Tirsdag starter Nor Shipping, en gedigen messe som har blitt arrangert annethvert år siden 1965.

Messen regnes som en av verdens mest betydningsfulle shippingmesser, der redere, ledere og meglere møtes til konferanser, debatter og, viktigst, nettverksbygging.

En god illustrasjon på hvor stor messen har blitt er John Fredriksen. Verdens kanskje viktigste reder besøker Oslo og skal selv feste i egne lokaler på Aker Brygge denne uken.

Nor Shipping er det desidert viktigste arrangementet for hotell- og handelsnæringen i Oslo-regionen, ifølge Berg-Hansen Reisebyrå.

- Garantert fulle hotell
- Dette er den eneste gangen i året hvor hotellene er garantert fulle – og det er fult to år før selve arrangementet. Samtidig kommer arrangementet på den tiden av året hvor hotellene har mest å gjøre – slutten av mai og starten av juni. Det er mange andre ting som skjer opp mot sommeren og med et så stort arrangement som Nor Shipping tjener hotellene godt med penger, sier June A. Jakola, leder for hotellavdelingen, til Nettavisen.

Hun sier at dette gjør det til den perioden hvor det er enklest å drive hotell.

- Hvem som helst hadde klart å fylle opp hotellet sitt i denne perioden. For bransjen vil jeg si at det er alle de andre tidene på året som er viktigst, fordi det er da de sliter med å fylle hotellene.

- Hvilke arrangementer er de viktigste for hotell- og servicenæringene i Oslo?

- Etter Nor Shipping kommer Bislett Games/ i tillegg til Norwegian Wood, Holmenkollstafetten og Nobel fredspris som viktige arrangementer som spiser opp romkapasiteten. Men det er mai og juni som er den viktigste perioden i året, fordi det da skjer mye i byen samtidig. Da har vi en kombinasjon av faglige konferanser og møter samtidig som det skjer mye sosialt som ulike konserter etc. Allerede neste uke ser vi at det rundt 10. juni kan være vanskelig å få rom i nærheten av Oslo, fordi det skjer ulike aktiviteter samtidig. I utgangspunktet er tirsdag til torsdag hele året de dagene hvor hotellene er mest fulle og prisene høyest. Når man får en konsert i tillegg på en tirsdag er det ofte ikke nok hotellrom i Oslo-sentrum.

Legger igjen enorme beløp
Ifølge Berg-Hansen er det beregnet at hver deltaker legger igjen 3.500 kroner.

Ved de forrige gangene det har vært rundt 35.000 deltakere. Det vil i så fall si at Nor Shipping-dagene genererer en omsetning på cirka 120 millioner kroner.

Dersom det er slik at du leter etter et hotellrom på messen er det imidlertid ikke helt umulig, da det er det slik at kapasiteten endrer seg fra time til time.

- Det dukker opp et ledig rom her og der, fordi folk avbestiller. For første gang på mange år har vi noe ledig kapasitet på Gardermoen under Nor-shipping, sier Jakola.