Kina er verdens største gullprodusent, og med den seneste utviklingen ligger de også an til å bli det landet som kjøper mest gull.

NA24 - din næringslivsavis

I 2007 tok kineserne over førsteplassen som verdens største gullprodusent fra Sør-Afrika, og ennå stiger produksjonen betraktelig.

Ifølge the China Gold Association ligger landet an til en gullproduksjon på 310 tonn i år, opp nesten 10 prosent fra 282 tonn i fjor. Det skriver Bloomberg News.

Alle vil ha gull
Imidlertid øker etterspørselen etter det edle metallet enda mer. Landets innbyggere ligger an til å kjøpe gull tilsvarende enorme 450 tonn. Dette er en økning på 13,75 prosent fra i fjor. Det blir ikke mindre oppsiktsvekkende om man i tillegg regner med at prisen på det edle metallet har steget betraktelig.

Den enorme etterspørselen har flere årsaker. En av dem er inflasjonsfrykt. Med stor usikkerhet i finansmarkedene har mange kinesere valgt å investere i det som anses som trygge investeringer, og gull er viden kjent som en trygg havn i krisetider.

- Inflasjonsbekymringen har økt den kinesiske konsumentens etterspørsel etter ting som eiendom, biler og gull, sier Zhou Shijan, professor ved Tsinghua University, til nyhetsbyrået.

Middelklassen får bedre råd
Samtidig begynner den fremvoksende middelklassen i landet gradvis å få råd til å kjøpe smykker av edle metaller. Særlig skal gullsmykker være populære bryllupsgaver.

Ifølge de seneste folketallene fra Verdensbanken utgjør det nåværende gulletterspørselen 0,34 gram per kineser på årsbasis. I og med at det fremdeles er stor fattigdom i landet er det naturlig å anta at dette tallet vil øke betraktelig i årene som kommer, ettersom velstanden i landet øker, hvis forbruksmønsteret holder seg på et tilsvarende nivå.

Rekordpris
På torsdag satte gullprisen ny rekord på 1.195,13 dollar der unse (31,10 gram) på råvarebørsen i New York. Fredag falt prisen riktignok tilbake 0,9 prosent til 1.177,63 dollar, men det innebærer fremdeles at prisen på det edle metallet har steget 34 prosent i år, målt i dollar.

Gull er en av de få investeringene som har steget jevnt og trutt alle de siste ni årene.