Gå til sidens hovedinnhold

H&M offentliggjør fabrikker

For første gang forteller H&M hvem som lager klærne deres.

(SIDE2:) I sin bærekraftsrapport for 2012 forteller H&M for første gang hvilke fabrikker som produsererer klær for deg og meg, skriver NRK.no.

Kjeden har fått kraftig kritikk for ikke å ville berette hvem som er leverandører. Spesielt kraftig ble kritikken i vinter da særdeles dårlige forhold ved flere klesfabrikker i Bangladesh ble avslørt.

- Ved å offentligjøre leverandørlisten vil vi være med i arbeidet for en mer gjennomsiktig og bærekraftig motebransje, heter det i rapporten.

Listen viser at H&M samarbeider med fabrikker i Hellas, Bulgaria, Bangladesh, Egypt, Italia, Latvia, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Tunisia, Sverige, Tyrkia, Kambodsja, Kina, Ukraina, Indonesia, Sør-Korea, Thailand, Vietnam, Bangladesh, India, Sri Lanka og Pakistan.

India, Bangladesh og Kina, pluss Tyrkia er de største bidragsyterne. H&M sier at 95 prosent av klærne deres kommer fra disse leverandørene.

- Det er et skikkelig gjennombrudd, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Fremtiden i våre hender til NRK.no.

De håper nå at H&M baner vei for andre etternølere.

Offentliggjørungen gjør at fagbevegelsen i produksjonslandene og andre kan jobbe for å bedre å bedre arbeids- og lønnsforhold.

Fremtiden i våre hender og andre organisasjoner vil gjennomgå listen og ta kontakt med leverandørene for å sjekke forholdene.

Kommentarer til denne saken