(SIDE2:) Den amerikanske skikken med feiring av halloween er for alvor blitt adoptert i Norge. Halloween er morsomt for både små og store, og mens de minste går rundt og spør etter «knask eller knep?», så arrangerer de som er noen år eldre gjerne halloween-fester med god mat og drikke.

Ikke minst så er godis og snacks noe som hører med til halloween-tradisjonen, men ønsker du å redusere på sukkerinntaket eller å kunne tilby noe som rett og slett er litt mer næringsrikt, så finnes det mange deilige og sunnere alternativ til både barn og voksne.

Sunt med gresskar

Den mest kjente «halloween-grønnsaken» er helt klart gresskar og denne allsidige godbiten kan du nyte med god samvittighet. Gresskar inneholder kun 20 kcal per 100 gram, er rik på fiber og det oransje fargestoffet betakaroten omdannes i kroppen til aktivt vitamin A. Dette vitaminet er blant annet viktig for normal celledeling og beindannelse, samt at det bidrar til en sunn og flott hud.

Både fruktkjøttet og frøene kan spises. Frøene kan godt spises rå, men amerikanerne liker å riste dem litt i en stekepanne sammen med noen dråper olje. Husk å skylle frøene for eventuelle rester og tørk dem noen minutter før du hiver dem oppi stekepannen. Gresskarfrø er også populært å bruke i bakst og frøblandinger.

Gresskarchips

1/2 stk butternut gresskar
1 ts olje
1 ts salt

Skrell gresskaret og del det i båter. Skjær deretter gresskar i veldig tynne skiver. Pensle litt olje utover på et bakepapirkledd stekeovnsbrett og legg gresskarskivene utover. Strø på litt salt. Sett inn i ovn ved 120 grader og stek i cirka 15 minutter. Følg godt med underveis slik at skivene ikke blir brente. Legg chipsen over på rist på et kjøkkenpapir eller lignende for avkjøling.

Eplechips

Du velger selv hvor mange epler du ønsker å bruke. Skyll eplene og fjern kjernehuset. Skjær frukten i tynne skiver, bruk for eksempel en ostehøvel. Pensle litt olje utover på et bakepapirkledd stekebrett og fordelepleskivene utover. Strø over kanel. Stekes ved 120 grader i cirka femten mintter. Følg godt med underveis slik at skivene ikke blir brente. Legg epleskivene over på rist på et kjøkkenpapir eller lignende. Når de er avkjølt, så stivner de og blir sprø. Chipsene oppbevares tørt.

Denne oppskriften er hentet fra frukt.no

Eplesmil

Dette er en sikker vinner til blant annet Halloween. Lag det ferdig rett før servering, så holder eplene seg fine. Moro for både små og store.

Du trenger:
2 epler
8 marshmallows
2 ss peanøttsmør

Del hver av eplene i 8 båter. Smør en av snittflatene med peanøttsmør. Dette er «lim» til marshmallows. Du kan også bruke honning. Del marshmallows i fire til «tenner» og legg dem på den ene peanøttsmørkledde eplebåten. Legg så en eplebåt oppå med peanøttsmør-siden ned mot marshmallows-tennene.

Denne oppskriften er hentet fra frukt.no.

«Bananis»

Del bananer på midten og stikk en ispinne i bunnen (Ønsker du mindre «is» deler du bananen i flere biter).

Legg bananene i fryseren. Etter to-tre timer tar du ut bananene og pynt de med for eksempel smeltet sukkerfri sjokolade og valnøttkjerner eller flytende honning og kokosmasse, Husk å ta ut bananene ut av fryseren en liten stund før de skal spises slik at de «mykner» litt.

Sukkerfri Halloween-gelé

10 gelatinplater
3 dl sukkerfri oransjefarget saft
7 dl vann

Legg gelatinplatene i kaldt vann i cirka fem minutter. Hell vannet og saften i en gryte, og tilsett gelatinplatene. Varm opp mens du rører godt, men pass på at det ikke koker. Hell i en form og la geleen stå i rundt fem timer. Skjær og form geléen til ønsket figur og lag skumle ansikt med for eksempel oppskjært frukt, bær og sukkerfri sjokolade.

Bananspøkelser

Skrell bananer, ha på litt honning og rull de i kokosmasse. Bananspøkelser lager du lett ved å ta litt honning på en banan og rulle den i kokosmasse. Bruk for eksempel rosiner eller nøtter for å lage øyne og munn. rosiner for å lage øyne og munn.

Denne oppskriften er hentet fra frukt.no .

Gresskar-kuler eller gresskarkjeks

60 gram havregryn
75 gram havremel (kan kjøpes i butikk eller lag selv)
1/4 ts salt
1/4 bakepulver
55 gram sukrin (smak deg frem)
1/4 ts kanel
80 gram gresskarpure
2-3 ss melk
1/2 ts vaniljeekstrakt (kan erstattes med noen dråper vaniljeessens)

Blant alle de tørre ingrediensene godt sammen i en bolle. I en annen bolle blander du sammen de flytende ingrediensene. Deretter heller du litt og litt av væsken oppi bollen med de tørre ingrediensene. Når du har fått en masse som henger godt sammen former du små kuler, om ønskelig flater du kulene ut til kjeks. (Kan hjelpe å oppbevare massen kjølig en liten stund før du former kjeksene). Oppbevares kjølig.

Gresskarfugde (12 biter - cirka 35 kcal per stykk)

250 gram gresskarpuré
3 ss cocosa
2-3 dadler
3 ss sukrin gold
5 dråper stevia karamell
1 ts kanel

Hell alle ingredisene i en blender med plastfolie i bunnenog kjør blenderen til det har blitt en jevn og fin blanding. Sett dermed blandingen kjølig cirka en times tid.

Denne oppskriften er hentet fra Kristine Weber sin blogg.