Gå til sidens hovedinnhold

Har lært treåringen kinesisk

Før syntes børslegende Jim Rogers synd på folk med barn. Nå er han frelst.

Jim Rogers tilbake i Norge etter at han var her for første gang i 1971. En munter og karismatisk Rogers møter Skagen Fondenes inviterte, i alt 400 personer, på Oslo Plaza.

Den kjente hedgefond-forvalteren skryter av Norge og Skagen Fondene, og anbefaler nordmenn å se mer av landet vårt.

NA24 - din næringslivsavis

Det er en mykere og mer avslappet forvalter som avmystifiserer mye av det kyniske bildet som media har tegnet av ham. Han snakker mye om sin tre år gamle datter, som han har det mye moro med. Tidligere synes han synd på de med barn, men det skjønner han ikke lenger.

- Jeg forstod ikke at folk ville ha barn, nå er jeg helt frelst, sier børslegenden.

- Kina er fremtiden
Rogers er invitert først og fremst for å snakke om råvarer, og det er ett land som han snakker spesielt varmt om: Kina. Datteren hans snakker nå kinesisk og engelsk. De som møter datteren, blir overrasket over at den lille jenta med blå øyne snakker kinesisk, forteller Rogers.

- Fremtiden er i Kina. Det må alle forstå og ta inn over seg, sier han.

Les også: - Dette er Kinas århundre

Han innrømmer imidlertid at han ikke snakker kinesisk selv, sier han til NA24

- Jeg kan knapt snakke engelsk, sier han spøkefullt.

Advarer mot dollaren
Rogers advarer mot dollaren, som han mener ikke er det den var. Det er spesielt den galopperende gjeldsveksten som skremmer investoren.

- Flere av USAs fiender har sett dette problemet, og vil utnytte det i fremtiden. Samtidig er venner av USA bekymret.

Forvalteren er også svært skeptisk til den amerikanske regjeringen i Washington. Den nye sentralbanksjefen Ben Bernanke får kritikk for å ikke innse problemer med dollaren.

- Bernanke vil bruke seddelpressen, det er det eneste han kan. Dollaren vil miste grepet som den ledende valutaen i verden, mener Rogers.

Rogers sier til NA24 at han ikke vet når det vil skje, men at det er uunngåelig.

- Kanskje skjer det ikke allerede i 2007, men innen kort tid, sier han.

Rogers har selv ikke investert i dollar, men eier en del norske kroner.

Konto i Sveits
Den lille datteren har allerede en betydelig bankkonto, men den befinner seg i Sveits, ikke USA. Det er ikke tilfeldig.

Rogers er også svært kritisk til obligasjoner, som vil være et dødt marked i løpet av kort tid. Dessuten tror han at den globale internasjonale aksjefesten er over.

- Den fantastiske avkastningen aksjemarkedet har gitt de siste 20 årene er nå over, fordi aksjer er blitt dyrere i Vesten. Det er liten mulighet for å tjene penger de neste 15-20 årene, det vil kun de som mestrer trading, mener han.

Sitter på SAS
Selv om Rogers er svært negativ til aksjer, sitter han selv med enkelte aksjer, særlig flyaksjer og vannselskaper. Blant annet er han aksjonær i SAS. Det er den eneste norske aksjen Rogers sitter med, opplyser han til NA24.

Råvarer er det eneste å satse på, ifølge Rogers. Det er samme situasjon innen råvaremarkedet som det var for aksjemarkedet for 30 år siden, mener han.

- Kjennskapen til råvarer er svært lav hos menigmann, selv om det er det nest største markedet i verden etter valutaen. I 70.000 fond blir du eksponert for aksjer og obligasjoner, i bare 50 for råvarer.

Rogers tror bull-markedet i råvarer vil vare frem til 2014-2022.

Oljepris til værs
Rogers mener oljeprisen vil gå en vei de neste ti årene.

- Jeg kan ikke med sikkerhet hvor høyt oljeprisen skal, men at den skal over den historiske rekorden på 100 dollar, justert for inflasjon, er sikkert. Oljeprisen skal over 150 dollar i løpet av ti år, sier han til NA24.

Nå planlegger Rogers å bosette seg i Singapore.

- Singapore peker seg ut som det mest attraktive stedet å bo for en skeptisk amerikaner med stor tro på Kina, sier han.

Jim Rogers har sett sin tidligere partner og kollega George Soros på flere år.

- Det er helt naturlig å ikke ha noe med han å gjøre, siden jeg sluttet å jobbe med ham i 1979. Sånt skjer i livet, man mister kontakten, sier han.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere