BYDEL FROGNER: - Det er bek her, men det er ikke fullt så ille som antatt, sier Fred Ekberg til kollega Per Øivind Monge.

De to feierne sjekker et pipeløp i en bygård på Frogner. Tidligere i år var det en pipebrann i bygget. Nå må de to feierne sjekke at alt er bra.

Ildstedet der det brannen antakelig oppsto sjekkes, det gjør også lukene i kjelleren. Til slutt filmer feierne hele pipeløpet fra øverste etasje og ned.

- Det er bek, eller tjære, som gjør at pipebranner oppstår. Sotbrann, som det kalles, forklarer Monge.

Feil fyring kan føre til brann

Bek blir dannet i pipeløpet dersom det ikke fyres riktig. Det kan være dårlig trekk eller rå ved som skaper bek, som igjen kan ta fyr.

Som regel skal pipestokken tåle varmen ved en brann. Likevel kan teglsteinen i pipeløpet kan sprekke og bli ødelagt. I ytterste konsekvens kan brannen spre seg.

De to feierne har funnet bek og tegn til brann i pipeløpet i bygården på Frogner.

- Her har det vært en brann ja, men ingen stor brann. Det ser ikke ut til at noe er skadet. Nå må vi feie eller frese, slik at vi får beket vekk, sier Ekberg.

Og så fort feierne har gjort jobben, er det greit å fyre i peisen igjen.

Gode råd

Vi er kommet til oktober og peis-sesongen er i anmarsj, og flere vil fyre i peisen. Enten for kos eller for varme.

Det er veldig viktig at veden ikke er rå. Veden må ha full fyr for å unngå bekdannelse.

Om veden er tørr nok kan testes ved å slå to kubber sammen. Våt ved gir en dump lyd, tørr ved gir en smellende lyd.

Man kan også ta Zalo på den ene siden av kubben og blåse på den andre siden. Er veden ordentlig tørr, så vil Zaloen boble.

Monge anbefaler å begynne sesongen forsiktig.

- Når man begynner å fyre om høsten, så bør man begynne med tynn ved, ikke store kubber, sier han.

Det er for at pipestokken skal varmes ordentlig opp. Blir den ikke varm nok, siver ikke røyken ut. Og er det varmt ute så er det enda verre å få røyken ut av pipa.

- Det er kjemi, det, sier Ekberg.

Derfor er det viktig å ha godt trekk.

- Begynn med tynne pinner, ha trekkventilen helt oppe til det blir et ordentlig bål i ildstedet, oppsummerer feierne.

- En stor kubbe som bare ligger og luner gjør at det dannes bek, sier Monge.