budsjett Elvely Camping har hytter, hver med fire senger, utstyrt med kjøkken. Stedet har nylig fått nytt fellesanlegg. Et rimelig og trivelig alternativ.
Tlf. 32060269

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir