Gå til sidens hovedinnhold

Miniguide til Paris

Ingenting slår Paris om våren og her er vår guide til den romantiske byen.

HTML EMBED

Selv om du skulle nære en sunn skeptisk til påtrengende frankofile folk i flagrende gevanter, er sjansen stor for at du likevel faller for Paris. Alle klisjeene om romantikkens hovedstad er sanne, men byen er så mye mer. Enten du bruker oppholdet på kjente attraksjoner som Eiffeltårnet, Notre-Dame, Louvre, Pompidou og Sacré Coeur, eller finner deg en lun kafé i en stille bakgate, gripes du fort av en trang til å lese tykke romaner og se gamle filmer med mye dialog. Eventuelt bare drikke altfor dyr vin.

Fakta om Paris

Hvor Frankrikes hovedstad ligger nord i landet ved elva Seinen og i regionen Île-de-France.
Når Året rundt, men ingenting slår selvsagt våren i Paris.
Hvorfor Fordi det gode liv også kan leves i en pulserende storby.

Innbyggere 2,2 millioner innen bygrensene, men rundt 10 millioner i stor-Paris
Nødnumre Legehjelp 15, politi 17, brann og ulykke 18, generelt nødnummer 112
Valuta 1 euro = 7,50 NOK

Turistinformasjonparisinfo.com, pariswelcome.net

Slik kommer du til Paris

Både SAS, Norwegian og Air France flyr direkte til Paris fra Gardermoen. Norwegian har dessuten en rute Bergen–Paris fra slutten av mars, mens Ryanair flyr på Paris (Beauvais) fra Rygge.

Kom deg rundt i Paris

Avstandene er store i Paris, og selv om det er koselig å rusle rundt, rekker du ikke over så mye på det viset. Metroen går fra 05:00 til 00:30 og har rundt 300 stasjoner rundt om i byen. Du kan kjøpe enkeltbilletter eller et Paris Viste-kort for én, to, tre og fem dager. Kortet gir også rabatt ved en rekke attraksjoner og museer, og koster fra 85 kr (for voksen, én dag i tre soner).
Drosjer i Paris er trygge og tilgjengelige, og vil du ikke praie på gata, kan hotellet eller restauranten bestille for deg.
Båtbussen Batobus har åtte stopp langs Seinen og et dagspass koster 113 kr.

Før du drar til Paris

Les Graham Robbs «Parisians – An Adventure History of Paris» (2010) er en kritikerrost historiebok som skildrer Paris fra 1750 til moderne tider.

Se «Den fabelaktige Amélie fra Montmartre» (2001) gir et søtromantisk blikk på en sjarmerende bydel og menneskene der, mens «De elskende på Pont-Neuf» (1995) viser en råere side av parisisk lidenskap.

Hør «Éternelle» med Edith Piaf bør gi solide frysninger på ryggen, og hensetter deg til røykfulle pariserbuler. Antologien «Putumayo Presents: French Cafe», med blant andre Serge Gainsbourg og Jane Birkin, kan også hjelpe deg å sette stemningen før turen.

App Metro Paris Subway

Visste du at Paris opprinnelig het Lutetia (eventuelt Lutetia Parisiorum) fram til og med Romertiden?

Få med deg i Paris

1. Venstre side av Seinen

De største turistattraksjonene ligger på høyre side av Seinen, mens den venstre og sørlige elvebredden lenge har vært favoritt blant kunstnere, intellektuelle, forfattere og livsnytere av ymse slag. Latinerkvarteret er mest besøkt, og deler av området har blitt i overkant turistifisert. Vi anbefaler heller at du utforsker Saint-Germain-des-Prés, der for eksempel vesle Rue Christine er en bortgjemt perle av en gate. Ta dessuten en tur opp til Montparnasse, der du uten kø får en fabelaktig utsikt fra taket på skyskraperen Tour Maine-Montparnasse.

2. Pompidou-senteret

Alle skal se Mona Lisa i Louvre, og det bør du forsøke også, om ikke annet for å stusse over hvor liten hun faktisk er. Vi synes likevel det er artigere å sjekke ut hva som skjer på det mer dynamiske Pompidou-senteret. Dette er Europas største museum for moderne kunst, og en attraksjon i seg selv med sin frekke arkitektoniske utforming. Om ikke noen av de aktuelle utstillingene fenger, er det alltid liv på plassen utenfor, museumsbutikken har ting du ikke finner andre steder og (den noe snobbete) takrestauranten Georges har én av de beste utsiktene over byen.

3. Bli som pariserne

Det engelskspråklige enmannsshowet «How to Become Parisian in One Hour» med Olivier Giraud har vært en stor suksess, og komikeren introduserer sitt publikum effektivt og med hysterisk humor for lokalbefolkningens særegenheter. Han lærer bort arrogansens finurligheter, typiske ansiktsuttrykk og korrekt parisisk oppførsel i butikker, barer og på soverom. Bestill billetter i god tid!

4. La Défense

Finansstrøk er vanligvis noe man unngår på romantiske storbyturer, men liker du moderne arkitektur er det absolutt verdt å ta en tur ut til La Défense. «Den nye triumfbuen» Grand Arche er det mest ikoniske landemerket her, men området har drøyt 40 andre bygg over 90 meter, og rundt ett dusin andre på trappene. Her er det stål og betong i alle fasonger, men også mye fascinerende, skulpturell utsmykking og dessuten gode shoppingmuligheter. Blant annet finner du her Quatre Temps, som er det største kjøpesenteret i fastlands-Europa.

HTML EMBED

Spis godt i Paris

I Paris kan du innta uforglemmelige måltider på en ny Michelin-restaurant hver dag, men du trenger ikke blakke deg for å nyte bordets gleder. Her er også utallige, koselige små bistroer med enklere tradisjonsretter og meny som følger sesongen. (PS: Frankrikes gourmethovedstad er likevel etter manges mening ikke Paris, men Lyon.)

Jaques Cagna holder til i ett av Paris' eldste hus, et tidligere kloster i bydelen Saint-Germain, og er innredet med tykke tepper, mørkt treverk og flamske malerier. Gourmetmat til overkommelig pris og plettfri, klassisk service.
14, rue des Grands Augustins

Filmelskere og andre elskere bør unne seg en lunsj på Café des Deux Moulins, ikke bare på grunn av maten, eller fordi interiøret er så stilig, men også fordi det var har den fabelaktige Amélie fra Montmartre jobbet.
15 rue Lepic, Montmartre

Franske makroner har blitt veldig trendy i senere år, og godbitene ble funnet opp hos Ladurée i Paris, som mange mener fremdeles lager verdens beste. De selger i alle fall rundt 15 000 av dem daglig. De har flere utsalg i byen, det mest kjente på Champs-Elysées.

Sov godt i Paris

Luksus: Rett ved Place De La Concorde finner du massive, klassiske Hotel de Crillon fra 1758. Dette er ett av verdens mest luksuriøse og stilfulle hotell, dekorert i Ludvig XV-stil. Dobbeltrom fra ca. 4000 kr.

Medium:Hotel Dauphine St Germain ligger i et trivelig strøk på venstre side av Seinen og har små, men lekkert innredede, romantiske rom. Dobbeltrom fra 670 kr.

Budsjett:Adagio Access La Défense – Leonardo De Vinci bor du et stykke fra sentrum, men du bor billig, og Paris' finansbydel er verdt å utforske. Tomannsleiligheter fra 414 kr.

Visste du at Eiffeltårnet var verdens høyeste menneskeskapte konstruksjon i 41 år, fram til Chrysler-bygningen ble oppført i New York i 1930?

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken