HTML EMBED

Etter 600 år har Sefa Hamam fått en viss rutine, også i å traktere klønete hamam-jomfruer som meg.

– Here change. Towel round waist. Don’t worry. Lock with key.

Svette, såpe og sang i hamam

Jeg kan jo ikke forlate Tyrkia uten et skikkelig tyrkisk bad, og har dristet meg inn dørene til en ærverdig institusjon i Antalyas gamleby.

Jeg ber like godt om full pakke – med dampbad, skrubbing, skumvask og oljemassasje. Det er lite poeng i å være gnien når det dyreste i «spamenyen» koster snaut 150 kroner.

Med håndkle – pestemal blant kjennere – forskriftsmessig dandert rundt livet tripper jeg inn i hamamets hararet, damprommet, for å få i gang svetten. Det første som slår meg er den stemningsfulle roen som råder her, i sterk kontrast til det hektiske livet i gatene utenfor. Tykke steinvegger holder all lyd ute, og det drypper med lange ekko fra alle kanter, som i en teglsteinsgrotte.

Jeg kunne fort ha sovnet på benken her inne, hadde det ikke vært for varmen og fuktigheten. Etter få minutter renner svetten i strie strømmer, porer åpnes og huden blir mottagelig for det som følger.

Etter et kvarters tid blir jeg hentet av min kesaci, en kortvokst, men solid bygget kar på rundt 60. Han tar fram sin kesa – en grov klut av geitehår – og setter i gang for alvor. Skrubbingen kjennes som å bli vasket av en kjempekatt og få steder unngår oppmerksomhet. Her nytter det ikke å være altfor sjenert.

I dét såpeskummet klaskes utover rygg og bein, bryter han ut i en lengselsfull sang der det eneste ordet jeg gjenkjenner er «Istanbul».

Klut er kultur i Tyrkia

Oppsøker du et gammelt og genuint hamam, får du en virkelig kulturopplevelse, for i disse institusjonene sitter historien dypt i vegger og ritualer.

Slike offentlige bad i Tyrkia og omegn har opp gjennom århundrene ikke bare gitt folk flest muligheter for å opprettholde god personlig hygiene i samfunn og tider da private bad var svært sjelden. De har også vært, og er fremdeles, viktige sosiale møteplasser, ikke minst for kvinner. En tredje viktig grunn til at hamamene bredde så voldsomt om seg i Det ottomanske riket, var av religiøs art, da det å holde seg ren er et viktig aspekt ved islam, ifølge Koranen.

Et hamam-besøk er langt mer enn nytelse for øyeblikket. Du blir renere enn på lenge, får løst opp muskelknuter og fjerningen av død hud gjør at brunfargen sitter lenger.

Derfor kan det være lurt å ta hamam i starten av ferien, heller enn mot slutten.

Verdt å vite om hamam

* Velg og bestill behandling ved inngangen til hamamet.

* Du får så utdelt pesdimal (håndkle) til å ha rundt livet, og tøfler som hindrer deg i å gli på de glatte gulvene.

* Lås inn eiendeler, kle av deg i garderoben og dander pesdimalen rundt deg. Sjenerte kan eventuelt ha badetøy på under.

* Gå inn i damptrommet, hararet, og slapp av der i 15–20 minutter for å få i gang svetten og åpnet porene.

* Har du bestilt skrubb og vask (og det burde du), kommer så en kesaci av samme kjønn og henter deg etter en stund.

* Han eller hun begynner med å skrubbe deg kraftig med en kesa, en ru klut som fjerner død hud.

* Deretter blir du vasket med store menger såpeskum fra topp til tå.

* Nå kan du slappe av, nyte og skylle deg med varmt vann fra en kourna.

* Så går du ut av selve hamamet og tørker deg med et tørt håndkle, før du blir lagt på en benk for oljemassasje, som du også bør ha bestilt.

* Det er vanlig å gi tips til sin kesaci, og ofte finner du en boks til dette formålet ved utgangen.

* Du bør drikke noe varmt etter behandlingen, og nok vann både før og etter på grunn av væsketapet all svettingen medfører. Ofte vil du bli tilbudt te.

* Mange hamam har separate avdelinger for menn og kvinner, mens andre isteden kan ha separate dager for ulike kjønn.

HTML EMBED

7 anbefalte tyrkiske hamam

De flotteste historiske hamamene finner du gjerne i Istanbul, mens de mest luksuriøse er knyttet til moderne femstjerners hotell. Her har vi gått hovedsakelig etter de mer tradisjonelle fra ulike populære feriedestinasjoner.

1. Sefa Hamam, Antalya

Antalyas eldste hamam har holdt folk rene i over 600 år, og brukes flittig av både lokalbefolkning og turister. Dermed får du en genuin opplevelse her på Sefa Hamam, samtidig som personalet er rutinerte i å hanskes med nybegynnere. 150 kroner for full pakke.

2. Cagaloglu Hamam, Istanbul

Denne vakre institusjonen er mye mer enn et bad. På Cagaloglu Hamam kan du også oppleve hagefester, magedans og konserter. Hamamet ble oppført i 1714, og har separate avdelinger for menn og kvinner.
Yerebatan Caddesi 34

3. Çemberlitas Hamam, Istanbul

Çemberlitas Hamam er et svært vakkert dekorert hamam bygget i 1584. Tilbyr mange forskjellige behandlinger, men relativt dyrt i tyrkisk sammenheng. Egenproduserte delikate såper, oljer og annet er å få kjøpt i butikken.
Vezirhan Caddesi 8

4. Bodrum Hamam, Bodrum

Et lite og vennlig hamam rett ved busstasjonen i Bodrum. Bodrum Hamam gir full pakke med skrubbing, såpevask og oljemassasje for sympatiske 150 kroner. Engelsktalende personell.
Cevat Sakir Caddesi, Fabrika Sokak 42

5. Sifali Lux Hamam, Izmir

Et enkelt, men rent og hyggelig hamam med lekkert marmorinteriør.
Anafartalar Caddesi

6. Elis Kapadokya Hamam, Göreme

Tar dere en utflukt til det unike landskapet i Kappadokia, er Elis Kapadokya Hamam stedet for å vaske av seg støvet. Lekkert hyggelig og profesjonelt.
Adnan Menderes Caddesi

7. Belediye hamam, Çesme

Et restaurert hamam fra 1700-tallet sentralt i byen Çesme lengst vest i landet.
Baglar Karsi Caddesi

Filmtips om hamam

Se «Hamam – det tyrkiske badet» (1997) før du drar! Francesco driver et designfirma i Roma da han plutselig får vite at han har arvet et gammelt hamam i Istanbul etter sin tante. Han drar for å selge stedet, men blir betatt.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på nett