Gå til sidens hovedinnhold

Hamskifte fra Jewel

Den kanskje kjedeligste popjenta skifter stil: Her tar Jewel opp konkurransen med folk som Britney, Shakira og Christina, og resultatet er oppsiktsvekkende friskt.

Jewel

0304

Atlantic/Warner

Altså: Prinsipielt avskyr jeg Jewel. Hun har blitt bare kjipere og døllere for hver plate som har gått med sin enkle og klisjeridde singer/songwriter-pakke - selv om det i den balanserte sannhets navn muligens var et og annet lysgløtt å spore, særlig på de første par skivene.

Men enkelte prinsipper må man av og til løsrive seg fra. For samtidig tilsier et langt viktigere prinsipp at man aldri skal forhåndsdømme noe som helst. Ei heller en plate, selv ikke når den kommer fra Jewel.

Det var åpenbart at man fra plateselskapshold var i ferd med å innse at Jewel, en av deres storselgende artister, var i ferd med å havne skikkelig i no man’s land, eller på godt norsk - så til de grader i bakevja at man risikerte at ingen lenger ville bry seg.

Dermed gjør man helt rett når man huker inn stjerneprodusenten Lester Mendez, som akkurat har lagt suksesshistorier med blant annet Shakira bak seg.

Og en slik musikalsk ansiktsløftning som den Lester her langt på vei har bidratt med – han har også vært med å skrive låtene – var akkurat det Jewel trengte for å unngå å bli en fallende stjerne.

Det han har gjort med Jewel, er å poppe henne totalt opp. Altså: Bort med den seriøse, skikkelige jenta med kassegitar og naturlighet som sin fremste asset.

Og i stedet: Frem med lykkelig tenåringspop, heftige diskorytmer, smittende melodier med lettfordøyd elektronika-krydderier i arrangementene og alt annet som erfaringsmessig fungerer i Shakira-land, Aguilera-land og hvor enn ungdom måtte ferdes for tiden.

Om vi virkelig tror på at dølle-Jewel er gått heden, og at dette er hva vi kan vente oss i fremtiden, er nok litt tidlig å si. Midt i ”0304” (hva nå det skal bety?) ligger nemlig et tåkefelt på en fire-fem låter som er så kjedelige at det nesten svir i ørene.

Men så tar det seg altså opp igjen mot slutten, og alt i alt byr dette albumet på en standard milevis over alt vi hadde forventet fra denne dama.

Og enten du bryr deg om Jewel eller ikke, kan du være ganske trygg på at dette er albumet som berget denne karrièren.

Reklame

Vårens kuleste sneakers til herre