Gå til sidens hovedinnhold

Er disse haibildene ekte?

Noen ganger er virkeligheten utrolig.

(SIDE2:) Chuck Nice, som forrige uke tok for seg spøkelsesbarna i Texas, er denne uka tilbake med mer myter fra internettet på Discovery.

Les mer: USAs mest hjemsøkte kryss

Denne gangen skal han undersøke om nettets mest spektakulære haibilder er virkelige, eller bare vittige forfalskninger.

Steven Spielbergs «Haisommer» er kjent som verdens første blockbuster, og sjeldent har nok én film alene hatt så stor innvirkning på menneskers syn på en enkelt dyreart.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Haier, og spesielt hvithaien, har slitt med et forferdelig dårlig rykte i all ettertid. Derfor er det kanskje ikke så rart at vi fortsatt lar oss fascinere av havets kanskje mest skremmende rovdyr, og at spektakulære bilder av nære møter får stor oppmerksomhet.

Haien og helikopteret
Et av de mest berømte er kanskje dette:

En militærdykker forsøker desperat å redde seg unna en enorm hvithai, ikke langt fra Golden Gate i San Fransisco.

For fantastisk til å være sant? I dette tilfellet ja. Det skal ikke mer til enn litt kjapp internettsøking før Chuck finner de to originalbildene dette bildet er sammensatt av.

Siden helikopteret på bildet er militært, klarer Chuck å finne fotografen, som raskt kan bekrefte at det ikke var noe glefsende hai til stede da han tok bildet.

- Mesteparten av det er mitt bilde, forteller stabssersjant Lance Cheung og viser fram originalen, der helikopteret peker andre vei, og haien er merkbart fraværende.

- Det er et underholdende bilde, ler han.

Bildet av hvithaien er også reelt nok, men er tatt i Sør-Afrika av villmarksfotograf Charles Maxwell. Det er altså snakk om en enkel klipp og lim-operasjon i photoshop.

Les mer om dette haibildet her

Haien i bølgen
Også dette haibildet kan få frysninger til å gå ned ryggen på enhver.

En intetanende surfer ser plutselig silhuetten av en kjempehai i bølgen foran seg.

Her finner ikke Chucks fotoekspert Hany Farid noe tegn til at bildet er manipulert eller pyntet på. Surferen er faktisk en halvmeter fra et stort havdyr i en bølge.

Men her viser nærmere undersøkelse at det faktisk ikke er snakk om en hai i dette tilfellet. Ryggfinnen er bevis på at det er snakk om en stor delfin, kanskje en tumler (som Flipper).

Haien og dykkerne
Dette bildet kan være en god påminner om at man bør se seg over skulderen i haibefengte farvann.

Dette bildet gikk sin seiersgang på e-post for et par år siden, sammen med historien om en familie på tre på dykkerferie i Australia.

den 15-år gamle sønnen stiller seg opp for å ta en bilde av mor og far, da dette beistet plutselig dukker opp fra intet. Tydelig panisk tar guttungen bilde før han svømmer så fort han kan opp til overflaten. Foreldrene følger bekymret etter for å sjekke at alt er ok, og ikke før alle har kommet seg om bord i båten klarer han å fortelle om den enorme haien som hadde vært så nære.

Foreldrene tror det er en spøk, helt til de kommer seg hjem å få sett bildet på laptopen.

Sannheten er heldigvis en annen. Dette bildet er også en forfalskning, satt sammen av to bilder; det ene av dykkerne og det andre av haien. Bildet var faktisk en del av en Photoshop-konkurranse på Worth1000.com, men har siden levd sitt eget liv som vandrehistorie på internett.

Haien og surferen
Denne surferen virker helt uvitende om at han har en hai hoppende et par meter unna.

Dette bildet er tatt på New Smyrna Beach i Florida, verdens haiangrep-hovedstad. Nesten halvparten av alle haiangrep verden over, skjedde ved denne amerikanske stranda. Allikevel er det vanskelig å tro at dette bildet er ekte. Hopper haier så høyt?

Chucks fotoeksperter klarer ikke å finne noen bevis på at dette bilde er manipulert, og Chuck drar ned til Florida for å snakke med fotografen selv, Kem McNair.

McNair forteller at han faktisk ikke så haien da han tok bildene. Han var helt fokusert på surferen, men at en kompis la merke til hva som skjedde.

- Jeg tar noen bilder av denne fyren og plutselig sier kompisen min «fikk du med deg det?». Jeg sjekket bildene jeg nettopp har tatt, og jammen meg er det ikke en hai som kommer hoppende opp rett bak surferen, forteller McNair.

- Hele hendelsen var over på noen få sekunder, sier han.

Dommen? Dette bildet er ekte saker!

Se «Internettets myter» på Discovery Channel, onsdag klokken 22.00

Reklame

Liker du Nettavisen og kaffe? Da trenger du denne termokoppen

Kommentarer til denne saken