Gå til sidens hovedinnhold

- Veldig rørende og uventet

Guro Fostervold ble rørt da hun fikk videohilsen fra fadderbarna sine. Se videoen her.

(SIDE2): For halvannet år siden var TV 2 Sportens Guro Fostervold i Lusaka, Zambia med SOS-barnebyer i forbindelse med kanalens Artistgalla. I et av verdens fattigste land fikk hun et sterkt møte med sine tre fadderbarn, søsknene Chesenga (8), Dorothy (6) og Charity (4).

Stor forandring
Nettavisen/Side2 var i barnebyen i Lusaka i september sammen med SOS-barnebyer, og vi hadde da med oss en hilsen fra Fostervold til hennes fadderbarn. De tre søsknene har nå bodd i barnebyen i over et år, og TV 2-ankeren fikk i mandagens «God Morgen, Norge» se video av da barna fikk hilsenen, og hun fikk se hvordan de har forandret seg.

Se video her:

196288

- Det var veldig rørende og uventa. De så glade ut, de så ut sånn som barn skal se ut.

- Da jeg møtte dem var de traumatisert, inneslutta og triste. Nå er de sprudlende, glade og halvannet år eldre. Dorothy har fått lange fletter, og Chesenga ser ut som en ordentlig gutt, det var fint å se.

Bli fadder: Klikk her og redd et barn.

Minner fra Zambia
Da Fostervold besøkte fadderbarna bodde de i en jordhytte som ikke var større en fem kvadratmeter, i slummen utenfor Lusaka.

- Åtte stykker bodde i det lille huset. De hadde ingenting - jeg husker jeg reagerte på at det ikke var et klesskift der, ikke et kar, ingen kokemuligheter.

- Den dagen jeg var der var de tre søsknene alene hjemme. Bestemoren var ute og lette etter et av de andre små barna. Det var utrolig trist!

Fostervold forteller at de hadde med ballonger og skrivesaker til familien. Hun husker spesielt godt da hun ga gavene til Chesenga, som da var 7 år.

- Chesenga ga fra seg ballongen sin til en nabojente. Det var sterkt. De har ingenting og når han endelig fikk noe så ga han det bort. Det er noe med kulturen der, de deler og tar vare på hverandre, det var sterkt å være vitne til.

- Urettferdighet
Fostervold besøkt landet sør i Afrika sammen med tidligere Start-trener Stig Inge Bjørnebye, som også har engasjert seg som ambassadør for SOS-barnebyer.

- Stig Inge og jeg hadde behov for små debrief underveis i oppholdet. Når du møter små barn på den måten så blir du veldig mottakelig. Vi har det så ekstremt godt, det er urettferdig.

Du kan hjelpe
Fostervold påpeker at vi har trukket det gylne loddet ved at vi bor i et av verdens rikeste land, og det gjør at vi er forpliktet til å hjelpe andre, mener hun. I tillegg til å være fadder for de tre barna gjennom SOS-barnebyer har hun også et fadderbarn i Plan.

- Det er millioner som trenger hjelp. Jeg husker sjefen i barnebyen i Zambia sa noe fint. «Hvis du kan røre ved en person så setter det i gang nye ringvirkninger, å hjelpe en er en fantastisk start».

- Alle kan gjøre litt, hvis alle gjør litt så er det betydningsfullt.

Se hvordan en barneby fungerer i den interaktive SOS-barnebyen.

Les flere saker fra da Nettavisen/Side2 var i SOS-barnebyen i Lusaka i september.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter