Gå til sidens hovedinnhold

Gullfunn

Helge Hurum var en av de mest sentrale norske komponistene, arrangørene og storbandlederne på 60- og 70-tallet. ”Alle” – inkludert Jan Garbarek – spilte med Hurum og her dukker det opp over en time med musikk som aldri tidligere har vært gitt ut.

Helge Hurum
Spectre
Plastic Strip Press/Musikkoperatørene

Lars Mørch Finborud fortsetter sitt imponerende tokt med å dukke ned i ymse arkiver for å finne spennende jazzrelatert musikk som aldri har sett dagens lys i en slik setting før. Først lanserte selskapet hans, Plastic Strip Press, en dobbelt CD med Webster Lewis – en amerikaner som blei verdensberømt på Club7. I denne runden er det legendariske Svein Finnerud Trio og Helge Hurum som står for tur og også her er det veldig mye spennende musikk ute og går.

Innspillingene her er henta fra tidsrommet 1971 til 1982. I denne perioden var bl.a. Jan Garbarek i ferd med å bli verdensstjerne – i 1974 kom ”Belonging” ut, noe som skulle vise seg å bli hans store gjennombrudd sammen med Keith Jarrett. I 1974 spilte Garbarek også inn ”Huldredans” som solist med Østereng/Hurum Big Band og vi får også høre han fra 1972 i Hurum-suiten ”Ongura”. For å si det pent så er det veldig spennende å følge utviklinga hans i denne perioden.

Musikken her består av to større verk, ”Ongura” og ”Spectre”, samt tre enkeltspor. Kremen av norske jazzmusikanter er med: Arild Andersen, Jon Christensen, Svein Christiansen, Egil Kapstad, Bjørn Kjellemyr, Frode Thingnæs, Bjørn Johansen og på et kutt med EBU Big Band dukker også Garbareks samarbeidspartner gjennom flere tiår, bassisten Eberhard Weber, opp.

Dette er et flott tidsbilde med meget bra storbandmusikk fra 70- og 80-tallet med solister i ultraklassen. Helge Hurum, som akkurat har runda 70, er fortsatt i full vigør i hovedstadens storbandmiljø og ”Spectre”, som også inneholder en 20 minutters videofil, er en solid bekreftelse på at han har spilt ei vesentlig rolle i norsk jazz.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis