Gå til sidens hovedinnhold

Han fryser Gaddafis milliarder

Rune Bjerke og DnB sitter trolig på flere milliarder av Gaddafis penger.

Ifølge Dagbladet har en norsk bank frosset to milliarder kroner tilhørende den libyske sentralbanken.

- En norsk bank har frosset innskudd på 370 millioner dollar som tilhører den libyske sentralbanken, og satt pengene på sperret konto, sier Kjetil Elsebutangen, pressekontakt i Utenriksdepartementet, til Dagbladet.

Alt tyder på at det er storbanken DnB som har fått pengene fra Gaddafi. Dette bekreftes også langt på vei av bankens talsmann Thomas Midteide, til tross for at han på sedvanligvis ikke vil kommentere noe kundeforhold.

- Grunnen til at vi har hatt dialog med UD, er den spesielle situasjonen med Libya, sier Midteide til Dagbladet.

Frosset i alle land
Det er ikke bare i Norge at myndighetene har gitt beskjed om at midlene til Gaddafi skal fryses. I hele Vesten har myndighetene gitt samme beskjed.

Gaddafis regime sitter nemlig på enorme verdier over hele verden, som de nå ikke får tilgang til.

Sitter på milliardverdier
Gaddafi sitter på sin side på minst like store verdier for norske selskaper i sitt eget land.

Som NA24 skrev tirsdag styrer Gaddafi styrer skjebnen til flere norske satsinger. Særlig i den norske gjødselgiganten Yara biter man negler om utfallet av krigen imot Gaddafi, men også Statoil og malingskjempen Jotun har store verdier på spill.

Det norske gjødselselskapet har en 50 prosents eierandel i gjødselfabrikken Lifeco på Libyas kyst. Samarbeidet er med Gaddafis nasjonale oljeselskap (NOC) og De libyske investeringsmyndighetene (LIA). Selskapet LIfeco er verdsatt til 450 millioner dollar, eller i underkant av 3 milliarder kroner. Yaras andel er altså halvparten av dette. Statoil har på sin side mindre eierandeler i to libyske oljefelt, mens Jotun er i ferd med å bygge en stor malefabrikk i landet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken