Gå til sidens hovedinnhold

Gullalderen over i dansk film

Det danske filmmirakelet er forbi, mener bransjen selv.

Det danske filmmirakelet, med internasjonale priser og store overskrifter i verdenspressen er forbi, hevder en rekke sentralt plasserte folk i den danske filmbransjen overfor Politiken.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Danskene har siden midten av 90-årene vunnet en rekke internasjonale priser og spilt i filmens champions league. Nå venter en dårligere tilværelse i 1. eller 2. division, mener ekspertene.

- For fem år siden lå Danmark i topp tre. Og for bare to år siden ville en ny film av Lone Scherfig eller Thomas Vinterberg nesten automatisk bli garantert en rimelig flott plassering på en av de tre store A-festivalene. Den garantien finnes slet ikke mer, sier direktør i Grand-biografen i København, Kim Foss.

Varsel
Også områdedirektør for produksjon og utvikling i Det Danske Filminstitut, Claus Ladegaard, har sett varsel-lampene blinke.

- Vi skulle kanskje ha sett kritisk på vår egen suksess tidligere, sier han.

Norsk kommentar
Politiken har også gått til Norge for å få en kommentar. Kulturredaktør Mode Steinkjer i Dagsavisen sier følgende:

- Vi ser svært gjerne danske filmer her i Norge. Og jeg tror ennå ikke at publikum har fornemmet at det skulle være noe galt. Men blant oss anmeldere er det tydelig at det er et vakuum i dansk film akkurat nå.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien