Gå til sidens hovedinnhold

- Det var skremmende

Herbjørg Wassmo har skrevet om et århundre - og seg selv.

GYLDENDALHUSET/Side2: Da Gyldendal torsdag presenterte sine høstutgivelser, sto en av landets mest anerkjente forfattere på listen over utgivelser.

Herbjørg Wassmo, som blant annet har vunnet Nordisk Råds litteraturpris, har skrevet boken «Hundre År». Et av trekkene som går igjen i flere av Gyldendals utgivelser denne høsten er at de kretser om det personlige - og også Wassmos bok er svært personlig.

Engelen
«Hundre År» er nemlig Wassmos fortelling om hennes oldemor, mormor og mor, og mennene de ville ha og mennene de fikk, om slit, savn og frihet.

Og det er historien om lille Herbjørg, som bruker blyanten til å skrive - og overleve.

- Det er en idé jeg har hatt i mange år. Men jeg må ha et spor som kan drive det hele fremover før jeg kan starte.

Det sporet fikk hun gjennom en brosjyre om Lofotkatedralen i Kabelvåg. Det viste seg nemlig at den unge kvinne som sto modell for engelen på altertavlen der, var Sara Susanne - Herbjørgs oldemor.

- Det ble så spennende da, sier Wassmo.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

- Skremmende
Hvor mye som er fiksjon eller fakta i fortellingen, kan hun ikke svare på.

- Det får verken du eller jeg vite noen gang. Jeg tror på mine egne historier uansett. Men jo nærmere jeg kom denne jentungen i historien, Herbjørg, jo mer skremmende ble det. Jeg følte jeg visste alt og at jeg derfor måtte dikte godt, sier forfatterinnen, som mener det er like nifst å skrive skjønnlitteratur som å skrive biografisk.

- En biograf vil aldri være sannheten heller.

Kjærlighetsbrev
Men det er ting fra de hundre årene som boken spenner over, som utvilsomt er autentiske.

- Kjærlighetsbrevene mellom mormor og han som ble mannen hennes, brev de skrev under krigen. De er virkelige.

Nesten klokkertro har Wassmo igjen brukt tre år på å skrive en ny bok. Med forarbeidet har det gått enda mer tid. Å levere fra seg en fortelling er ikke bare lett, innrømmer hun.

- Det blir ikke lettere med årene. Men jeg står nå her da, smiler hun, og poengterer at hun gleder seg til å les andres nye utgivelser.

Bok om prinsesse og presse: Mer om Ari Behns kommende bok

Fløgstads nye
- Jeg har bare rukket å skumme gjennom en del titler, men det er mye spennende. Det avhenger av hvor mye lansering jeg skal gjøre selv, hvor mye jeg får lest - men jeg kan jo ta med meg bøkene når jeg reiser rundt. Jeg skal i hvert fall lese Kjartans nye. Og diktsamlingen til Cathrine Grøndahl.

Kjartan Fløgstads bok «Grense Jacobselv» og Cathrine Grøndahls diktsamling for barn, «Åtte prinsesser i magen», kommer også ut på Gyldendal nå i høst, i tillegg til Wassmos og 182 andre bøker.

Kommentarer til denne saken