Gå til sidens hovedinnhold

Gutta på tur - jenter venter

Mens mannfolka valfarter til landets lakseelver, er det heller skrint med kvinner. Bare mellom fem og ti prosent av laksefiskerne er kvinner.

Rart og synd. For laksefiske handler ikke om testosteron og fysisk styrke. Her er det teknikk og rytme som gjelder, noe kvinner på fluekastekurs viser at de behersker fullt ut. Men veien fra kurset og ut i elva er lang.

På slutten av 90-tallet vandret forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) langs norske elver og fant kun 5-10 prosent kvinner blant laksefiskerne. Mulig at tallet er noe høyere nå, men særlig mange flere er det neppe.

Økt interesse for fluefiske
- Vi vet fra undersøkelser i andre land at fluekasting og -fiske appellerer stadig sterkere til kvinner. Mange har et uttrykt ønske om å starte med fluefiske, men kulturelle og sosiale forhold gjør det vanskelig å komme i gang. Når vi spør hva som skal til, er svaret at det ikke finnes noen i nær familie eller omgangskrets som kan hjelpe eller motivere dem, sier Øystein Aas hos NINA.

Kvinner og barn ut i elva
Det vet Marit Lund Hansen en del om, kursleder og selv en lidenskapelig fluefisker etter laks og ørret. Å få flere kvinner, barn og unge ut i elva er blitt hennes hjertesak. I tillegg til halv stilling som helsesøster i Bodø, driver hun nettstedet/butikken Marits fluefiske og arrangerer kurs for likesinnede. Etter påtrykk holder hun egne jentekurs og har fått enorm respons. Men når hun mot slutten av sesongen inviterer jentene til fiske i Beiarn, er det forsvinnende få som har forsøkt laksefiske i praksis.

Kunnskap hjelper
Marit tror at det mannsdominerte miljøet kan være en av grunnene til at kvinnene uteblir. Av egen erfaring vet hun at det skal noe til å stille seg ut i elva som fersk fisker med 10-15 par mannsøyne i ryggen. – Ikke bry deg om det, er hennes råd. - Alle har vært nybegynnere en gang. Men meld deg inn i en lokal jeger- og fiskerforening. Lær å kaste med flue, øv på å kaste og bli kjent med folk du kan fiske i lag med, sier Marit Lund Hansen.

Laksefiske må utøves for å få forståelse av hva dette er. Det er hele spekteret fra naturopplevelser, sosialt samvær, mat på bål, avkobling, og noen ganger fin fangst, som gjør laksefiske helt spesielt. Å utvikle seg som kaster, lære nye kasteteknikker, lære mer om stenger og fluer, er fantastisk berikende, synes hun. - Jo mer du lærer, jo mer komfortabel føler du deg.

- Men ikke gjør laksefiske mer komplisert enn nødvendig, sier hun. - En del kvinner fisker laks med sluk. Det går an, men de fleste oppdager snart at det er flue som gjelder.

Du kan finne ledige laksekort hos inatur.no

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus