Gå til sidens hovedinnhold

- Han var en gigant - og så snill

En hund etter mat, en hengiven far og venn og en gigant i teaterverdenen som vil etterlate seg et enormt tomrom. Slik ble Harald Heide-Steen jr. hyllet og minnet.

(SIDE2:) Mange var de som hadde funnet veien til Høvik kirke i Bærum da Harald Heide-Steen jr. skulle bisettes onsdag. Kjente kolleger og mindre kjente venner samlet seg side og side for å ta farvel med tyristsjefen og ubåtkapteinen - men først og fremst med det rause mennesket som var Harald Heide-Steen jr.

Les også: - Harald var en diamant

- Fryktelig dag for norsk teater
Uansett om det var teatersjef Vidar Sandem som talte, hans kamerat Geir Kjærnes hans svoger Øystein Øyehaug eller revyekspert Knut Lystad så var det i stor grad mennesket Harald Heide-Steen jr. jr de trakk frem. Han som ga varmest klemmer, som fikk folk til å føle seg vel med sin blotte tilstedeværelse og som i sitt arbeid var like opptatt av å hjelpe frem kollegene som å gjøre en god innsats selv.

- Dette er en fryktelig dag for norsk teater. Man sier gjerne at ingen er uerstattelige, men Harald er uerstattelig, sa teatersjef for Det norske teateret, Vidar Sandem i sin tale.

Tidligere sogneprest Agnar Holme beskrev morgenmennesket Heide-Steen jr. En mann som laget to-retters frokoster til sin kone og barn. Som elsket croissanter og kulinariske måltider og var sterk motstander av mat med mellomlegg.

Et menneske som mente det gode liv var sol, varme, pene designerskjorter og urbane byer. Som elsket sitt arbeid og gjøre andre mennesker glade, men som elsket sin kone, sine tre barn og vennene enda høyere.

Langt opp i 40-årene opplevde han å bli far på ny og stiftet Eldre Engstelige Fedres forening. Han engstet seg konstant for barna, men var også deres venn og deres venners venn.

Og glimtet i øyet var aldri langt unna.

- Familien forteller at Harald var ganske så bortskjemt fordi han kunne sjarmere seg til alt, sa Holme og påkalte latteren fra en kirke som var fylt til den siste plass på galleriet.

En god latter
Så hadde også latteren sin naturlige plass når man skulle minnes Harald Heide-Steen jr.

Som representant for Norsk revyforfatterforening påkalte Knut Lystad gapskratten da han uttalte at medlemmet Harald Heide-Steen jr. jr kanskje ikke alltid skrev like mye. Han hoppet gjerne rett fra idéstadiet og til scenen.

- Samtidig var han mer forberedt enn det kunne virke som, sa Lystad som lyste «fryd» over Heide-Steen jrs minne.

Heide-Steen jrs fremmøtte kolleger viste hvor bredt nedslagsfelt en kunstner av hans kaliber hadde, hvor mange ulike mennesker han faktisk hadde samarbeidet med.

- Jeg har vokst opp med ham. Han var et forbilde og en som var uoppnåelig før man selv entret bransjen. Jeg følte ærbødighet første gang jeg skulle hilse på ham, og så fikk jeg oppleve en mann som hadde så mye omtanke og kjærlighet for alle, sa Hilde Lyrån til Side2.

Zahid Ali ble kjent med komikeren for 10 år siden da de oppdaget at de hadde samme bookingbyrå, dro de på turné sammen.

- Det var stort for meg som komiker. Dessuten var han en så hyggelig, morsom person, sier han om kameraten.

- Sammen med Rolv Wesenlund fornyet Harald Heide-Steen jr. norsk humor. De var satiriske, men ikke slemme. En humor noen av oss forsøker å etterstrebe. Jeg hadde Harald Heide-Steen på veggen istedenfor Beatles da jeg var ti år. Så han var et stort idol, sa Tom Sterri til Side2.

- En stor arv
Kusine Anne Marit Jacobsen leste dikt av Tor Jonsson og Hans Børli. Iver Kleive stor for en intim og mektig musikalsk ramme sammen med Sølvguttene. Det ble ledd og det ble grått ofte på en og samme gang. Akkurat som de følelsene Harald Heide-Steen jr. jr selv kunne fremkalle som gjøgleren, språkvirtuosen og musikeren.

- Jeg tenker på alle ord og vendinger han har gitt oss. Det er arven etter Harald, sa Øivind Blunck.

Onsdagens bisettelse i Høvik kirke ble et farvel med en kunstner som på det siste ikke hadde det snev av selvmedlidenhet, men som var opptatt av hva som skulle skje videre med dem som ble igjen. Han døde 3. juli, dagen etter at sønnen Frikk fylte 20 år. Hans barn og familiens unge tok på sin side tok et spesielt farvel rundt kisten til Harald Heide-Steen jr. jrs egen versjon av «so ro, lille mann».

446

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene