Den store usikkerheten om veksten i Europa, og trøbbelet rundt statsgjelden i flere land, har fått investorene å styre mot sikre havner å putte pengene sine. En av de sikre havnene er gull.

Interessen rundt gull har tatt seg kraftig opp de seneste ukene, og onsdag nådde gullprisen sin foreløpige toppnotering. Etter å ha falt tilbake noe på torsdagen, var det igjen full fart fredag. I morgentimene norsk tid var gullprisen på spott oppe i 1.235,10 per unse , noe som er en oppgang på 2,40 dollar fra torsdagen.

Dette er kun fem dollar lavere enn den høyeste toppnoteringen noen sinne, som altså var på onsdagen denne uken.

- Gull vil fortsette å stige på sterk etterspørsel far investorer som er redde for turbulensen rundt Europas gjeldsrammede nasjoner. Gullet er nå på vei inn i nytt område når det er snakk om priser, sier råvaremegler Chris Yoo i Samsung Futures i Seou til nyhetsbyrået Bloomberg.

Opp 13 prosent
Gullprisen har steget hele 13 prosent så langt i år. Hvis dette holder seg ut året, vil gullet ha steget i ti år på rad. Ikke siden 1949 har gullet hatt en lignende utvikling.

Forståsegpåere tror at gullprisen vil styrke seg ytterligere. Japanske Bob Takai i Sumitomo Corp tror gullprisen vil stige til 1.350 dollar per unse.

Fokus på eurosonen
For andre råvarer, som olje og diverse metaller, var det nedgang fredag. Investoren fokusere på om den europeske hjelpepakken er tilstrekkelig og på veksten i eurosonen. Frykten er at usikkerheten rundt veksten i økonomien i Europa og resten av verden, vil ramme etterspørselen etter råvarer.