En svært lykkelig mann har gravd opp en gigantisk og uhyre sjelden gullklump utenfor byen Ballarat i Australia.

Bare prisen på 5,5 kilo gull beløper seg til rundt 1,7 millioner kroner, men geologer tror klumpen kan bli solgt for vesentlig mer enn det fordi oppdagelsen er så skjelden.

Ballarat har vært et eldorado for gullgravere i 162 år, og fremdeles finner man store klumper på området. Men denne klumpen, som måler hele 22 centimeter på langsiden, er unik.

- Han trodde det bare var panseret på en bil da han så det glimtet i gull, forteller Cordell Kent om den heldige skjerperen til avisen Courier Mail.

Kent er eieren av Ballarat Mining Exchange Gold Shop, som administrerer skjerp i det populære gullgraverområdet Great Dividing Range langs Yarroweeleven.

- Han renset toppen og det dukket bare opp mer og mer gull. Han kunne ikke tro hva han så.

HTML EMBED

Hundrevis av håpefulle har gravd på dette skjerpet tidligere, uten å finne klumpen, som bare lå 50 centimeter under overflaten. Oppdageren skal ha funnet klumpen på grunn av nyanskaffelsen Minelab GPX-5000 - angivelig siste skudd innen metalldetektorer.

GPX-5000 koster cirka 30.000 kroner, men en kan trygt si at investeringen lønnet seg.

Tross sin imponerende størrelse, blir gullklumpen fra Ballarat for en småstein å regne sammenliknet med den rekordstore «Welcome Stranger». Også denne steinen ble funnet i Australia, nær Moliagul i Victoria, og har en nettovekt på 71 kilogram. Det var John Deason og Richard Oates som gravde seg til velstand i 1869.