Et nytt studieår har startet, og mange går rundt og lurer på hva slags bærbar datamaskin de skal velge.

Du må vite hva du vil ha
Det spørsmålet finnes det ikke noe kort og universielt svar på. Det å handle en bærbar pc handler alltid om kompromisser. Dessverre finnes det ikke noe som er superbillig og samtidig best på alt. En bærbar datamaskin er nærmest per definisjon et resultat av avveininger mellom forskjellige viktige elementer.

Det høres kanskje ut som en klisje, men det finnes neppe et område hvor det er viktigere å definere sitt bruksområde enn nettopp med en bærbar datamaskin.

Hvor mye penger vil du bruke?
Det aller første du må spørre deg selv om er hvor mye penger du er interessert i å investere i din nye datamaskin.

De aller billigste maskinene på markedet i dag er det mulig å plukke opp for under 3000 kroner, samtidig som det ikke er noe problem å bruke 30.000 kroner hvis du sikter litt høyere.

På generelt grunnlag har alle de bærbare datamaskinene på markedet i dag, kanskje med unntak av de såkalte «nettbooks», blitt så gode at de er gode nok til alle basisoppgaver som bruk av dokumentbehandling, nettsurfing, e-post, enkel bildebehandling og avspilling av video. Det er altså ikke nødvendig å legge 15.000 kroner på bordet for en akseptabel PC som bare skal brukes til det mest grunnleggende.

Skal du spille?
Sammen med pris er kanskje det aller viktigste spørsmålet du stiller deg: «Skal jeg bruke maskinen til å spille med?»

Da snakker vi ikke om nettspill, men skikkelige spill. Hvis svaret på dette spørsmålet er ja, så må du bare regne med at du vil måtte lete en stund for å finne et godt alternativ til under 9-10.000 kroner. Årsaken til dette er at spilling krever utrolig mye av spesielt skjermkort, men også av andre komponenter i maskinen som prosessor og harddisk, og da begynner tusenlappene fort å rulle.

(saken fortsetter under bildet)

Skal du ha en relativt god spillmaskin så må du lete etter en datamaskin med kraftig skjermkort, en av de kraftigere prosessorene, en harddisk med en hastighets på fortrinnsvis 7200 RPM eller såkalt SSD, minimum 4 GB minne og en god oppløsning på skjermen. Eller sagt på en annen måte: Skal du ha en pc du skal spille mye på, bør du lete etter en pc som er laget for spill.

Størrelse er avgjørende
Det neste spørsmålet som du må stille deg selv er hvor stor datamaskin du ønsker. Skal du ha en datamaskin som bare skal erstatte en stasjonær pc, som primært skal stå på pulten din, eller skal du ha en maskin som du aktivt skal bruke når du er ute og reiser?

Skal maskinen primært stå på en pult, kan du enkelt gå for de helt tradisjonelle 15” bredskjermformat-maskinene - eller også gjerne enda større modeller med 17” eller 19” skjerm. Da får du mest ut av datamaskinen - også i forhold til pris.

Husk også at du enkelt kan koble til en ekstra flatskjerm til en bærbar PC slik at du kan kose deg med to skjermer.

Fly kan være avgjørende
Store datamaskiner er derimot nesten helt ubrukelig hvis du skal bruke maskinen på bussen eller flyet. For det første veier disse maskinene alt for mye til at de er behagelige å ta med seg når du reiser, og dessuten er de nærmest håpløse å ta frem når du sitter trangt på flyet.

Jeg husker jeg satt ved siden av en person som hadde med seg en stor 19” maskin på flyet. Jeg har aldri sett en mer unaturlig arbeidsstilling i hele mitt liv fordi. Han kunne ikke en gang åpne opp lokket skikkelig fordi personen foran hadde setet sitt halvveis ned. I tillegg brukte hans svært kraftige maskin så mye strøm slik at han ikke hadde noe særlig mer enn en times kapasitet.

Til denne bruken er det ultraportable datamaskiner virkelig kommer til sin rett. Det er mulig å benytte datamaskiner med 14” skjerm, noe som ofte gir et veldig godt kompromiss mellom størrelse og batterikapasitet, men 12” og mindre er definitivt å anbefale til denne typen bruk.

Netbooks er også helt optimalt i slike situasjoner. Maskinene er små, og enkelte av de nye PC-ene har også ekstremt god batterikapasitet. Ulempen er at maskinvaren ikke er av den kraftige typen, og skjermene er i overkant små til mange arbeidsoppgaver.

Skal du bruke maskinen på batteri?
Et høyst relatert spørsmål til portabilitet er også hvor god batterikapasitet du trenger. De største maskinene er gjerne strømslukere, og verstingene kan gi deg en halvtime med batterikapasitet. En helt gjennomsnittlig maskin gir deg rundt tre timers batteritid, mens enkelte datamaskiner kan gi deg opp mot ti timers kapasitet (Lenovo har blant annet noen av disse).

Maskinene med best batterikapasitet koster ofte veldig mye penger!

En del av de nye mini-bærbare, såkalte netbooks, begynner å få svært hyggelig batterikapasitet - men her gjelder også prinsippet om at lav pris også ofte gir dårlig batterikapasitet.

(saken fortsetter under bildet)

Hvis du trenger en maskin med god batterikapasitet kan det være lurt å gå til innkjøp av en maskin som har plass til to batterier, eventuelt en maskin som kan utstyres med veldig store batterier. Det er gjerne de litt mer påkostede modellene som har slike muligheter.

Et annet alternativ er rett og slett og ha med seg flere batterier, men da må du skru av maskinen hver gang du skal bytte batteri.

Husk forøvrig at de oppgitte batteritidene på bærbare datamaskiner er høyst veiledende. Batteritiden avgjøres i stor grad av hva du bruker maskinen til - og ikke minst hvor høy lysstyrke du har på skjermen. Sitter du og ser på HD-film så blir batterikapasiteten en helt annen enn om du sitter med Word.

Les også: Slik får du bedre batterilevetid

Vil du være supermobil?
Et siste element som også kan være greit å tenke på, før du tenker på mer generelle elementer, er hvor vidt du ønsker en datamaskin med integrert støtte for 3G. På generelt grunnlag kan dette se ut som noe du bør overse.

Utvalget av datamaskiner som du kan koble rett til 3G, uten et eget tilleggskort, relativt begrenset. Som regel må du over på typiske forretningsmodeller for å få denne muligheten. I tillegg tar produsentene seg ganske godt betalt for muligheten - og PC-er som har denne støtten, har ikke støtte for 4G-nettet som allerde er i ferd med å bli rullet ut av Netcom.

Du bryr deg trolig om design
Først når du har bestemt deg for alle disse tingene bør du begynne å tenke på alle de andre elementene du gjerne må avgjøre.

For mange er design et helt avgjørende element, og her er det store individuelle forskjeller mellom de forskjellige produsentene, og personlige preferanser begynner å spille inn. Det er for eksempel liten tvil om at Apple kan tilskrive mange av sine kunder nettopp design.

Samtidig er det stadig flere produsenter som begynner å satse kraftig på design - og noen har til og med begynt å lage nærmest blåkopier av Apples designsuksess.

Hvor mye kraft trenger du?
Når du har kommet så langt, så begynner du å forstå hva slags type datamaskin du er ute etter. Det som da gjenstår er å finne ut hvor mye kraft du trenger i maskinen.

Som vi begynte med å si så er så å si alt som selges på markedet i dag godt nok til alle basisoppgaver. Det finnes heller ingen maskiner som selges uten støtte for trådløse nettverk.

Begrenser ditt bruksområde seg til dette, og du gir blaffen i design og har tilgang til en stikkontakt, så kan du gå til nærmeste (nett)butikk og kjøpe det billigste de har.

Det viktigste er at maskinen leveres med minimum 2 GB RAM.

Høye krav gir høy pris
Har du derimot litt høyere krav, som for eksempel å bruke maskinen til omfattende bilde- og videoredigering, så må du begynne å satse på bedre og dyrere komponenter. Det er særlig prosessor og RAM som er viktig, men harddisk kan fort også bli et begrensende element – både når det gjelder lagringskapasitet og hurtighet.

Det kan også være greit å holde et øye med hva slags inn- og utganger du har behov for. Trenger du mange USB-porter? Vet du om du trenger PCMCIA eller ExpressCard? DVI eller HDMI-utgang?

Litt ekstra luksus
Med mindre ekstremt lav pris er helt avgjørende, så anbefaler vi deg å se etter en datamaskin som leveres med en dobbeltkjerneprosessor. Du bør heller ikke satse på harddisker mindre enn 250 GB.

Og når du så har svar på alle disse spørsmålene, så kan du gå til nettsidene til en av de store produsentene, velge en modell som passer dine hovedvalg, og konfigurere den mer rett type komponenter – eller du kan gå på en nettbutikk eller vanlig butikk og forsøke å finne en ferdig konfigurert maskin som passer dine behov.

Enkel sjekkliste:

- Pris?
- Skal jeg spille?
- Hvor stor maskin?
- Trenger jeg integrert 3G?
- Batterikapasitet?
- Design?
- Hvor kraftig maskin trenger jeg?