TIPS OSS!

– Folk flytter ikke til Warszawa for å leve, men for å jobbe, konstaterer Kaja Krawczyk kontant.
Vi møtes til lunsj på den studentvennlige kafeen Esencja Smaku i bydelen Mokotów et stykke sør i byen. Langt fra turisttrengselen i den rekonstruerte gamlebyen.
Som overarbeidet Warszawa-boer på tredje året er 27-åringen fra Krakow et levende eksempel på sin egen påstand. Mobilen ringer i ett sett, selv om det er lørdag, og Kaja rister på hodet når jeg spør om hun liker sin nye by. På den annen side skryter hun kraftig av etablissementer vi passerer da vi senere rusler litt rundt i strøket.
– Der, på Malinova, serverer de kun iskrem, og den helt er fantastisk!
Hennes holdning er forståelig. Warszawa er en by de færreste klarer å elske i sin helhet, men der man heller forelsker seg i små perler som popper opp på uventede steder – blant brede betongavenyer og triste kontorblokker, i nedslitte arbeiderstrøk og gamle fabrikklokaler.
Warszawa kan virke grå og kald på utsiden, men livsbejaenhet ligger alltid og lurer under overflaten og skjønnhet trenger seg frem der det trengs mest, som blomster gjennom sprukken asfalt.

Spar i Helsinki

Opplev i Helsinki

I 2004 åpnet det gjennomførte og interaktive Muzeum Powstania Warszawskiego, som tar for seg alle aspekter av Warszawaoppstanden i 1944, en merkestein i byens vonde historie. Museet er obligatorisk for den som vil forstå noe av byens sjel.
Inngangsbillett 10 kr
Tlf: +48 22 539 79 33
adr: ul. Grzybowska 79
www.1944.pl

Billig shopping i Warsawa

Bortgjemt i en bakgård ligger vesle DDR Studio, som har spesialisert seg på sentraleuropeisk retrodesign til fornuftige priser. Du finner blant annet møbler, lamper, leker, kitsch og snodigheter fra polsk, østtysk, og tsjekkoslovakisk 60- og 70-tall.
Polsk, 60-talls trehjulssykkel 440 kr
Tlf: +48 22 628 40 60
adr: Koszykowa 33
ddrstudio.com

Billig restaurant i Warsawa

Vil du spise rimelig, knallgod tradisjonskost uten å være omgitt av turister, er trivelige Folk Gospoda stedet. Denne historiske restauranten litt utenfor allfarvei serverer klassiske, kraftige retter og byr på levende musikk hver kveld. Barnevennlig.
Treretters lunsjmeny 47 kr
Tlf: +48 22 890 16 05
adr: ul. Waliców 13
www.folkgospoda.pl

Billig hotell i Warsawa

Hvert rom på Oki Doki er utsmykket på unikt vis av lokale kunstnere. Gjestene har gratis, trådløst nett, kjøkkentilgang, kan leie sykler og baren skal ha byens billigste øl.
Seng i åttemannsrom 100 kr
Tlf: +48 22 826 51 12
adr: Plac Dabrowskiego 3
okidoki.pl

Sløs i Warsawa

Opplev i Warsawa

Selvsagt har spa-bølgen også nådd Polen, og hos Instytut Thalgo tilbys hele 50 ulike behandlinger innen skjønnhet og velvære. Spaet har sågar barnepasstjeneste dersom dere har med familiens håpefulle.
Metamorfosepakke 1637 kr
Tlf: +48 22 622 07 21
adr: ul. Wilczej 5
www.spaclub.pl

Shopping i Warsawa

Polsk plakatkunst hadde sin storhetstid på 60-tallet, da mange av landets dyktigste kunstnere lagde nyskapende, sterke og ultrakule postere for kulturlivet. Hos for eksempel Galeria Plakatu kan du kjøpe originaler i ulike prisklasser.
Plakat for filmen «Planet of the Apes» (1968) 5110 kr
Tlf: +48 22 831 93 06
adr: Rynek Starego Miasta 23
www.poster.com.pl

Restaurant i Warsawa

Selv på eksklusive etablissementer som Villa Nuova og Conquistador kan du spise deg mett til under hundrelappen. Dom Polski ligger i en førkrigsvilla i Saska Kepa, og satser på en lettere og internasjonalt tilpasset variant av det polske kjøkken.
Hjortesadel og dumplings med plomme- og kirsebærsaus 200 kr
Tlf: +48 22 616 24 32
adr: ul. Francuska 11
www.restauracjadompolski.pl

BLI ABONNENT

Hotell i Warsawa

I en rolig gate rett ved gamlebyen finner du byens stiligste hotell, Le Regina – også det i et historisk bygg. Designet er gjennomført dust og sjokoladefarget, servicen korrekt uten å bli stiv og et innendørs svømmebasseng skader ikke. Hotellrestauranten har gourmetmenyer som pirrer selv blaserte ganer.
Penthouse suite fra 2895 kr
Tlf: +48 22 531 60 43
adr: Koscielna 12
www.leregina.com