Gå til sidens hovedinnhold

Slik farger du håret hjemme

Unngå fargefellene ved hjelp av Side2s hjemmefarge-guide.

(SIDE2): Å farge håret hjemme er en kunst. Hårets farge, struktur og tykkelse spiller inn når du skal velge farge, og det er lett å gå i fellen og ende opp med et mindre vellykket resultat.

Les også:Nå skal du ha pannelugg
Les også:Årets hårtrender

– Den største feilen folk gjør er å velge feil hårfarge, sier Gitte Thune Hannestad markedssjef i Bonaventura Sales.

Side2 møter henne under Schwarzkopfs pressemøte, og hun understreker at det er viktig å bruke kunnskapen til de ansatte i faghandlene når man velger farge til hjemmefarging. Støter man på problemer, før, under eller etter fargingen anbefaler hun at at man oppsøker hjelp, og Schwarzkopf har blant annet en egen telefonlinje for de som har spørsmål om hårfarging.

– Har du langt hår må du huske å kjøpe to pakker for å få nok til hele håret. Og glem for all del ikke å allergiteste produktet før du setter i gang, sier hun.

Få siste nytt fra Side2. no: Klikk her!

Litt om håret
Vi mennesker har i gjennomsnitt 100.000 hår på hodet. Antall hår avhenger faktisk litt av hårfarge, og de med blondt hår har mest hårstrå, mens de med mørkt hår har færrest hårstrå. Vi mister opptil 100 hår om dagen, og hver dag vokser håret i snitt 0,3mm.

Ett hårstrå består av tre lag. Det ytterste laget (skjellaget) består av skjell som ligger lagvis ytterst i håret. Det neste hårlaget (fiberlag) beskytter skjellaget. Det er cellene i dette laget som bestemmer fargen på håret, og inneholder derfor pigmenter. Det innerste laget heter margen.

Forskjellen på sunt og skadet hår, er at på et sunt hår ligger skjellaget tett inntil og beskytter fiberlaget. Dette gir håret styrke, og den glatte overflaten reflekterer lyset og håret oppleves derfor som mer glansfullt. På et skadet hår spriker skjellaget, og fiberlaget er ubeskyttet mot angrep. skadet har ser derfor ofte matt og glansløst ut.

Frisørfarging vs. hjemmefarging
Forskjellen på farge frisørene bruker og hjemmehårfarge er at hjemmehårfarge er lettere å bruke. Dette er en fordel når man ikke er faglært – slik som frisørene er. Fargen er mer flytende, noe som gjør det letter å fordele fargen utover håret. På grunn av den strenge lovgivningen er også denne fargen mildere mot håret.

Frisørfargen er også stivere, og mer intens. På denne måten kan frisøren se nøyaktig hvor fargen legger seg, og den gir også større grad av nøyaktighet. Siden disse produktene håndteres av fagfolk, er produktene sterkere.

Ikke vask håret
Når man farger håret, skal fargen ofte påføres i tørt hår. Håret bør ikke være nyvasket fordi fettet i hodebunnen funderer som en god beskyttelse mot hodebunnen.

Det finnes også tre typer av naturlige hårpigmenter. De mørke hårpigmentet er størst, de lyse er noe mindre mens de røde hårpigmenter er mye mindre.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Fargens holdbarhet
Hvor lenge fargen holder seg i håret kommer an på hvor sterk fargen er, og hvor dypt den trenger inn i håret.

Noen farger er slik at de lett kan vaskes ut etter noen får sjamponeringer, mens andre farger holdes i opptil 24 vask. Alt avhenger av antall pigmenter og hårets evne til å holde på pigmentene. Noen fargepigmenter trenger helt inn i håret og de naturlige fargepigmentene lysnes samtidig endres de kunstige fargepigmentene til store fargemolekyler som blir værende i hårstrået.

Ved blondering er det viktig å ta hensyn til hvilke pigmenter som befinner seg i håret. Siden hårets mørke pigmenter av grått og brunt er betydelig lettere og raskere å avfarge enn de av gult/rødt, er det ikke alltid mulig å unngå et rødskjær helt. Da må man i en ny operasjon foreta en mattering, altså bruke en komplementærfarge for å dempe den varme fargen. Det anbefales at så store behandlinger utføres av frisører eller de som har erfaring med dette fra tidligere.

VALG AV FARGE

Når du velger farge er det mye du må ta hensyn til. Det er ikke alltid du kan velge pakken med akkurat den fargen du vil ha. Noen ganger må du gå en tone lysere, mens andre ganger en tone mørkere – for å få akkurat den hårfargen du vil ha. Men dette kommer an på hårets tilstand.

For å avgjøre hva slags farge du skal kjøpe, bør du stille deg følgende spørsmål:

1. Hva slag stand er håret i og hvilken farge vil du ha?
Før du velger farge må du stille diagnose på håret ditt. Du må avgjøre hva slags stand håret ditt er i, og hva slag farge du ønsker på håret. Ved hjelp av fargekartet, som finnes der du kjøper fargen, kan du definere den fargen du ønsker på håret. Du må også sjekke gråprosenten i håret (sprø i faghandelen), da dette vil ha innvirkning på fargen.

