I en debatt på TV 2 mandag kveld sier Gunnar Stavrum at han tror stormen rundt Solberg/Finnes vil avta, og at det interessante vil være å se hva langtidsvirkningene blir. Enn så lenge tror han ikke det er sannsynlig at vi vil se et internt opprør i Høyre, eller at Erna må gå. På TV 2s direktesending lufter han likevel ett tenkt scenario der Solberg går:

– Jeg tror ikke det blir noe internt opprør som fører til at hun kastes. Det kan tenkes at hun selv synes belastningen er stor med tanke på hennes ekteskap, og at hun selv går, men jeg tror ikke på det heller, sier Stavrum, og understreker at det foreløpig ikke er dokumentert noe lovbrudd i denne saken.

I en kommentar i Nettavisen tidligere i dag, skriver han at verken blodtåke, eller mistenkeliggjøring holder for å felle Erna Solberg.

Les kommentaren: Blodtåke og mistenkeliggjøring holder ikke for å felle Erna Solberg

Samtidig mener han at Solberg ikke kan være statsminister samtidig som hun deler privatliv med en daytrader. Men ifølge Stavrum, ligner Sindre Finnes hyperaktive aksjehandler mer på spillegalskap enn på innsidehandel.

Han peker på tre sentrale spørsmål i saken:

  • Har Sindre Finnes drevet med innsidehandel?
  • Har han fått informasjon fra Erna Solberg?
  • Kan Erna Solberg lastes for ektefellens aksjehandler?

Foreløpig mener han at svaret på alle tre spørsmålene er nei, at det er for tynt grunnlag å felle en dom over aksjehandelen, og at Solberg står trygt i stormen.

Det er ikke forbudt å handle aksjer, sier Stavrum på TV 2, og legger til at det som faktisk er ulovlig er innsidehandel, noe man foreløpig ikke har beviser for.

– Det er langt igjen til vi ser en dokumentert innsidehandel, sier Stavrum.

I en spørreundersøkelse Nettavisen har gjennomført om hvilken betydning ektemannens aksjehandler vil ha å si for Erna Solberg, er det på en annen side delte meninger. Her oppgir 36 prosent av Nettavisens lesere at Solberg burde gå av som Høyre-leder, mens 35 prosent mener at hun ble ført bak lyset av ektefellen, og at handlene ikke vil få noen betydning.

Les også: Fylkestopp raser mot Erna Solberg: – En ren dekkoperasjon

Erna og hennes pressesjef Cato Husabø Fossen har også mottatt krass kritikk, fra blant andre Rødt-politiker Mimir Kristjánsson, for å ha vært kjent med vesentlige deler av Sindre Finnes hemmelige aksjehandel allerede en uke før valget.

I en e-post til Nettavisen viser Fossen til tidligere uttalelser fra Solberg i Dagsrevyen 8. september, og avviser påstander om at Høyre har tilbakeholdt informasjon om aksjehandlene.

«Det totale omfanget av Sindre Finnes aksjehandel kjente ingen i Høyre til før onsdag 13. september», skriver han i mailen, og legger til at den øvrige partiledelsen og arbeidsutvalget i Høyre først ble orientert om saken 14. september. Oversikten fra Sindre Finnes ble offentliggjort i forbindelse med pressekonferansen fredag 15. september.

Høyres 1. nestleder Henrik Asheim har også avvist påstandene om at Høyre har holdt tilbake informasjon om aksjehandelen før valget, overfor Dagbladet mandag ettermiddag.