Gå til sidens hovedinnhold

Halvorsen legger seg flat

-Dette burde jeg ikke har gjort, sier SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen etter utspillet om Israel-boikott.

Fredag måtte SV-lederen har gå canossagang til resten av regjeringskollegene etter utspillet i Dagbladet torsdag om at norske forbrukere bør boikotte Israel.

- Jeg har beklaget det overfor statsministeren, utenriksministeren og resten av regjeringskollegiet. Jeg vil også si det offentlig for å gjøre mitt til å bidra til klarhet, sier Kristin Halvorsen til TV 2 Nettavisen .

- Som finansminster og sentralt medlem av regjeringen burde jeg ikke ha argumentert offentlig for en poltikk overfor Israel som det ikke er flertall for i regjeringen. Det har bidratt til uklarhet om hva som er norsk politikk på området, fortsetter hun.

Skadet
Boikott-utspillet vakte kraftige reaksjoner. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sendte brev til den israelske og den amerikanske ambassaden der han understreket at regjeringen ikke støttet noen form for boikott av Israel. Det forhindret ikke at den israelske ambassadøren i Norge, Miryam Shomrat, slo fast at Halvorsens utspill hadde skadet forholdet til Israel.

Kristin Halvorsen sier hun ikke har vært i direkte kontakt med israelerne.

-Men jeg regner med at de følger nøye med på hva som sies offentlig i Norge. Det vil selvfølgelig også gjelde andre land som vil vite hva som er den norsk politikken på dette området, sier hun.

Ingen garantier
Tidligere i høst vekket det oppsikt at flere stortingsrepresentanter fra SV deltok i en demonstrasjon utenfor Stortinget mot det norske engasjementet i Afghanistan. Overfor TV 2 Nettavisen fredag slo SVs parlamentariske leder Inge Ryan fast at han ikke kan gi noen garanti for at SV vil avholde seg fra å komme med utspill i framtida som bryter med regjeringens linje.

Det kan heller ikke Kristin Halvorsen.

-Dette går først og fremst på min rolle i regjeringen og som SV-leder, og hvordan jeg må opptre for ikke å skape forvirring om hva som er norsk utenrikspolitikk. Vi tåler debatt, men jeg må opptre slik at det ikke skapes usikkerhet. Det er det som er problemet i denne saken, ikke hva som er SVs synspunkt, sier Kristin Halvorsen.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken