Gå til sidens hovedinnhold

Handletips for januarsalget

Butikkvinduene er fylt til randen av plakater som lover deg billige sko og klær. Vi spurte noen eksperter om hva du bør tenke når shoppingfeberen setter inn.

(Bilde: Birger Løkeng fra Homsepatruljen er en av dem som gir deg gode tips for januarsalget. Foto: TV 3)

Mange får lønn i disse dager, og har planer om å bruke store deler av den til å fornye garderoben med klær fra januarsalget. På handlerunden kan disse tipsene bidra til at du får mer valuta for pengene:

- Hvor man handler når det er salg kommer jo an på lommeboken. Jo dyrere butikker, jo mer spesielle ting finner man. De dyre butikkene reduserer også sine priser kraftig, og man gjør ofte de beste kjøpene her, sier Birger Løkeng fra Homsepatruljen.

Ikke kjøp bare for at det er billig
De store kjedene markedsfører seg med billige produkter året rundt, og man kan også gjøre gode kjøp på Fretex. Så dersom du virkelig vil gjøre et kupp er det om å gjøre å være tidlig ute.

- Er du tidlig ute så finner du naturligvis de beste tingene. Husk å ikke kjøpe ting bare for at det er billig. Et plagg som er stygt når det koster 3.000 kroner blir ikke penere når det koster 400.

- Unngå boblejakker
Løkeng forteller også at man bør tenke litt på hvilke trender som er på vei ut før man kaster seg over tilbudsklærne.

- Ta for eksempel ting som er spesielle for vinteren. I disse dager er man allerede lei boblejakker, så det er et eksempel på ting man bør styre unna. Ellers vil jeg oppfordre folk til å slappe av og nyte salget, avslutter Løkeng som i disse dager er i gang med innspillingen av en ny runde med Homsepatruljen.

- Spør om prisavslag
Ifølge Forbrukerombud Bjørn Erik Thon opplever de færre klager på annonsering av klær i forbindelse med sesongsalg, enn hva som er tilfellet med andre varer.

- Man kan absolutt gjøre gode kjøp på januarsalget, det man bør passe seg for er om prisavslagene butikkene opererer med er reelle. Er man usikker kan man spørre betjeningen om dette, de har nemlig plikt til å opplyse om hva som er det reelle prisavslaget på varene. Ellers er det også viktig at folk ser på de man kjøper og ikke bare på prisen og prisavslaget. Har man fått en bra vare skal man være fornøyd med den, sier Thon.

Mange tror gjerne at butikkene har plikt til å ta varer i retur, men det stemmer ikke. Dette er en ekstraservice som butikkene yter.

- Det er ingen lovfestet bytterett i Norge. Derfor kan butikken si nei om man kommer tilbake med et plagg man angrer på at man har kjøpt, men da ville jeg valgt å ikke handle der neste gang. De fleste butikkene yter imidlertid god kundeservice og bytter klær dersom man kommer tilbake med dem i rimelig tid.

Stylistens huskeliste
Margrethe Gilboe som er kjent som «Idol»-stylist og fra Motepolitiet på TVNorge, har satt opp en egen huskeliste over hva man bør gjøre og ikke gjøre i forbindelse med januarsalget.

Det du bør gjøre:
- Gjør noen forberedelser før du går ut. Er det noe spesielt jeg trenger? Har jeg et skjørt jeg aldri får brukt fordi jeg ikke har noe som passer til? Da bør det være et mål å finne det på salget.

- Vær ubeskjeden! Det er ikke flaut å handle på salg.

- Gå på salget så tidlig som mulig for å få de beste tingene. Det beste forsvinner gjerne først.

- I de dyre butikkene bør man satse på klassiske godbiter som er tidløse og varer i flere sesonger. Som cashmere cardigans og gensere. Andre tips er flotte kåper og jakker, klassiske vesker, støveletter, sko, belter og lignende.

- I de litt mindre dyre butikkene kan man tillate seg å kjøpe mer trendy ting som kanskje ikke varer så lenge.

Det du ikke bør gjøre:
- Ikke kjøp noe uten å prøve det først! Den lekre kjolen som satt så bra på Kate Moss er kanskje ikke skapt for deg?

- Ikke kjøp ting som ikke sitter bra bare fordi det er billig! Det blir hyllevarmere hjemme i skapet og det har du sikkert nok av fra før.

- Ikke kjøp ting du ikke er helt fornøyd med heller. Typisk ting å tenke at jeg får sikkert bruk for den en gang. Det gjør du sikkert ikke!

- Ikke kjøp det du har for mye av fra før!

Kommentarer til denne saken