Prisen på gull har tirsdag nådd tidenes høyeste nivå. En unse gull koster nå snaut 1250 dollar, etter å ha vært oppe i 1.254,50 dollar på råvarebørsen i New York. Dermed er rekordnivåene fra mai slått, og prisen har for første gang i historien vært over 1250 dollar. Dette gjelder kontrakten for augustlevering.

Frykt og beven
Gull stiger gjerne når uro i finansmarkedene gjør investorene nervøse, noe som helt klart er situasjonen nå. Mandag nådde USA-aksjene det laveste nivået siden november.

Les mer: Dyster dag på Wall Street

- Frykten i Europa er åpenbar, og den sprer seg til USA. Gull tjener på tiltagende frykt for økende statsgjeld, svakere økonomi og fristelsen til å devaluere valutaer, sier Frank McGhee, meglersjef hos Integrated Brokerage Services i Chicago, til nyhetsbyrået Bloomberg News.

Går motsatt
På lang sikt har gull en tendens til å utvikle seg motsatt vei av verdipapirer som aksjer. 1970-tallet var fantastisk for gull, og prisen ble grovt sett tidoblet. I 1980 lå gullprisen så rundt 400 dollar pr. unse (drøyt 31 gram). Men der lå den også ti år senere. Og ti år etter det igjen, ved tusenårsskiftet, var prisen under 300 dollar.

1980- og 1990-tallet var en fantastisk periode for aksjemarkedet.

Så, siden 2000, er gullprisen grovt sett firedoblet, mens aksjemarkedet, også grovt sett, er uendret, eller endog i minus.

Av de siste fire tiårene, har vi altså hatt to svært gode for gulll, 1970- og 2000-tallet, og to svært dårlige, 1980- og 1990-tallet.