Gå til sidens hovedinnhold

Hallo, er det skupet Are Kalvø?

Etter et langt og godt stykke gravearbeid fikk Propaganda til slutt tak i den profesjonelle toastmasteren Are Kalvø. Her er det vi fikk ut av den omstridte sunnmøringen.

NRK har i lang tid gitt Are Kalvø taletid på radioen. Den mest sannsynlige årsaken er at denne utagerende mannen snakker nynorsk og oppfyller en stor andel av de 25 prosentene statskanalen har forpliktet seg til å fylle norske radio- og TV-apparater med 365 dager i året.

Dessuten glir han naturlig inn som et viktig element i den til nå hemmeligholdte avtalen som den gamle kringkastingssjef Torolf Elster skrev under med småkongene på Vestlandet på 70-tallet. I avtalen står det klart og tydelig at det til enhver tid skal det løpe 100 ville sunnmøringer rundt på Marienlyst for å holde igang pengestrømmene i bedriften.

Mens mange innenfor NRK-husets fire, hvite vegger frykter Are Kalvø, er det mange utenfor statskanalen som har et liv og stiller seg likegyldige til sunnmøringen.

Det gjelder imidlertid ikke for den mest graverende yrkesgruppen i Norge: gravejournalistene. Boktitler som "Harry", "Syden" og "Kunsten å være neger" har tydelig appellert til denne yrkesgruppen som har invitert Kalvø for å underholde under journalistenes mest selvdyrkende fest: SKUP 2004.

Mens Kjetil Rolness alias Jens Pikenes i Penthouse Playboys kjenner sin begrensning og kun skal synge for forsamlingen, har Kalvø bestemt seg for å grave sin egen grav foran Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse.

Et hvert oppegående menneske hadde med en gang innsett at dette er en felle: Men Kalvø tråkker midt oppi den med alle fire beina. I tillegg innbiller han seg at seansen skal bli underholdende.

- Sjølv farlege og viktige menneske som arbeider for at kvinner og barn skal

kunne sove trygt, sjølv slike menneske treng ein fest. Og det skal dei få, uttaler Kalvø i en pressemelding, et halvt år før han skal hive seg ut i det livsfarlige oppdraget.

Kalvø har blitt utnevnt til toastmaster på en gallamiddag der de mest egoistiske menneskene i Norge skal dele ut priser og diplomer til hverandre.

Midt i denne strømmen av sjalusi, misunnelse og tomme hyllingstaler, skal Kalvø, med sin ironiske og ytterst tvilsomme væremåte, forsøke å stabilisere gemyttene.

Propaganda kan med rimelig sikkerhet slå fast at summen Kalvø skal ha for denne skitne gravejobben ligger på et sted mellom seks og syv siffer.

Men statskanalen har lagt fullstendig lokk på saken. Da vi ringer NRK og radioredaksjonen i "Hallo i uken", får vi kun en telefonsvarer. Vi legger igjen flere beskjeder, men hører ikke en lyd i vår egen telefon.

Dermed må vi gripe til drastiske metoder og ringe Kalvø hjem, midt i middagstiden. Det er en svært lavmælt toastmaster vi treffer:

- Kan vi få lov å forstyrre et par minutter?

- Det kjem an på.

- Hvorfor SKUP?

- Det er ei uvanleg freistande forsamling å få møte, ei forsamling som elles berre ville bli sitjande og tale om seg sjølv. No får dei moglegheit til å snakke om kvarandre.

- Vet du hva et SKUP er?

- Det veit eg, det er den undersøkande journalistikkens feiring av seg sjølv.

- Har du foretatt noe skup selv?

- Det kan eg ikkje skryte av. Eg har nok hatt glimt av klore og gode tankar, men noko skup har eg aldri gjort.

- Graver du nå en grav for deg selv (ved å prate for gravende journalister)?

- Nei, eg treng ikkje snakke med dei etter at jobben er gjort. Etter middagen unngår eg som best eg kan sosial omgang med gjestane.

- Hvor mange VG-journalister regner du med kommer til å ta kontakt og forsøke å slå deg ned i løpet av kvelden?

- VG-journalistar er det uansett ikkje mogleg å ha sosial omgang med, så det blir absolutt ikkje noko problem.

- Det er fortsatt et halvt år igjen til konferansen, og NRK radio kommer sakte, men sikkert til å bli meislet i stykker (etter at det ble kjent at du skal drite ut journalister under den aller helligste av de hellige selvhyllestseremonien). Tror du dette blir en vanskelig tid for Hallo i uken på P1?

- Om vi vil kome i søkjeljoset til gravejournalistar? Det har vore eit minimalt problem til no, eg reknar ikkje med at det skal bli det i framtida heller.

- Hvilket forhold har du til Kjetil Rolness?

- Han fullførte eit studium eg begynte på, eg har lest ferdig nokre bøker han begynte på, så du kan kanskje seie at han har kome noko lengre enn meg.

- Hvor kommer du egentlig fra?

- Stranda på Sunnmøre.

- Det ryktes at du egentlig er en rik playboy fra Kalvøen i Bærum (som er god til å utnytte knappe, statlige midler i NRK til egen fordel)?

- Nei.

- Til slutt må jeg spørre, og her får du kun lov til å svare ja eller nei: Er det du som er Odin i Are og Odin på Petre?

- Nei.

- Takk for intervjuet.

- Å, det var da så lite.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken