OSLO (SIDE2): Strandlivet kan ta knekken på håret ditt, og det er vanskelig å beskytte det mot alle skadelige faktorer som sommeren bringer med seg. Mange vurderer om de skal la håret få en gjennomgang hos frisøren nå, eller om de skal spare pengene og vente til etter sommersesongen er over.

- Jeg vil heller si at man skal klippe håret etter sommeren, for da trenger håret å bli reparert. Da kan man gi litt blaffen i håret om sommeren, for det vil nesten alltid bli litt tørt uansett. Etter sommeren kan man, foruten å klippe det, ta en intensiv fuktighetskur hos frisøren, sier frisør Pål E. Normann Nilsen, eier av Gabel Frisør i Bygdøy Allè.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Solbeskyttelse
Nilsen har lang erfaring innen frisøryrke, og har opparbeidet seg god oversikt over hva som fungerer og ikke fungerer når det kommer til håret. Han mener at man vanskelig kan gardere seg mot alle potensielle skader solen, men det er produkter som kan hjelpe håret ditt overleve sommeren.

- De fleste produkter har en egen hårserie med solbeskyttelse. Disse har UVA og UVB filter som skal beskytte håret, forklarer han.

Funker det da?

- Det funker, men håret beveger seg så det blir jo ikke like effektivt som det å ha på seg et skjerf eller en solhatt. Skal man være veldig grei med håret, så anbefaler jeg en solhatt, tipser Nilsen.

- Farging svekker håret
En fuktighetsmaske kan være redningen for tørt og skadet hår, og eksperten mener de fleste har godt av en hårkur en gang iblant.

- Håret hos de fleste med kjemisk behandlet hår er svekket. Håret blir rett og slett svakere av farging. Både fuktigheten og keratinet i håret brytes ned. En kur gjenoppretter både keratinet, og fuktighetsbalansen, forklarer Nilsen.

Han mener en balsam ikke er nok om håret er skadet, og påstår med sikkerhet at en hårkur reparer skadet hår.

- Ja, hårkurer funker. Jeg ville heller lagt penger i en god hårkur enn en balsam. Ideelt sett bør du ha gode produkter i begge, men en hårkur jobber dypere, forklarer han, og legger til at ideelt sett bør man kure håret én gang per uke.

Les også:Lag hårpleien selv

Prisforskjeller
Håret trenger nødvendigvis ikke kures oftere om sommeren enn om vinteren.

- Man trenger ikke nødvendigvis å kure håret mer om sommeren. Jeg mener det tørre inneklimaet vi har her i Norge om vinteren gjør like stor skade på håret som sol og saltvann, sier han.

Prisforskjellene på hårkurer ser stor, og selv om Nilsen ikke har full oversikt over kvaliteten på hårkurer som selges i detaljhandelen, kan han forklarer hvorfor noen produkter er dyrere enn andre.

- Dyre produkter har ofte mindre silikon, og de koster mer fordi det koster å fjerne silikonet, forteller han.

- Finn riktig produkt
Foruten store prisforskjeller, finnes det mange ulike typer hårkurer, og frisøren understreker at det er viktig å velge det produktet som er tilpasset den hårtypen du har.

- Når man velger en kur er det best å se på pakningen, hva slags hår det er beregnet på. Det er mange produkter fra hvert merke, jeg har seks masker til seks ulike typer hår her i salongen, forteller han.