HTML EMBED

DE BESTE TIPSENE TIL TUNISIA

Kafeen brer seg langt utover fortauskanten. Et hopehav av border og stoler, samt menn i alle aldrer. De sitter der i skyggene av et par oliventrær, omgitt av hvite hus med blå dører og vindusskodder, vakre balkonger og bueganger, som tatt rett ut av tusen og én natt.

Diskusjonen går høylydt mellom mennene. De fleste røyker, enten sigaretter eller vannpipe, men uansett sitter alle og nipper til en kopp kaffe eller te – kawa eller chai.

– Vi er arbeidsledige. Det er ikke arbeid å få, selv om alle vi som sitter her har høyere utdannelse. Jeg er elektriker, mens min venn her er dataingeniør. Økonomien har bare stagnert, forteller den unge mannen i kretsen av en håndfull smilende ungdommer.

Vi sitter på kafeen Tak Tak like utenfor medinaen i Kairouan, en rolig og avslappet by i Tunisia. Det er vinter, men varmen er akkurat passelig for oss nordboere, selv om de fleste lokale sitter pakket inn i jakke og genser.

En for meg behagelig sommerbris rasler i de sukkulente olivenbladene og river i håret mitt. Men 25 grader er tydeligvis ikke nok for mine nye venner.

Den arabiske våren i Tunisia

De er kanskje arbeidsledige, men jeg legger merke til at alle sitter i pent antrukket tøy og tydeligvis har råd til å gå på kafé.

Jeg spør elektrikeren, Nasri som han forteller at han heter, hvordan det kan henge sammen. Han beretter at ingen har fast jobb, men de overlever med småjobber her og der, når anledningen byr seg.

Til tross for de stramme økonomiske tidene, er ungdommene gladlynte og optimistiske. De har tro på fremtiden nå etter revolusjonen for et drøyt år siden, da Zine El Abidine Ben Ali ble fjernet av et folkelig opprør. Ungdommene i Kairouan er stolte over at det var Tunisia som satte i gang den arabiske våren.

– Tunisia er ennå ikke ordentlig demokratisk, men vi er på vei. Bare det at vi kan sitte her og snakke, er helt unikt for oss. Nå er det åpenhet og fred i landet, sier Nasri.

Nasri har rett. Overalt der jeg reiser rundt i Tunisia opplever jeg fred og fordragelighet, og ikke minst en enorm optimisme og åpenhet. Folk snakker. Åpent og kritisk, noe som er helt nytt for dem.

Fortsatt finnes etterlevninger av opprøret, som piggtrådsgjerder rundt regjeringsbygninger og væpnede soldater i gatene, spesielt i hovedstaden Tunis, men ikke ett sted opplever jeg uro eller tegn på tumulter.

– Har du sett Den store moskeen her i Kairouan? Den var den første moskeen reist her i Nord-Afrika, bemerker Nasri.

Også den gang, for drøyt 1300 år siden, var Tunisia altså et foregangsland for nye tider.

HTML EMBED

Kultur og selgere i Tunisia

På den andre siden av medinaen klarer vi så vidt å skimte den firkantede minareten som stikker opp fra moskeen Nasri snakker om.

Minareten er en karakteristisk del av Den store moskeen eller Oqba-moskeen som den også er kjent som, etter general Oqba Ibn Nafi som igangsatte byggearbeidene.

Det er tydelig at folk i Kairouan er stolt over moskeen. Hertil valfarter pilegrimer fra hele den muslimske verden, og Den store moskeen er en viktig islamsk helligdom. Den ble først reist i år 670 og senere ombygd i 835. Søyleganger som løper langs den indre gården er smykket med kolonner hentet fra Romerrikets Kartago, og moskeen står på UNESCOs liste over verdens kulturarvsteder.

Den store moskeen er virkelig gigantisk. Den sprer seg utover hele sentrum av Kairouan og dekker ikke mindre enn 9000 kvadratmeter. Utenfor murene til moskeen begynner medinaene med sine trange smau, forretninger, handelsboder, kafeer, bueganger og hvitmalte bygninger med forseggjorte smijernsgitre, rikt utskårne skodder, balkonger og altaner innebygd i veggene – ofte malt i sterke blåfarger.

Etter å ha kikket rundt i den arkitektonisk sett ganske enkle, men stilfulle og vakre moskeen, rusler jeg videre ut i medinaen.

For oss nordboere kan de pågående selgerne i alle bodene og butikkene være ganske anstrengende, men de har sine metoder for å innynde seg. Jeg blir forbløffet over hvor mange som har lært seg noen norske ord eller skandinaviske vendinger – og ikke minst hvor mange som har en «venn» eller «slektning» i Norge straks de får høre hvor du kommer fra.

Det er vel en nødvendig del yrket som selger, tenker jeg.

