Gå til sidens hovedinnhold

Inngår avtale for bedre arbeidsforholdene i Bangladesh

- Dette gir oss muligheten til å bidra til å forbedre livene til tusener av mennesker, sier Helena Helmersson, leder for bærekraftighet i H&M

(SIDE2): H&M inngikk denne uken en avtale om å støtte «Fire and Building Safety»-avtalen som går på sikkerhet for arbeiderne i Bangladesh. Avtalen er initiert av IndustryAll og UNI Global Union.

Ønsker å påvirke i større grad
Partene er med dette forpliktet til å arbeide mot målet om en trygg og bærekraftig tekstilundustri, hvor ingen av arbeiderne skal måtte behøve å frykte for branner, at bygninger skal kollapse, eller andre ulykker som kan unngås ved hjelp av sikkerhetstiltak.

- Å unngå branner, og å sikre bygninger, er utrolig viktig for oss, og vi har brukt mye innsats og resusser på dette området. I mange år har H&M tatt ledelsen når det gjelder å forbedre og sikre forholdene for arbeiderne i tekstilindustrien. Med denne avtalen får vi nå muligheten til å påvirke dette i enda større grad. Vi håper på en bred koalisjon av underskrifter, slik at avtalen kan fungere mer effektivt, sier Helena Helmersson, leder for bærekraftighet i H&M i en pressemelding.

Avtalen tar utgangspunkt i en fire års periode, hvor de skal ta viktige steg for å adressere en forbedring av arbeidsforholdene i tekstilbransjen i Bangladesh.

Hele industrien rommer rundt 5000 fabrikker, og for at avtalen virkelig skal føre til en endring, så må flere parter være med, ifølge pressemeldingen. Blant annet regjeringen.

- Vi er svært glade for at H&M har signert. Dette har mange, blant annet vi, arbeidet med i lang, lang tid. Når så store selskaper går foran, vil andre gå etter. Bare et par timer etter at H&M hadde signert, hadde Indie Tech, som blant annet eier Zara, også gjort det, sammen med Primark, Tesco, og C&A signert. Dette gjør at vilkårene for avtalen kan bli satt til livs, sier Carin Leffler fra Fremtiden i våre hender.

Ifølge H&M`s retningslinjer må alle leverandører få gjennomgått det elektriske i fabrikkene, for å sjekke at alt er riktig, om H&M har tilbudt seg å dele disse kostnadene med sine leverandører.

- Vi er synlig til stede i Bangladesh og dette gir oss muligheten til å bidra til å forbedre livene til tusener av mennesker. Vi legger krav på leverandørene, og sakte men sikkert vil vi bidra til varige endringer, sier Helmersson.

Leffler, fra Fremtiden i våre hender, tror mange av de store kledbedriftene har innsett at de må gjøre noe for å forbedre situasjonen, hvis ikke kan det fort være de som rammes av alvorlige ulykker som branner og bygningskollapser.

- Dette er en måte å bygge omdømme på en svært positiv måte. Det er veldig godt at noe skjer. Siden de første faktaene kom ut, har Bangladesh hatt ytterligere 1400 dødsfall i tekstilindustrien, sier hun.

Les mer:

- Ikke rettferdig
I fjor høst måtte H&M tåle krass kritikk etter at svensk TV4 viste en dokumentar om tekstilarbeidere i Kambodsja som besvimer av utmattelse på fabrikker som lager H&M-klær. Det ble også avslørt særdeles dårlige forhold ved flere klesfabrikker i Bangladesh, og til Side2 sa den norske PR-sjefen at H&M føler seg urettferdig behandlet når det gjelder dette negative fokuset i pressen.

- Vi har alltid hatt stort fokus på å ta sosialt og miljømessig ansvar, det tror jeg også at mange av kundene våre vet. Vi kommer til å fortsette dette arbeidet, men dessverre så føler vi at det bildet som har blitt presentert av oss i media ikke har vært helt rettferdig, sa Fjeld.

Etter at de dårlige forholdene for tekstilarbeiderne ble gjort kjent, ble det lagt press på de store kjedene for at de skulle offentliggjøre sine leverandørlister.

H&M gjorde dette, sammen med blant annet Varner-gruppen.

Kjeden har fått kraftig kritikk for ikke å ville berette hvem som er leverandører. Spesielt kraftig ble kritikken i vinter da særdeles dårlige forhold ved flere klesfabrikker i Bangladesh ble avslørt.

- Ved å offentligjøre leverandørlisten vil vi være med i arbeidet for en mer gjennomsiktig og bærekraftig motebransje, heter det i rapporten.

Listen viser at H&M samarbeider med fabrikker i Hellas, Bulgaria, Bangladesh, Egypt, Italia, Latvia, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Tunisia, Sverige, Tyrkia, Kambodsja, Kina, Ukraina, Indonesia, Sør-Korea, Thailand, Vietnam, Bangladesh, India, Sri Lanka og Pakistan.

India, Bangladesh og Kina, pluss Tyrkia er de største bidragsyterne. H&M sier at 95 prosent av klærne deres kommer fra disse leverandørene.

Kommentarer til denne saken