Gå til sidens hovedinnhold

Handler mest fra Burma

Et moteselskap står bak 63 prosent av Burma-importen.

- Da må vi være et veldig stort selskap. Det vi importerer fra Burma er barne- og dameklær. Det er lite i forhold til hagemøbler i teak, sier Bjørnar Pedersen, daglig leder i Kompagniet Norge Import, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Selskapet Kompagniet Norge Import har mottatt 63 prosent av absolutt alle forsendelser av varer med opprinnelsesland Burma de siste 32 månedene, melder Norwatch. Alle forsendelsene dreier seg om tredjelandsimport av klær.

Skylder på danskene
- Vår import fra Burma styres ene og alene fra Danmark. Vi er ett hundre prosent eid datterselskap av Kompagniet af 1991. Vi er et rent salgsselskap som selger til frittstående butikker i Norge. Vi har bestilt våre varer lenge før demonstrasjonene i Burma begynte. Vi forholder oss til internasjonale lover, sier Pedersen til NA24.

På selskapets hjemmesider fremgår det at de selger merker som Kids-Up, D-Xel, SMR, Ze-Ze og Zhenzi.

Kompagniet Norge Import holder til i Norsk Moteforum på Sjølyst. I 2006 hadde selskapet en omsetning på i underkant av 27 millioner kroner og et resultat på 3,5 millioner kroner.

Selskapet er hundre prosent eid av danske Komagniet Af. Pedersen viser til den danske sjefen for ytterligere kommentar.

- Lite sammenlignet med hagemøbler
Ifølge Norwatch gjør tolldirektoratets taushetsplikt det umulig å se hvor stor del av totalimporten fra Burma selskapet står bak. Bak en forsendelse av «trelast av tropisk tømmer» ligger det ofte mye større verdier enn bak en enkelt forsendelse av klær.

Dette påpeker også Pedersen. Han hevder at klærne dreier seg om en ørliten andel i forhold til selgere av hagemøbler og båtinteriør importerer.

Likevel, det høye antallet med tolldeklarerte varer fra Burma som Kompagniet Norge Import har mottatt, tyder på omfattende handel fra Burma. Tall som Norwatch har hentet fra Statistisk sentralbyrå viser at totalimporten fra Burma i fjor var på 10,6 millioner kroner og av disse var verdien av importen på klær på 5,7 millioner kroner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien