Gå til sidens hovedinnhold

- En eventyrlig humorist og klovn

Kultur-Norge er i sorg etter at Harald Heide-Steen jr. (68) gikk bort i natt.

(SIDE2): Hele Norges komiker, store skuespiller og jazztalent, Harald Heide-Steen jr. tapte kampen mot kreften i natt. Det er mange i bransjen som har hatt gleden å jobbe med ham, og til Side2 forteller kollegene om et fantastisk menneske.

Les også: Harald Heide-Steen jr. døde i natt

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Nydelig menneske
Skuespiller og regissør, Johannes Joner (49), har jobbet med Harald ved en rekke anledninger, blant annet i «Olsenbandens siste stikk» fra 1999. Joner minnes Harald som et nydelig menneske og en fantastisk morsom klovn.

- Han ga oss de beste og morsomste øyeblikkene, nå har han gitt oss et av de tristeste øyeblikkene. Det er en klovn verdig, sier kollega Johannes Joner om Harald Heide Steen jr. Skuespilleren og regissøren vokste også opp med komikeren og skuespillerens improvisasjoner og rollefigurer på TV og radio, og synes det er en svært trist dag da en så stor og viktig mann er borte.

- Vi skaper kulturhistorie i alle land, og i vårt land har Harald en veldig sterk del av den historien. Vi har på kort tid mistet tre store, Trond Kirkvaag, Grethe Kausland og nå Harald. Det er et stort savn, sier Joner.

- Han hadde en eventyrlig humor
Skuespiller og regissør Toralv Maurstad (82) har kjent Harald Heide-Steen jr. gjennom hele hans karriere. De hadde blant annet stemmeroller sammen i Flåklypa Grand Prix.

- Vi vet at han har vært syk lenge, så vi var på en måte forberedt, men det er likevel trist. Det er en stor artist og kunstner som har gått bort, forteller Maurstad til Side2.

- Hvilket forhold hadde du til Heide-Steen?

- Vi spilte mye sammen, jeg har kjent han i mange år og vært sjefen hans. Og ikke minst var vi veldig gode venner, forteller han.

- Hva vil vi huske Harald Heide-Steen jr. best som?

- Humor. Han hadde en eventyrlig humor. Også vil vi huske hans varme. Hans musikalitet og orginalitet var unik. Jeg vil gjerne takke for all den gleden han har gitt oss.

Les også: Olsenbanden-regissør minnes den siste Olsenbanden

- Tristere da han fortalte om sykdommen
Nils-Ole Oftebro minnes Harald Heide-Steen som en stor humorist, men også som en seriøs skuespiller.

- Han annonserte sykdommen selv, og jeg synes det var fantastisk at han fortalte det. Det er deilig for andre å foreberede seg psykisk på dette. Dette er selvfølgelig en trist nyhet, men det var enda tristere da han fortalte om sykdommen. Nå er det ikke slik at jeg bryter sammen i krampegråt, fordi jeg har vært forberedt i over et halvt år, sier Nils Ole Oftebro til Side2.

Han hadde også gleden av å kjenne Harald Heide-Steen jr.s far.

- Jeg kjente Harald mer da vi var yngre – både privat og profesjonelt. Han var i den ligaen som Harald Eia og de er i dag. Han fikk oss til å le av ting vi aldri trodde vi skulle le av, men han var også en seriøs skuespiller. Jeg spilte sammen med faren hans, Harald Heide-Steen, på Stiklestad. Det er et tegn på at en selv begynner å bli gammel, fortviler han.

Et forbilde
For komiker Sturla Berg-Johansen (40) var Harald en stor inspirasjonskilde og han synes det var uhyre morsomt da Harald snakket med liksom-språk.

- Vi ser jo uten tvil opp til disse gutta. Rolf Wesenlund og Harald Heide-Steen jr. er jo noen av de aller største komikerne vi har hatt. Jeg digget jo Wesensteen da de herja. Det er så trist at de beste stikker av, men sånn er jo livet en gang, sier Sturla til Side2.

- Noe av det mest imponerende med Harald var hans enorme skuespillertalent. Når noen komikere tar roller på enten scenen eller film, så er de ofte seg selv, Harald klarte spille en rolle slik at man ikke kjente ham igjen. Han var utrolig dyktig og en bra mann, sier han.

Jobbet mye sammen
- Jeg synes bare det er forferdelig trist, både kulturelt og personlig, sier Brit Elisabeth Haagensli (54) som jobbet sammen med komikeren blant annet i «Fredrikssons fabrikk».

- Jeg har jo jobbet mye med ham og ble veldig glad i ham, sier hun til Side2.

Harald Heide-Steens kanskje morsomste sketsj var som Balle Clorin i Supperådet. Se innslaget her:
(Se flere sketsjer nederst i saken)

HTML EMBED

Se NRKs video av Harald Heide-Steens karriere her.

Høydepunkter fra YouTube:
Wesensteen: Hos tannlegen
Wesensteen: Polet er stengt
Wesensteen: Rotfruktrådet
Wesensteen: Fartsgrense
Harald Heide-Steen jr.: Ubåtkapteinen
Harald Heide-Steen jr.: Dynamitt Harry
Harald Heide-Steen jr.: Som Spantax-pilot
Harald Heide-Steen jr.: Som helleristar
Harald Heide-Steen jr.: Påtrengande teater
Harald Heide-Steen jr.: Spelle oss fra cost to cost

KONDOLANSEPROTOKOLL: Skriv din hilsen til hele Norges Harald Heide-Steen jr.:

HTML EMBED

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken