Det er så godt som avgjort at kunnskapsminister Tonje Brenna skal velges inn i Ap-ledelsen på landsmøtet i mai, men i det siste har det dukket opp en kampanje for å få Hadia Tajik inn i partiledelsen igjen – sammen med Brenna.

Én av dem som står i front for at Tajik skal bli nestleder i Ap, er LO-rådgiver Jonas Bals. Han har tidligere vært rådgiver for Jonas Gahr Støre, og har skrevet bok sammen med Støre.

Nettavisen kjenner til at Bals har en nær relasjon til en av varslerne mot Trond Giske. Bals har både fremmet Tajik som ny nestleder og skrevet om Tajiks strid med Giske, uten å opplyse om denne bindingen.

Hos både TV 2 og Vårt Land tar han til orde for at Tajik blir nestleder i Ap igjen.

– Det er en veldig god idé og akkurat det partiet trenger. Jeg møter mange som prater om akkurat den konstellasjonen, sier Bals til Vårt Land om å sette inn både Brenna og Tajik i ledelsen.

1. mars publiserte Dagsavisen debattinnlegget «Urokråker i ørnereiret?», der Bals går i rette med kommentatorer som mener et Tajik-comeback kan tolkes som en forlengelse av maktkampen mellom Tajik og Trond Giske. Innlegget handler i hovedsak om Tajik, Giske og metoo-kultur, og er et kraftig forsvar for Tajik.

Tajik var en av de fremste kritikerne i partiet da Giske forlot ledelsen i Ap etter anklager om upassende seksuell atferd. Bals tar Tajiks mulige nestlederkandidatur i forsvar og gir henne ros for å ha vært med på å rydde opp i partiets ukultur.

I innlegget opplyser verken han eller Dagsavisen om bindingen han har til saken. Heller ikke TV 2 eller Vårt Land opplyser om bindingen.

Bals har også tidligere tatt side med Tajik i media. Da det stormet rundt Giske høsten 2017, tok Bals til orde for at Giske burde trekke seg fra sentrale verv i partiet. Det gjorde han i en sak hos Dagens Næringsliv, blant annet skrevet av journalist Kristian Skard, som året etter ble sammen med Tajik, og nå er gift med Ap-toppen.

– Ingen hemmelighet

Nettavisen har spurt Bals hvorfor han ikke opplyste om bindingen da han skrev innlegget i Dagsavisen. Kort tid etter publisering har Bals svart. Han skriver følgende i en SMS:

«Jeg kan selvfølgelig ikke bidra til Nettavisens ønske om å identifisere anonyme varslere i strid med deres varslervern. Jeg har nære relasjoner til flere av dem som har varslet om seksuell trakassering fra Trond Giske. At jeg står på deres side er ingen hemmelighet, og mitt sterke engasjement mot seksuell trakassering i Arbeiderpartiet fremgår også av artikkelen det her er snakk om.»

– Skulle ikke vært publisert

Sjefredaktøren i Dagsavisen, Eirik Hoff Lysholm, forteller Nettavisen at debattinnlegget til Bals ikke skulle vært publisert, basert på informasjon avisen senere er gjort oppmerksom på.

«Vi er i ettertid av denne publiseringen gjort kjent med bakenforliggende forhold som gjør at vi internt, og overfor den eksterne spaltisten, har konkludert med at denne teksten ikke skulle vært publisert. Av hensyn til de involverte ønsker jeg ikke å kommentere hva dette går i eller hvilke konkrete vurderinger vi har gjort.»

Innlegget ligger fortsatt ute, og er ikke markert med noen redaksjonelle opplysninger om bindinger.

Varsleren Bals har en nær relasjon til, er gjengitt under navnet «Anna» i boken «Alle skal ned», skrevet av blant annet tidligere VG-journalist Lars Joakim Skarvøy, som nå er politisk journalist i TV 2.

Skarvøy har jobbet med saken i TV 2 også denne uken, i saken der Bals går inn for at Tajik bør bli nestleder. Heller ikke her blir det opplyst om bindingen mellom Bals og varsleren, til tross for at Skarvøy utvilsomt kjenner relasjonen, siden han har skrevet bok om saken.

I boken til Skarvøy kommer det også fram at han selv var gjest i Hadia Tajiks første bryllup.

– En mann mange lytter til

Nettavisen har spurt Skarvøy om han har informert sine ledere om forholdet mellom Bals og varsleren han har omtalt i boken sin. Journalisten viser til sin sjef, nyhetsredaktør Karianne Solbrække.

Redaksjonssjef for samfunnsavdelingen i TV 2, Anne Weider Aasen, svarer på vegne av kanalen.

– Jonas Bals er en fagforeningsmann mange i Ap og fagbevegelsen lytter til, og hans kronikk om Hadia Tajik fikk stor oppmerksomhet og mange delinger i sosiale medier. Valget av ny Ap-ledelse har stor offentlig interesse, og derfor er TV 2 nyhetsledende på å dekke prosessen, sier hun.

– I Skarvøys bok kommer det fram at han var gjest i Tajiks bryllup. Har dere vurdert hvordan det påvirker hans habilitet i saker om Tajik og maktkamp?

– Tajiks tidligere ektemann inviterte Lars Joakim Skarvøys samboer med følge, og Skarvøy var derfor gjest i bryllupet for ni år siden, noe som har vært offentlig kjent lenge. Dette påvirker ikke hans muligheter til å dekke Arbeiderpartiet, svarer Aasen.

– Informerte Skarvøy deg eller noen andre om at han kjenner Bals sin binding til en av varslerne? I så fall, når informerte han om dette?

– Jeg kan ikke kommentere Nettavisens påstander om varslere.

– Ikke direkte kobling

Nettavisen har også spurt Vårt Land om de visste om bindingen. Nyhetsredaktør Lars Inge Staveland vil ikke kommentere hvorvidt det eksisterer en personlig binding mellom Bals og maktkampen mellom Tajik og Giske. Saken der de har intervjuet Bals har uansett ikke noe direkte med dette å gjøre, mener han.

– På generelt grunnlag handler denne saken om Hadia Tajiks kamp om et nestlederverv. Det er ikke en sak med en direkte kobling til Trond Giske-saken, sier Staveland.

– Kan de to tingene skilles fra hverandre?

– Ja, det ligger i det svaret. Bindinger er noe vi vurderer i hver nyhetssak.

Tok på rumpa

I Skarvøys bok gjengis varselet, som forteller om en hendelse sommeren 2016. Varsleren hevder at Giske dro hennes ned på fanget sitt og tok på rumpa. Senere på kvelden skal han ha tatt på låret hennes under en taxitur der en annen bekjent var med. Da hun til slutt forlot utestedet, hevder hun at Giske tok henne igjen utenfor og spurte om hun ville være med på nachspiel eller for å spise kebab.

«Jeg opplevde disse hendelsene som ubehagelige, men underveis vil jeg si at jeg først og fremst frøs, og klart ikke å finne en riktig måte å håndtere det på», skriver hun i varselet.

Giske har selv svart at han mener det var kvinnen som satte seg på hans fang, og at han ikke kan huske å ha tatt henne på låret.

Skal ha fått intern kritikk

Bals' medieutspill om å få Tajik tilbake i Ap-ledelsen, ble møtt med sterke interne reaksjoner i LO, ifølge Dagbladet. De skriver at LO-leder Peggy Hessen Følsvik, som leder valgkomiteen som skal finne ny Ap-nestleder, skal ha reagert på at Bals gav inntrykk av å uttale seg på vegne av LO.

LO skal ikke være klar for noe Tajik-comeback i Ap-ledelsen, etter at Tajik gikk av som både nestleder og arbeidsminister etter det ble kjent at hun fikk pendlerbolig med en leiekontrakt hun aldri brukte.

Bals sier selv til Dagbladet at han uttalte seg som privatperson.