Menn og kvinner i Tunisia

Hvis du ikke lar deg irritere over selgernes intense og påtrengende salgsrutiner, kan det faktisk være ganske gøy å gå rundt å prute litt her, og spøke med en selger der. Humør virker begge veier, og med smil og humor kan en reisende møte de fleste utfordringer.

En medina er en egen, eldre bydel man finner i mange byer i Nord-Afrika. Den er vanligvis omkranset av bymurer, har kronglete smau, trange og labyrintlignende gater, og ble bygd av arabere så langt tilbake som på 800-tallet. Ordet «medina» betyr ganske enkelt «by» på moderne arabisk.

Jeg havner til slutt tilbake på Tak Tak igjen. Nasri og vennene hans sitter der fortsatt i skyggen av oliventrærne og holder på sine kopper og glass. Her er det ingen som har hastverk eller må ile mot det som ennå ikke er. Jeg bestemmer meg for å gjøre det samme. Og får ikke lov til å betale for kaffen som jeg bestiller.

– Du er vår gjest, avfeier Nasri meg med.

Som nordboer som i de fleste sosiale sammenhenger er vant til å omgås begge kjønn, kan jeg ikke unngå å bli slått av det faktum at alle kafeene synes helt og holdent å være menns domene.

Det er høyst uvanlig å treffe på en kvinne – i hvert fall som ikke er utlending – på en av de utallige kafeene.

Jeg spør Nasri som sier at det ikke er noe i veien for at kvinner kan besøke kafeene, men at de fortrekker andre og mer private arenaer for å møtes sosialt.

Jeg føler meg ikke helt overbevist om at det er så enkelt.

HTML EMBED

Den hvite byen i Tunisia

Noen dager senere kommer jeg i snakk med fire unge kvinner som er turister i eget land. Jeg treffer dem i Sidi Bou Said, Den hvite byen, som er en idyllisk og attraktiv bydel i utkanten av hovedstaden Tunis, og kan ikke la være å spørre dem om kvinner og kaféliv.

– Her i Tunis vil du nok kunne finne kvinner på enkelte utesteder, men tradisjonelt er det ikke vel ansatt om kvinner besøker kafeer. Så sånn sett er det riktig vi har andre møtesteder og ikke minst treffes privat, forteller Fatima, den ene av de fire kvinnene.

– Samtidig må du huske på at Tunisia faktisk er langt mer liberalt enn mange andre arabiske land.

Jeg tenker på Fatimas ord når jeg etterpå går meg vill i Sidi Bou Said. Det overrasker meg faktisk at det har vært lettere å få kvinner til å stille opp når jeg ber om å få ta et bilde enn mange menn.

Kvinnene virker på mange måter mer moderne og fordomsfrie enn sitt motsatte kjønn, i hvert fall når vi snakker litt opp i årene. Eller kanskje det bare er mine egne fordommer når det kommer til stykket?

Jeg lar tankene fare, og konsentrerer meg heller om Sidi Bou Said. Bydelen ligger på en høyde ovenfor det gamle Kartago. Der vagler den som et fortryllende fatamorgana i en ellers travel, hektisk, moderne og ikke alltid like inntagende hovedstad.

Den hvite byen er vakker og forførende, med trange brosteinsgater som snor seg mellom hvitmalte bygninger som alle er rammet inn av intense blåfarger fra vinduer, dører og balkonger.

Jeg føler meg nesten hensatt til Hellas. Likevel er det noe umiskjennelig arabisk over Sidi Bou Said. Det går på arkitektoniske detaljer, kuppelformer, de delvis innebygde balkongene med utskårne tregitter eller sirlige smijernsgitre foran, og ikke minst de mange flotte, tunge dørene.

Hender på dørene i Tunisia

En ungdom jeg treffer på i et av de trange smugene, henleder min oppmerksomhet på de nedadhengende hendene som finnes på neste alle dører. Mahmoud, som han heter, forteller at antallet viser hvor mange familier eller hustander som bor bak døren. Én hånd forteller om én familie som lever her, mens to hender således avslører at det er to.

Mahmoud drar meg rundt i Sidi Bou Said, og det er da jeg går meg vill. Deretter vil han gjerne ha noen dinarer for sin innsats som turistguide. Sånn er det bare.

Heldigvis er Sidi Bou Said en forholdsvis liten bydel, og jeg er egentlig ikke fortapt. I utkanten møter jeg mine fire venninner igjen. Vi smiler til hverandre. Hilser.

Så kommer Fatima bort til meg. Hun vil gjerne ta opp tråden fra tidligere.

– Et sted jeg og venninnene mine ofte samles er på strendene. Der vil du ofte finne ungdom som slår seg løs en dag eller ettermiddag, både kvinner, menn og begge kjønn sammen, forteller Fatima.

