Gå til sidens hovedinnhold

Hamer-film solgt på trailer

Bent Hamer har solgt sin nye amerikanske film «Factotum» til 15 land bare på traileren. – Men det er først i morgen dommen faller, sier han om den norske verdenspremieren.

SJEKK TRAILEREN HER!

(SIDE2:) I morgen, tirsdag, verdenspremierer «Factotum» under den nye filmfestivalen Kosmorama i Trondheim. Tilstede er Bent Hamer, produsent Jim Stark og den kjente skuespilleren Lili Taylor ( blant annet «Ransom» og «Seks fot under»).

Mandag formiddag landet Bent Hamer i Trondheim til småregn og tåke.

- Perfekt kinovær, flirer Hamer på telefonen.

LES OGSÅ: Ingen stjerner - ingen film

Taket på utlandet
Produsenten Jim Stark, som har vært Jim Jarmuschs faste produsent, traff Bent Hamer i Cannes i 1995. Anledningen av filmen «Eggs». Stark foreslo et samarbeid med nordmannen og sendte ham flere manus, ingen av dem falt i smak hos Hamer som var vant til både å skrive og produsere selv.

- Han ba meg komme med en idé og jeg foreslo Bukowski. Jeg hadde lest «Factotum» for flere år siden og det er en av bøkene jeg husker, forteller Bent Hamer.

At Hamer har taket på det utenlandske publikummet viser både «Eggs» og ikke minst suksessen og prisdrysset over «Salmer fra kjøkkenet». «Factotum» har regissøren troen på. Så har da også 15 land kjøpt filmen bare ved å se traileren.

Kanskje til Cannes?
Den store spenningen knytter seg nå til om det blir Cannes-deltakelse. Hamer får ikke lov å si noe.

- Mange vil kaste seg på når de ser resultatet. Jeg snakker litt kryptisk nå, men dere skjønner nok hva jeg mener, sier Bent Hamer i mandagens VG.

- Holder «de mange» til i Sør-Frankrike?

- Hehehe, det hadde jo vært hyggelig om de kaster seg på også, sier Hamer lurt.

Når Hamer så først skulle lage film i USA, var ikke «Factotum» det enkleste han kunne valgt. Boken som er relativt selvbiografisk om den forfyllede forfatter, handler mest om tipping, drikking og damer han jakter på, samt selvfølgelig historien han forsøker å skrive.

Å filme «Factotum» var en utfordring for Hamer, men samtidig har man sett før at Hamers filmer ofte like mye er sterke miljøskildringer som persondrevne historier.

- «Factotum» er ingen opplagt bok å filme. Hovedpersonen er jo ikke tilsnakkendes, han har null framdrift. Man må stole på miljø- og personskildringene. Det ble løsningen, sier han.

USA er nøtten
Sju år har det tatt å få «Factotum» ferdig. Et år ble viet Sean Penn som ikke klarte å rydde tid i filofaksen sin. Det gjorde imidlertid Matt Dillon, Marisa Tomei og Lily Taylor blant 59 andre på rollelisten.

Blant de 15 landene som har kjøpt «Factotum» er ikke USA med, og Hamer tror ikke distribusjonsnøtten blir så mye enklere å knekke tross filmens stjernenavn.

Det kan imidlertid for eksempel en Cannes-deltakelse gjøre noe med.

Reklame

På tilbud: Den norske skogsmaskinen barna elsker

Kommentarer til denne saken