Gå til sidens hovedinnhold

Velg riktig grill

Når du skal kjøpe grill er det flere ting du bør ta hensyn til. Her får du ekspertrådene.

Du skal kjøpe ny grill, men hva bør du velge; dyr eller billig, elektrisk, gass eller kull?

Grillkongen Craig Whitson anbefaler deg først og fremst å finne en butikk med et bra utvalg av griller.

- Se på grillene, kjenn om de er stødige,råder han.

- Det er stor forskjell mellom griller, og du ser fort om en grill virker stødig eller ei. Generelt sett så lønner det seg å bruke litt mer penger på grillen for å få bedre kvalitet, og ikke minst en grill med bra garanti.

Ikke kjøp den billigste grillen

Whitson påpeker at selv om du skal jobbe innenfor et budsjett når du skal kjøpe grill, er det dumt å gå for de billigste variantene.

- Du vil ha en grill som er lett å jobbe med, stor nok til å takle grillingen. Det er også svært viktig at grillen er trygg; at den er av bra nok kvalitet at man unngår potensielle grill-fiaskoer,for eksempel at grillen tar fyr eller kollapser, forklarer han til Klikk.no.

- De fleste folk kjøper ikke en enkel kjip kokeplate til det nye kjøkkenet hjemme. Det samme gjelder kjøp av grill. En grill til en tusenlapp som varer maks to sesonger, er et mye dårlige kjøp enn en grill til 3000 kroner som varer i ti år og faktisk har 10 års garanti.

Velg riktig grill

hjemmesidene til Elkjøp tipser de om tre spørsmål du bør spørre deg selv om før du går til innkjøp av grill:

1. Liker eller elsker?

Griller du to ganger i løpet av sommerhalvåret, er det liten vits i å investere i den dyreste grillen. Er du grillentusiast og griller ofte, kanskje også om vinteren, bør du investere i en kvalitetsgrill som tåler den belastningen.

2. Hytta eller hagen?

Hvor du skal ha grillen er også avgjørende for valg av riktig grill. Noen velger gassgrill hjemme og kullgrill på hytta, hvor man ofte har bedre tid og hvor selve grillingen er en viktig del av grillopplevelsen. Eller kanskje dere nettopp griller aller mest når dere er på hytta, sånn at "mastergrillen" i familien står nettopp der. Tenk også gjennom hvor stor plass du har der du skal ha grillen.

3. Enslig eller familie på fem?

Hvor mange du skal lage mat til er sentralt når du skal finne riktig grill. Lager du ofte mat til mange er det viktig å ha en grill som er stor nok, slik at man slipper å spise i puljer. Er du også den som elsker å be til grillselskap, er en stor grill med høy effekt noe for deg.

Hvilke grillmetode skal du velge?

Direkte grilling:

Produktet grilles direkte over varmekilder, raskest.

Egner seg for tynne lag som koteletter og hamburgere.

Varme: 300-400 °C

Indirekte grilling:

Produktet grilles til side for varmekilden.

Gir bra mørningseffekt og egner seg for større kjøtt stykker

Varme: inntil 200 °C

Barbecue grilling:

Produktet grilles ved lav varme, under lokk.

Gir god langtidssteking-

Egnet for bryst, biff og helstekt kalkun

Kilde: Gilde.no

Hvilken grill velger du?

Nedenfor får du en oversikt over de ulike grillvariantene du har å velge mellom:

Kullgrill

Kullgrillen gir ofte høyere effekt enn mange gass- og elektriske griller. Det tar gjerne litt lengre tid før kullgrillen er startklar. Du kan bruke grillkull eller briketter. Briketter brenner lengre, og det finnes flere varianter i handelen. En åpen grill egner seg best til pølser og kjøtt i skiver.

Skal du grille hele steker og fileter bør du ha en grill med lokk. Det reduserer også faren for at maten brennes. Det bør være mulighet til å regulere avstanden mellom grillristen og glørne.

Elektrisk grill

Foretrekkes av stadig flere. Man slipper osen av tennvæske og den er renslig i bruk. Den er godt egnet til mindre husholdninger, eller til steder hvor det ikke er lov å bruke gass- og kullgrill. Elektriske griller er enkle å bruke, lette å holde rene og alltid klare til bruk. Varmen kan reguleres, men slike griller har ofte liten kapasitet. Grillrist i støpejern holder ekstra godt på varmen.

- Med en elektrisk grill trenger du bare å plugge den inn og begynne å grille, forklarer Lene Engelien hos Weber Norge.

- Den justerbare varmekontrollen gjør at maten du griller på en elektrisk grill vil få samme lukt og smak som du oppnår på en gass- eller kullgrill, har hun tidligere uttalt til Klikk.no.

Gassgrill

Gassgrillen blir stadig mer populær, og den har klart mange fordeler. Den er alltid klar til bruk, og er lett å holde ren. Man kan enkelt regulere varmen og gassgrillen egner seg dermed godt til allslags grillmat. Gassgrill brukes nesten alltid med lokket igjen for å oppnå en god effekt, da er det enkelt å grille store stykker som lammestek eller hele fileter.

Ved å justere varmen kan man ettersteke kjøttet på svak varme slik at kjøttet blir ekstra saftig og godt.

Engangsgrill

Enkel og grei grill til å ha med på tur. Engangsgrillen blir fort varm, men risten ligger nær kullet og det er ingen mulighet for å regulere avstanden. Denne grillen egner seg derfor best til mat som trenger kort steketid, slik som hamburgere, pølser og tynne grillskiver.

Husk å ikke kast engangsgriller i naturen.

Artikkelen er først publisert på klikk.no/bolig. Les også:

10 steg til grønnere plen

Her finner du masse interiørinspirasjon

Så lett lager du kjøkkenhage på terrassen

Planter du her blir det mindre luking

Kommentarer til denne saken