I kveld ble mobilbransjens store kåring Gulltasten avholdt på Chateau Neuf i Oslo for å dele ut priser til årets beste mobiltelefoner.

Det er Mediehuset Digital som står bak arrangementet. Vinnerne er plukket ut av forskjellige juryer bestående av journalister fra hele medienorge, inkludert fra Nettavisen, samt folk fra selve mobilbransjen. Unntaket er kåringen av årets mobiltelefon som har foregått som en avstemning på internett der alle som har ønsket det, har kunnet delta.

Og da kaster vi oss rett over vinnerne, og gjengir juryens begrunnelse.

ÅRETS MOBIL

Flere tusen nordmenn har vært med på å stemme fram mobilen som mottok folkejuryens pris. Etter noen få dager der det var ganske jevnt, ble det raskt klart at det var én mobiltelefon som var nordmenns favoritt.

Vinneren av Årets Mobil ble Apple iPhone 3G, med utrolige 80 prosent av stemmene. Årets mobil har vært nominert i flere kategorier under Gulltasten 2008. Med en stor trykkskjerm, fabelaktig brukergrensesnitt og et fokus på innhold og nett, har Apple med sin iPhone 3G klart å endre hele mobilbransjen.

ÅRETS HEDERSPRIS

Årets hederspris går til dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor. En person som er veldig godt kjent i denne bransjen. Amundsen er nesten religiøst opptatt av mobildekning og har mye av æren for at Telenor har et så godt nett.

Få personer har den samme geografikunnskapen om vårt langstrakte land, og kan konkurrere med hvilken som helst GPS. Han vet om det er mobildekning helt ned på enkeltadresser, og kan i noen tilfeller fortelle de som bor der om de har best dekning i stua eller på soverommet.

Med over 200 reisedager i året blir det blir mye bilkjøring, men han har selskap av mellom 10 og 15 aktive mobiltelefoner. På tross av reisevirksomheten er Bjørn Amundsen alltid meget tilgjengelig.

ÅRETS MULTIMEDIEMOBIL

Ingen annen mobiltelefon kombinerer multimediefunksjonene så godt som Nokia N96. Telefonen har tilkobling til TV, og leveres med en helaftens spillefilm.

Den har klassens beste videokamera, FM-radio og en meget god musikkspiller. Den kan settes opp som server for trådløs avspilling av medieinnhold i hjemmenettverk. I tillegg kan den kjøre Java-spill, så vel som spill basert på Ngage-plattformen. Kameraet er helt i toppklassen, og deling av bilder via Internett har aldri vært enklere.

ÅRETS MUSIKKMOBIL

Sony Ericsson W980 har 8GB minne, FM-sender og et nytt brikkesett for bedre lyd. Den gode lyden, kombinert med et bra hodesett, TrackID og mulighet for å laste ned musikk over mobilnettet har fått juryen til å velge W980 til årets musikkmobil.

ÅRETS KAMERAMOBIL

Sony Ericssons kameramobil C905 er klassens suverene vinner, ikke bare fordi den har flere bildepunkter enn konkurrentene, men fordi den er best, også når det gjelder viktige områder som vignettering, fargegjengivelse og bildestøy. Sony Ericsson C905 er lett å bruke, og kan for mange erstatte et ordinært digitalkamera.

ÅRETS DESIGNMOBIL

HTC har med Touch Diamond skapt en ny design, der den særpregede baksiden sammen med grafiske elementer på skjermen danner en stilfull helhet. Nå kommer telefonen også i en hvit utgave. De spennende grafiske elementene og den nyskapende baksiden sender HTC Touch Diamond helt til topps i klassen ”Årets designmobil”

ÅRETS BUSINESSMOBIL

Sony Ericsson Xperia X1 har alt det de andre businessmobilene har, pluss litt til. Markedets beste skjerm, kombinert med god programvare, bra design og bra batterikapasitet har fått juryen til å lande på Sony Ericsson Xperia X1 som årets businessmobil.

ÅRETS TILBEHØR

BW 900 klarer det andre skryter av at de skal klare: Den fjerner omgivelsesstøy fra samtalene dine. Lyddempingen er så god at du kan sitte i et travelt kontorlandskap uten at den du snakker med plukker opp det som foregår omkring deg. På samme måte kan du føre en samtale fra bilen eller kantina uten at du behøver å hysje på noen.

ÅRETS FORHANDLER

Telehuset Solheimsviken har markert seg som en solid forhandler i året som har gått. Forhandleren har hatt en meget pen driftsmargin vekst, og har gjennom hele året hatt godt sortiment og god kundebehandling.

ÅRETS NETTFORHANDLER

Telenor tilbyr, gjennom sitt samarbeid med Telekiosken, fysisk kundeservice. Dette sammen med godt sortiment, brukervennlige sider og god tilleggsinformasjon gjør at Telenor sin egen nettbutikk vinner i år.

ÅRETS OPERATØR

Operatøren Tele2 har i løpet av det siste året gjort mye bra på produktsiden, og lansert flere spennende abonnementskonsepter som passer ulike ringemønstre. Tele2 opplever en vekst i kundemassen, og befester sin posisjon som den tredje største mobiloperatøren på det norske markedet.

ÅRETS OPERATØRTJENESTE

Telenor har vært svært sentral i utviklingen av mobilt bredbånd i Norge, og kan med sitt Fri Bruk-abonnement tilby Turbo-3G-hastigheter i Telenor-nettet, samt tilgang til Internett i ”Trådløse soner” på blant annet hoteller, flyplasser og bensinstasjoner i Norge.

Telenor har i år kapret seg en betydelig større markedsandel for mobilt bredbånd enn konkurrentene, noe som tyder på at tjenesten er populær.

ÅRETS NYVINNING

Med sin nyskapende mobil iPhone 3G har Apple vist en hel mobilbransje at det ikke trengs årevis med mobilerfaring for å lage en suveren telefon. Den tok det norske mobilmarkedet med storm i sommer, og har ført til utsolgte butikker i lang tid.

Telefonen har samtidig fått mobilprodusentene til å strekke seg mye lenger, og gitt bransjen et helt nødvendig fokus på brukervennlighet.

ÅRETS INNHOLDSTJENESTE

NetCom har med MMS 2 Facebook vist mobilbransjen hvordan den bør jobbe. De har laget en tjeneste som lar folk ta i bruk kamerafunksjonaliteten på sin mobil, og knytter det enkelt sammen med Facebook, en av de desidert mest populære tjenestene på nettet.

NetCom har samtidig valgt å åpne tjenesten for mobilbrukere hos alle de norske operatørene, noe som gjør tjenesten enda mer interessant.

ÅRETS KUNDESERVICE

Med Norges desidert største kundemasse, er det en imponerende prestasjon at Telenor klarer å opprettholde en så bra kvalitet på sin kundeservice. Selskapet har meget kunnskapsrike medarbeidere, og har gjennom mange tester vist en imponerende serviceinnstilling, med rask responstid og gode svar.

Det er et paradoks at selskapet, i et år der de har kuttet i åpningstidene på kundeservice, har klart å heve seg til et nivå et godt stykke over konkurrentene.