(SIDE2): Du tenger ikke nødvendig å betale tusener av kroner for å få spa-følelsen. Med ekspertenes enkle og rimelige grep, kan du skape en eksklusiv spafølelse på eget baderom.

– Musikk er viktig, og det er viktig å velge riktig type. Man skal velge den musikken man liker, men musikk med loungpreg og zen-aktig passer bra, sier stylist og interiørekspert Halvor Bakke, som for de fleste er kjent fra TV-program som «Homsepatruljen» og «Norges styggeste rom».

– Du får aldri nok av lys
Foruten musikk sverger Bakke til levende lys og naturstein.

– Man bør også ha masse levende lys og lykter. Dette får man aldri nok av. Man må selvfølgelig også ha duftlys, og det er viktig at man velger disse ut ifra hvilken effekt man er ute etter. Lavendel er for eksempel søvndyssende, og man kan også velge oppkvikkende typer lys om man ønsker det. Å hente naturstender utenfra, vaske disse og stable de rundt omkring er også et bra tips, opplyser han.

Bakke lanserte selv egen interiørkolleksjon under slagordet «Et hjem uten duftlys er ikke et møblert hjem». Kolleksjonen består av både lykter, pledd, skåler, sengeteppe og – selvsagt – duftlys.

Les også: - Sier Halvor trend, så er det trend

Eksotisk
Bakke innrømmer at han forbinder spa med Thailand og Østen, og er du av samme oppfatning kan orkideer være med på å skape en eksotisk stemning.

– Orkide er en blomst som hoder seg bra på baderommet. Lag et vannbad, og du trenger ikke nødvendigvis barkekar, men et fat med vann og noen orkideer flytende oppi er fint, sier han.

Bakke er også fan av trematerialer, og han mener dette er en fin måte å skape effekter på.

– Treting fremfor stålting skaper fin effekt. Naturmaterialer bryter opp det kalde. For eksempel bambusmatter og bambus såpeholdere skaper en fin kontrast. De fleste har fliser både på gulv og vegger, men noe mange ikke vet er at man ikke tenger å ha fliser på veggene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ikke rødt
Når det kommer til valg av farger, synes Bakke det viktigste er at man velger farger man liker.

– Rødt er fyfy både på bad og soverom fordi det gir deg en spesiell sinnsstemning, men ellers må man bruke farger som passer til resten av badet. Duse, støvete farger som skaper harmoni er fint. Dempede farger skaper en fin effekt, avslutter han.

Feng Shuien
Foruten det rent estetiske, er det viktig med god harmoni når man skal lage en oase i hjemmet. Feng Shui eksperten Christina Aas, fra Neo Feng Shui®, forklarer at vannkildene på badet både gir positive og negative effekter.

– Det spesielle med badet, dette gjelder også vaskerom og gjestetoalett, er at her er det mye vann i bevegelse fra kraner, dusj og wc. Vann, elver, sjøer og hav, er godt til å lede og bevege energien, Chi'en. At en bolig for eksempel ligger nært vann er som regel svært positivt, det betyr at man har god tilgang til chi eller energi i området. Chi er en livsnødvendighet for alt og alle. Chi'en skal sirkulere slik at den nærer oss og våre omgivelser, forklarer Aas til Side2 før hun advarer mot de negative effektene vannkildene kan ha.

– Utfordringene på badet og andre våtrom er at her vil energi i rommet, og til dels også ellers i boligen, bli tiltrukket av vannet som renner og brukes her. Men hva skjer, jo vannet som renner på badet går i løpet av svært kort tid ned i avløp og ut i avløpsrør, det vil si energien forsvinner ut av boligen, fortsetter hun.

For å forhindre at Chien forsvinner anbefaler Aas at man blant annet lukker toalettlokket når toalettet ikke er i bruk.

– Man kan også gjerne sette i proppen på badekaret. Man, om mulig, plasserer toalettet bak døren eller slik at det ikke er det første man ser når man kommer inn døren, det er sikkert lettere å snu døra.

Grønne planter
Grønne planter er også ifølge Feng Shui eksperten viktig for å skape god energi på baderommet.

– For å balansere badet anbefaler vi et par grønne planter, antallet avhengig av badets størrelse, det skal ikke være gartneri. Planter representerer treelementet og balanser alt vannet, vannelementet, i rommet. Velg gjerne planter med runde blader, avsluttereksperten.

Generelle Feng Shui tips

  • Lufting/ventilasjon – skape bevegelse i chi'en
  • Holde ryddig og rent – bedre bevegelse av chi'en
  • Bruk lukkede skap, skuffer og morsomme beholdere til oppbevaring