Det var blitt kveld og mørkt, og fiskeren Vilhelm Skilhagen (31) var to minutter unna å dra inn snøret for kvelden, da det plutselig rykket kraftig i lina.

- Jeg merket med en gang at der var en stor fisk. Den dro raskt ut hundre meter line, og det er det ikke ofte skjer, sier Skilhagen til Side3.

Han kommer opprinnelige fra Namsos, men jobber som guide ved Andørja Adventures på Andørja i Ibestad kommune i Troms.

Denne kvelden var han alene i båten.

- Vi fisker bare én nautisk mil utenfor leiren og jeg ringte straks etter hjelp. Folk var på plass etter 15-20 minutter, forteller den erfarne fiskeren.

- Vi så etter hvert at det var en veldig stor fisk. Det tok litt tid, men vi fikk kontroll etter hvert og fikk satt sikringskroken for å unngå skade. Dermed ble håkjerringa målt, veid og sluppet igjen. Det tok ti minutter, forklarer Skilhagen.

Hoppet uti

Og det var litt av et beist som hadde bitt på kroken. «Kjerringa» er 4,2 meter lang, 2,6 meter rundt på det breieste og veier nærmere ett tonn - 982,4 kilogram.

- Det er den nest største håkjerringa som er tatt på stang noensinne, slår fiskeren fast.

Det hindret likevel ikke guiden fra å hoppe uti til «monsterfisken».

- Er det farlig å hoppe uti til en fanget hai på over fire meter?

- Det er en såkalt «sleeper shark», med søvnige bevegelser. Men det er jo en hai, så en skal være litt forsiktig. Den kan rive av deg hånda om du er uforsiktig. Jeg kom nok kanskje litt vel nærme, men slapp unna med noen store skrubbsår.

- Var du ikke redd?

- Jeg var ikke redd, men veldig fokusert. Jeg hadde ikke hoppet i vannet om jeg hadde vært redd. Du får et veldig godt perspektiv av fisken når du er ute i vannet. En klarer ikke å forstå hvor stor den er når den ligger inntil båten. Du ser det heller ikke på bildene.

Eldgammel «kjerring»

Vilhelm Skilhagen understreker at han ikke vet nøyaktig hvor gammel den er, men tror fisken kan ha ynglet på samme tid som Christopher Columbus oppdaget Amerika.

- Den er nok minst 500 år gammel. De vokser veldig sakte. Det ble tatt en håkjerring på Grønland på 300 kg, og den ble datert til 1700-tallet. Fisken vi tok er over tre ganger så stor.

Fiskeren forklarer at haien tåler behandlingen fra innfangingen og målingen godt så lenge det gjøres riktig. Håkjerringer holder til i nordlige farvann hvor temperaturen ligger rundt fire grader celsius. Dermed kan det hende vi ser denne sværingen igjen.

- Ja, sannsynligheten er tilstede for at vi kan fange denne igjen.

- Hva kan skje om en amatør for et slikt beist på kroken?

- Ingen fare, linen hadde gått av om en ikke fisker med riktig utstyr. Håkjerringa har tenner som en sag, og har veldige krefter. Den biter tak, ruller seg rundt og skaper en sageeffekt.

Se flere bilder nedenfor, og på Facebook.