Etter at finanskrisen slo inn med full kraft tok den amerikanske sentralbanken grep. Grep som aldri tidligere har blitt gjort.

Daværende sentralbanksjef Ben Bernanke tråkket skikkelig på gasspedalen.

Blant annet ble den viktigste styringsrenten satt nær null og sentralbanken begynte å kjøpe verdipapirer for å få ned markedsrenter (kvantitative lettelser). Alt for å få fart på realøkonomien.

- I starten, altså i 2008/2009, var rentepolitikken svært vellykket. Tiltakene reddet nok verden fra den dypeste avgrunnen. Men etter dette har det ikke vært særlig vellykket utifra sentralbankens mål, som er faktisk økonomisk vekst, sier Lars H. Mikelsen, analysesjef hos Norcap, til Nettavisen.

Viktig avgjørelse
I februar ble Bernanke byttet ut med Janet Yellen og nå er markedets fokus på ned-skalering av krisetiltakene.

Onsdag kveld skal Yellen komme med sentralbankens avgjørelse på en pressekonferanse. I løpet av det siste året har sentralbankens verdipapirkjøp blitt redusert fra 85 milliarder dollar i måneden til nå 25 milliarder dollar.

- Jeg tror sentralbanken vil stå fast på dagens kurs med gradvis avslutning av de kvantitative lettelsene, sier Lars H. Mikelsen.

Markedet spår at nedtrappingen vil fortsette slik at de månedlige kjøpene blir 15 milliarder dollar.

Det folk venter på er imidlertid signaler om når rentene skal settes opp igjen. Man tror ikke det vil bli noen endring onsdag, men signaler om tidligere rentehopp enn tidligere ventet vil kunne gi store utslag.

Lav rente og mulig fare
Men selv om sentralbanken nå trykker mindre hardt på gassen er grepene som allerede er gjort langt fra ufarlige.

For når sentralbankene tråkker gasspedalen til bunns er de også klar over at det finnes et ris bak speilet.

Mikelsen nevner følgende farer knyttet til den løsslupne pengepolitikken.

* Finansielle bobler

* Større fallhøyde til neste krise

* Ytterligere forverring av skjevfordelingen i befolkningen, 99/1%-fordelingen

Og det som den amerikanske sentralbanken finner på å gjøre sprer seg også til resten av verden. Her hjemme har det ført til de rekordlave rentene vi nå opplever.

- Effekten kan lett leses ut fra bankenes prislister. Her hjemme har vi lavrente til tross for en slags permanent høykonjunktur. De har ført til lavrente over alt, fordi ingen vil tape i valutakrigen, sier Mikelsen.

Torsdag er det den norske sentralbanken sin tur til å ha rentemøte. Dagens styringsrente er på 1,5 prosent, noe som er historisk lavt.