Gå til sidens hovedinnhold

- Boligprisene ned minst 10 prosent

Handelsbank-økonom spår blytunge tider for boligeiere.

GÅ TIL NETTAVISENS BOLIGMAGASIN

I Handelsbankens konjunkturrapport for andre halvår 2008 beskrives situasjonen som alvorlig for norsk og internasjonal økonomi. Ett lyspunkt er det likevel at renten bør kunne falle betydelig neste år.

Neste år kan det være duket for en rente som er 2 - 3 prosentpoeng under dagens nivå. Men så vil rentene igjen kunne begynne å stige fra neste høst.

Prisfall i 1 - 2 år
For boligmarkedet er utsiktene ikke så lyse. Til tross for at prisene har falt i vel ett år nå, tror Handelsbanken på et videre prisfall på «mellomlang sikt», som de skriver. Det betyr 1- 2 år fremover, opplyser sjeføkonom Knut Anton Mork til Nettavisen.

Han sier at banken ikke har laget egne porgnoser for boligmarkedet i rapporten. Men fallet videre vil kunne bli kraftig.

- Jeg venter mer enn 10 prosent prisfall, sier Mork til Nettavisen.

Det siste året har boligprisene falt nærmere 5 prosent. Med et fall i den størrelsesorden Mork ser for seg, så vil boligmarkedet kunne ha falt 15 - 20 prosent før det snur om ett til to år.

Følgende faktorer vil bidra til nedgangen i boligmarkedet, i følge Handelsbankens konjunkturrapport.:

* Antall boliger til salgs har økt kraftig det siste halve året.

* Tiden det tar å selge en bolig fortsetter å øke

* Fortsatt høye boliglånsrenter demper aktiviteten

* Økt prisfall for segmentene eneboliger og rekkehus/tomannsboliger

«Våre advarsler om globale risikofaktorer har slått til, og resultatet er verre enn ventet. Diverse redningspakker har avverget finansielt Ragnarokk; men realøkonomien vil bli i resesjon flere måneder framover. Fortsatt høy oljeaktivitet vil skjerme norsk økonomi, men bare i noen grad, og ikke i det hele tatt om oljeprisen faller videre. Rentene vil falle, både i pengemarkedet og fra Norges Banks side, men stige igjen når konjunkturen igjen snur, for inflasjonen er ikke lagt død. Krona vil styrke seg, men gradvis», heter det i konjunkturrapporten.

Handelsbankens sjeføkonomer forsøker også å forklare bakgrunnen for den dype internasjonale krisen. Den har sine røtter i det amerikanske boligmarkedet. Men moderne teknologi og svært avanserte finansielle produkter får skylden for uføret vi har havnet i.

GRATIS OG ENKELT:Sjekk vår nye meglerguide!

- Computere har skylda
«Uten de superraske maskinene som vi nå er blitt vant med å ha på pulten eller i veska, ville det ha vært umulig å bygge og distribuere avanserte prisingsmodeller for de komplekse derivatproduktene som ble utviklet på grunnlag av det amerikanske boliglånsmarkedet», heter det i rapporten.

Disse produktene ble imidlertid så komplekse, at når bobla sprakk, fungerte ikke modellene. De som hadde investert i disse avanserte produktene var tungt belånt. Når krisen var et faktum, forsøkte alle redusere belåningen, noe som førte til at kapitalmarkedene tørket inn over hele verden.

Konjunkturrapporten til Handelsbanken er ført i pennen av sjeføkonom Knut Anton Mork og makroøkonom Shaked Sayed. Les hele rapporten her.

Gratis tjeneste fra Nettavisen:
Sjekk om vi kan kutte boliglånet ditt med minst 5000 kroner

Kommentarer til denne saken