Hun legger til at hun og venninnene kommer fra Sousse, en av de kjente strandbyene i Tunisia.

De vakre strendene i Tunisia

Riktigheten av Fatimas ord hadde jeg selv kunnet konstatere noen dager tidligere.

Langs strandpromenaden og på selve stranden i Sousse er grupper av ungdommer samlet. Det ser ut som de bare driver dank eller snakker alvorlig sammen. Men de smiler innbydende så snart jeg tar kontakt.

Egentlig er det alle grupperinger av tunisiere som samles på stranden – gamle, unge, menn, kvinner og barn. På mange måter virker det som om stranden er blitt et sosialt friområde.

Sousse hører til blant de store strandferiestedene i Tunisia. Stranden løper langs med hele sentrum, og strekker seg ut til forstedene både mot nord og sør. Det er her ute de store og moderne feriehotellene ligger, og det er her strendene er som hvitest og renest.

Det samme gjelder for Hammamet, strandferiestedet noen mil sør for Sousse som mange nordmenn har lagt sin elsk på.

Her ruller det turkisblå Middelhavet innover pudderhvite strender, drar med seg en varm bris og duften av saltvann, og her er fisken som serveres på restaurantene, alltid fersk.

På mange måter er strendene i Tunisia rene drømmen, og det mange turister kommer for. Men bortenfor strendene ligger et undervurdert og spennende reisemål, med en helt distinkt kultur, en levende historie og ikke minst et fantastisk landskap som strekker seg fra stekende ørken til svalende kystområder.

Alt tilgjengelig innenfor noen dagers reise, og nå er håpet at nye tider skal lokke enda flere til det nordafrikanske landet.

HTML EMBED

5 anbefalinger til Tunisia

1. Sidi Bou Said

Den hvite byen nord for Tunis sentrum er en vakker hildring på kanten av en klippe. Et sted å vandre rundt blant hvite hus, blå dører og vinduer, kafeer og suvenirforretninger.

2. Kartago

Denne velkjente oldtidsbyen ligger på en odde nord for dagens Tunis. Ruinene av byen som ble ødelagt av romerne i år 146 før Kristus, ligger spredd utover et stort område. Kartago står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

3. Sahara

Verdens største varme ørken er ufattelig enorm, og det er en helt spesiell opplevelse å se de store sanddynene som bølger bortover horisonten. Ta gjerne en tur på en kamel og føl deg som en beduin.

4. Den store moskéen i Kairouan

En arkitektonisk perle og den eldste moskeen i Nord-Afrika. En stor indre gård er omkranset av søyler hentet fra det gamle Kartago. Dessverre er selve moskeen stengt for ikke-muslimer, men store åpninger ut mot den indre gården gir likevel et flott innsyn.

5. Bardo Museum i Tunis

Museet rommer én av verdens største samlinger av romersk mosaikk, samt en omfattende og vakker samling av statuer og annet bronsearbeid. Museet holder til i et tidligere Hafsid-palass fra den 13. århundre.

Fakta om Tunisia

Innbyggertall 10,5 millioner
Hovedstad Tunis
Valuta 1 Tunisisk dinar = ca. 4 NOK
Nødnumre generelt nødnummer 190, politi 197, brann 198
Telefon +216
Språk arabisk, med fransk og engelsk er relativt utbredt

Turistinformasjon

Slik kommer du til Tunisia

For tiden er det kun Detur som tilbyr pakketurer til Tunisia fra Norge, og prisene begynner på rett under 3000 kroner for én uke. Danske Viktors farmor tilbyr guidede rundreiser i landet.

Det er noe mer omstendelig å reise på egenhånd, og ofte har British Airways det rimligste tilbudet via London Heathrow til Tunis. Billigste billetten t/r ligger på rundt 2300, men prisen avhenger veldig av reisedato.

Beste hoteller i Tunisia

Hasdrubal Port El Kantaoui er et firestjerners hotell nord for Sousse beliggende ved havnen El Kantaoui. Flott hage og stort basseng, rett ved stranden.

Le Royal i Hammamet er et femstjernes hotell som ligger i den moderne bydelen Yasmine Hammamet.

I Tunis er det firestjerners hotellet Tunisia Palace like ved medinaen et godt valg.

Beste restauranter i Tunisia

For et tradisjonelt, velsmakende måltid, byr Dar Belhadj på en spesiell opplevelse. Restauranten ligger midt i medinaen i Tunis.
17, r. du Tamis

I Hammamet er La Bouillabaisse beliggende like ved marinaen et sted som serverer god og tradisjonell tunisisk mat.

For et posh restaurant i Sousse prøv Restaurant Marmite
15 rue Rameda

Resto Tunise er en (franskspråklig) guide til restauranttilbudene i Tunisia.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir