(SIDE2:) Det var på Hans-Erik Dyvik Husbys (aka Hank Von Helvete) seksårsdag at moren hans, Else, døde av kreft.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

I torsdagens «Studio 5: Den andre siden» skal det handle om døden, og Husby forteller åpenhjertig om sitt første møte med døden, og de alvorlige konsekvensene det fikk for hans liv.

Ville besøke moren
- Det var tøft for en liten seksåring å få den i bursdagsgave. Det var litt sånn «happy birthday» og så kom døden, forteller han om morens bortgang.

Fra da av ble døden for Husby et konkret sted, samt mer en betraktning om at man ikke var i live lengre.

- Døden ble et reelt sted for meg, der min mamma var. Altså ble døden som et aktuelt sted å være, det ble faktisk virkelig for meg, sier han i programmet.

- Så du kan sammenligne det med et skilt ektepar. Pappa bor i Oslo og mamma bor i Gjøvik, og så blir Gjøvik døden. Du blir uansett et lite barn som enten vil være hos mamma eller hos pappa, men vil du være hos mamma, så innebærer det å være død, forklarer han.

Dødsønske
Fra da av bestemte Husby seg for at døden nok måtte være et aldeles ekstra bra sted å være, for der var moren. Konsekvensen var en livsstil som i økende grad handlet om å bevege seg mot døden.

- Jeg fikk et dødsønske og egentlig en ganske fiendlig holdning til livet her. For her ville jeg hvertfall ikkke være, for her var jo ikke mamma.

- Samtidig er jo overlevelse åndens ypperste drift, så da havnet jeg plutselig i et ordentlig paradoks. For meg ble det å dø en overlevelseshandling. Følgelig gjorde jeg ting som bar seg mot død, altså begynte med narkotika og levde ganske forvirret, sier han.

Klinisk død
Livsstilen førte til en mengde overdoser og selvmordsforsøk, og til slutt ble gikk det så langt at Husby ble erklært klinisk død etter en overdose.

- Hjertet var uten slag i mer enn fire minutter og det var lang nok tid til å erklære meg ferdig med denne kroppen. Det er ikke så dramatisk, ikke masse tunneler eller noe. Jeg opplevde bare plutselig en klar realitet på at veien til lykke er å overleve livet, sier han.

Husby la seg første gang inn på rehab allerede i 1998, men det er ikke før nå i det siste at han har erklært seg fullstendig rusfri. Det virkelige vendepunktet kom da han ble pappa i 2008.

- Vi har kalt datteren vår for Else Victoria og døpte henne på samme dato som mamma døde, forteller han.

Se «Studio 5: Den andre siden» torsdager klokken 21.00 på FEM