2. Hvor tykt er håret ditt?
Hårtykkelsen må også tas i betraktning når man velger hårnyanse. Hovedregelen er at ved normal hårtykkelse så velger du akkurat de nyanse som skal oppnås. Har du tynt, fint hår velger du en nyanse som er inntil en tone lysere. Har du tykt hår skal du velge en nyanse som er inntil en tone mørkere enn den nyanse du vil ha.

3. Hvor porøst er håret ditt?
Du må også vurdere hvor porøst håret ditt er. Dette finner du ut ved å børste håret. Faller håret elastisk tilbake til den gamle formen, kan man gå ut fra at håret er friskt. Kan det imidlertid børstes slapt og uten spenst i aller retninger, må håret behandles med pleieprodukter før det anbefales å farges. Det er viktig å huske at varme farger fester seg dårlig i porøst hår.

Bleking
Når man bleker håret på hjemmebane, må man utøve forsiktighet. Bleking er en prosess der hydroperoksid brukes til å trekke ut hårets naturlige fargepigment, og på denne måten blir håret blondere. Hjemmebleking er faktisk mildere for håret sammenlignet med frisørbleking, men man må allikevel utøve forsiktighet når man bleker håret hjemme for det er sterke saker det her er snakk om uansett.

Å lage striper i nyfarget hår er ikke lett. Årsaken er at flere pigmenter er tilsatt, og disse pigmentene sitter bedre. Da må flere hydroperoksider brytes ned – og derfor vil ikke stripene fungere like godt.

Mange føler at stripene blir mindre synlig etter hvert, men dette er bare en illusjon. Man blir ,mer vant til å se stripene i håret og de blander seg inn i håret, slik at de blir mindre markerte.

STEG-FOR-STEG FARGING

1. Test produktet før bruk
For å forsikre deg om at du ikke er allergisk anbefales det å teste produktet før man tar det i bruk.

2. Påfør farge i håret
Bruk gjerne en fet krem rundt hårfeste slik at du ikke får synlig farge rundt hårfeste. Unngå å få kremen i håret, for da vil ikke fargen feste seg. Det er viktig at du bruker de vedlagte hanskene, og er forsiktig slik at man ikke får farge inn i øyene.

Om det er første gang du farger håret, er det viktig at du først påfører farge i lengder og spisser før du etter 10 til 15 minutter påfører farge i håret mot hodebunnen. Skal du farge ettervekst er det en omvendt prosedyre. Først tar du farge i håret ved hodebunnen, deretter i lengder og spisser.

3. Vent
La fargen sitte i, etter anvisning på pakken.

4. Skyll ut
Skyll godt ut, og sjamponer håret grundig. Avslutt med balsam.

5. Etterbehandling
Bruk gjerne sjampo og balsam som er spesielt utviklet for farget hår – slik at fargen holder seg så lenge som mulig.

(se noen av de mest spurte spørsmålene om hårfarging under bildet)

POPULÆRE SPØRSMÅL

Jeg har blondt hår, og ønsker å farge håret mørkt – kan jeg det?
Et hår som er veldig lyst, mangler stort sett alle de varme pigmentene som ligger til grunn i de mørkere nyansene. Disse må settes til før innfargingen begynner, for å unngå et kaldt skjær etter tilbakefargingen. For å få et vakkert resultat må dette gjøres i flere omganger. Det er å anbefale å gjøre dette hos frisører eller de som har lang erfaring med hjemmefarge. Når håret først er tilbake til en mørkere farge er det igjen helt ok å farge det hjemme ved neste behandling.

Hva er ammoniakk?
Ammoniakk blir brukt til å åpne skjellagene, og den har en sterk lukt som avtar mens man farger håret. Da ammoniakk sliter på håret, er det nå vanlig at man nå har byttet ut ammoniakk med ammoniumhydroksid. Det finnes også hårfarger uten ammoniakk.

Hvordan unngå at håret blir gult under bleking?
Siden alle hår inneholder gule og røde pigmenter, er det viktig å ikke velge for svak blondering i forhold til din farge. Gjør du for svak blondering vil du ikke trekke ut tilstrekkelig med pigmenter og de røde/gulpigmentene blir igjen.

Hvorfor blir håret lilla?
Om du har grått hår, kan fargen bli lilla. Årsaken til dette er at lillafargen i hårfarge skal kompensere for det gule i den naturlige hårfargen din. Grått hår har ingen gule pigmenter, og derfor kommer lillafargen fram. Om håret ditt blir lilla må du ikke gjøre noen kjemiske inngrep på håret. Den lilla fargen vil fade etter noen sjamponeringer, og etter fire sjamponeringer kan du gjerne farge håret i en annen farge.

Hvilken farge kan man bruke på grått hår?
Det er viktig å huske at grått hår ikke går sammen med røde pigmenter – da får man lilla hår.

Hvorfor blir håret grønt?
Om du har naturlig blondt eller bleket hår kan håret blir grønt om du bader i klor, eller har en dusj som er koblet opp med et kobber rør hvor kobberioner frigjøres. Behandlingen av grønt hår avhenger av hvor stort problemet er. Om du har svakt grønnskjer i håret kan det hjelpe å farge håret i en Nivå 1 farge med røde pigmenter. Men er grønnfargen sterk bør håret blekes før man korrigerer.

Hvordan er holdbarheten på hårfarge?
Hårfarge trenger ikke best før dato, men ifølge EUs kosmetikkdirektiv er 2,5 år grensen for holdbarhet.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken