(Spillmagasinet): Sony har sluppet den nye versjonen av Playstation 3 og Microsoft har satt ned prisen på Xbox 360. Men hvilken konsoll passer egentlig for deg?

I denne artikkelen tar vi for oss fem punkter som du bør tenke på før du kjøper din spillmaskin. Forhåpentligvis blir valget lettere.

LES OGSÅ: Xbox 360 Elite vs. PS3 Slim

Først og fremst finnes det en tredje konsoll på markedet, den populære Nintendo Wii. Denne maskinen er myntet på såkalte casualspillere, hverdagsspilleren som er ute etter litt digital underholdning fra tid til annen. En rekke spill til PS3 og Xbox 360 henvender seg til en viss grad til de samme spillerne, men de to konsollene er først og fremst valget for hardcorespilleren.

Spill

Spillene er langt på vei hva som «gjør» en konsoll og her burde du gjøre grundige undersøkelser. Har du hørt om «Halo» og endelig bestemt deg for å sjekke hva dette egentlig handler om, er det mindre smart å komme hjem med Playstation 3. Like dumt er det å kjøpe Xbox 360 dersom bilsimulatoren «Gran Turismo» plutselig har dukket opp på radaren din.

I kampen om spillerne er det foreløpig Microsoft som har engasjert seg mest i å skaffe eksklusivt innhold til Xbox 360. En rekke utvidelser til spill som «Grand Theft Auto IV» og «Fallout 3» er foreløpig sluppet kun til Xbox 360 eller blir tilgjengelig på denne konsollen først.

Per i dag vil du finne flest eksklusive titler til Xbox 360, men Playstation 3 har flest eksklusive titler under utvikling – som «God of War III», «Heavy Rain» og «Gran Turismo 5».

Xbox 360 har spill som «Halo», «Splinter Cell», «Left 4 Dead», «Gears of War», «Shadow Complex», «Mass Effect», «Crackdown», «Alan Wake» og «Forza». PS3 har spill som «Metal Gear Solid 4», «Resistance», «Ratchet and Clank», «MAG», «inFamous», «Killzone», «LittleBigPlanet», «Singstar» og «Buzz». Hvem som vinner i denne kategorien er helt opp til dine preferanser.

Online

Forskjellene mellom PS3s og Xbox 360s onlinemuligheter er på vei til å viskes ut, men en grunnleggende forskjell er det likevel: Sony tilbyr onlinespilling gratis, mens Microsoft tar i overkant av 500 kroner i året for Xbox Live.

På en annen side er Xbox Live en mer populær onlinetjeneste enn Playstation Network, og føles mer integrert i produktet. Du møter en mer helhetlig tanke bak tjenesten enn hva du har fått med Playstation 3. Sony er imidlertid i ferd med å justere PSN og forbedrer stadig tjenesten gjennom oppgraderinger av systemprogramvaren.

Pris

Playstation 3 kommer med innebygd Blu-ray-spiller og nettverksadapter og er dermed markedets dyreste konsoll. Den nye PS3 kommer med 120 gigabyte harddisk, det samme som Xbox 360 Elite og det er de to konsollene som er mest sammenlignbare.

STOR PRISSAMMENLIKNING: Xbox 360 Elite vs. PS3 Slim

En undersøkelse i nettbutikkene til de største elkjedene viser at Xbox 360 Elite ligger mellom 500 og 800 kroner under den nye Playstation 3. Det bør imidlertid nevnes at spesifikasjonene på de to maskinene ikke her direkte sammenlignbare. Foruten en Blu-ray-spiller har PS3 innebygd adapter for trådløst nettverk. Dette er tilleggsutstyr på Xbox 360 som koster mellom 700 og 900 kroner.

Stabilitet

Xbox 360 har rykte på seg for å krasje. Det vil si at maskinen av en eller annen grunn stopper å fungere. Den mest fryktede feilen er såkalte «Red Ring of Death», en uopprettelig systemfeil som ofte resulterer i at du må ha en ny konsoll. Microsoft er imidlertid godt forberedt og utskiftingen av konsollen går gjerne smertefritt – selv om du må vente litt. I USA utvidet Microsoft garantien på Xbox 360 til tre år, men her i Norge er du beskyttet av Kjøpsloven og retten til å reklamere i fem år.

Microsoft hevder at feilraten nå er nede på «normalen», men en undersøkelse det anerkjente, amerikanske magasinet Game Informer har gjort blant sine lesere antyder en annen virkelighet. Blant de 5000 som deltok i undersøkelsen svarer 54,2 prosent at deres Xbox 360 hadde krasjet. Tilsvarende tall for Playstation 3 var 10,6 prosent (og 6,8 prosent for Wii).

Microsoft bestrider imidlertid tallene og hevder sin interne oversikt tegner et helt annet bilde, med en normal feilfrekvens. Tony Renstrøm i Microsoft Norge sier til VG Nett at det er åtte ganger mer sannsynlig at en person svarer på denne typen leserundersøkelser dersom han har hatt en negativ opplevelse enn dersom han har hatt en positiv opplevelse.

Det er umulig å tallfeste den nøyaktige feilfrekvensen på Xbox 360 og PS3, men det er mer enn rimelig å påstå at Sony så langt har levert det mest stabile systemet.

Andre funksjoner

En funksjon som særlig skiller Xbox 360 og Playstation 3 er PS3s Blu-ray-spiller. Om du trenger denne eller ikke, er en avgjørelse helt opp til deg.

En annen ting du imidlertid bør tenke på er hvilken konsoll vennene dine har. Spill er dyrt og det er greit å ha muligheten til å låne hverandre spill. Å spille online sammen med venner du kjenner er også en verdi i seg selv.

Håper denne guiden er til hjelp for deg og lykke til med kjøpet av ny konsoll. Til sist vil vi påpeke at Spillmagasinet spiller både på Playstation 3 og Xbox 360 – og vi er svært godt fornøyde med begge systemene. Det tror vi du blir også, uansett hva du velger.