(SIDE2): Både kulturelle og estetiske faktorer har i årtusener påvirket kvinner til å fjerne hår på visse deler av kroppen. I svært ung alder begynner man med det møysommelige ritualet, men for noen er uønsket hårvekst et større problem enn for andre.

- Sterk hårvekst på kroppen og i ansiktet er et stort problem blant utenlandske jenter, og mange blir mobbet for dette på skolen. Mange utenlandske jenter kommer også tidligere i puberteten, og får tidligere hår på kroppen, sier hudpleier og lasererterapeut Liselotte Hylland, ved Oslo Kosmetiske Lasersenter

Hun forteller at fortvilte mødre tar med seg sine døtre til klinikken for å få en permanent løsning på hårproblemet.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Ikke helt permanent
Hårfjerning med laser har de senere årene fått mye oppmerksomhet, og mange fristes av tanken på å få fjernet hårene permanent.

- Laser er permanent fjerning av hårene, men fordi det er flere hår i samme hårsekk trenger man flere behandlinger på samme område. Det er flere hår i samme hårsekk. Faktisk er det slik at det kan være opptil ti hår i samme hårsekk, og alle må elimineres for at man skal få fjernet håret permanent, opplyser Hylland.

Men selv med laser kan hårene komme tilbake.

- Hårene kan faktisk komme tilbake, for det er slik at kroppen kan lage nye hår. Kroppen vil jo gjerne ha hår, forklarer terapeuten.

Fjerning av hår med laser passer aller best for de med lys hud og mørke hår. Årsaken er at laser fungerer best på litt grovere hår, samtidig som lyset påvirker pigmentet i huden.

- Problemet med laser er at det påvirker pigmentet i huden, så man må være veldig forsiktig med laserstyrken. Laseren ser nemlig ikke forskjell på hud og hår, forklarer Hylland.

Ulempene
Selv om det er klare fordeler med laserbehandling, er det også ting man skal passe seg for når man utfører en slik behandling.

- Ulempene med laser er at man kan blir brent, og det er derfor viktig å være veldig forsiktig. Spesielt forsiktig må man være om pasienter har vært ute i sol, tatt solarium eller har brukt selvbruningskrem. Sminke må også fjernes for den inneholder pigmenter. Det er veldig viktig og ikke ha for høy varme. Men ellers er det ingen ulemper - man kan for eksempel ikke få kreft av behandlingen, mener hun.

Barbering og voksing
Men for dem som foretrekker å fjerne hårene på gamlemåten er det slik at barbering eller voksing verken gir mer eller mindre hårvekst. Men betennelser og inngrodde hår er langt fra uvanlig.

- Det som er ganske hyppig både i bikinilinje og på leggene er såkalte inngrodde hår med kviselignende betennelser der hårene har «snudd seg» og vokser under huden. Dette er noe som også forekommer hos menn i skjeggområdet i forbindelse med vanlig barbering. Da er det som regel nødvendig med laser behandling for å oppnå bedring, sier spesialist i dermatologi Jon Langeland, ved Hudklinikken i Oslo.

Intimbarbering
Som vi har skrevet tidligere har brasiliansk voksing lenge vært en trend som jenter helt ned i 13-årsalderen har kastet seg på, og Langeland ser ikke noe problem med å fjerne alt hår fra et så intimt område på kroppen.

- Det kommer også opp spørsmål på noen av de møtene vi er i, om ikke det er skadelig å fjerne alle hårene. Egentlig ser det ut som det går overraskende bra også i intime regioner. Vi har jo tenkt oss at det kunne forekomme at det var noen som får lettere irritasjon, eksem, sopp, osv på grunn av dette, men det daglige inntrykket av pasienter gir ikke noen holdepunkter for det, opplyser Langeland.

Les også:Ungpiker fjerner alt hår nedentil

Får ikke mer hår
Mange føler at de får mer hår av for eksempel å barbere seg, men dette er ifølge ekspertene en myte. Hår styres av hormoner og man kan dermed ikke påvirke hårveksten.

- Det er ingenting som taler for at barbering, voksing eller napping gir mer eller mindre hårvekst. Ettersom mange holder på med dette fordi de er i an fase med tiltakende hårvekst, har de lett for å tro at det er hårfjerningen som gir mere hår, forklarer legen.

Forsiktig med hjemme-fjerning
Mange velger å fjerne hårene på hjemmebane, og i dagligvarebutikkene finnes det en mengder med hårfjerningsprodukter. Langeland oppfordrer folk til å være forsiktige.

- Har er det viktig å følge bruksanvisningen. De kan være basert på et keratolytisk stoff thioglycolat, som kan gi betydelig hudreaksjon dersom det ligger på for lenge. Voksproduktene kan også skade huden enten ved at de er for varme eller ved at man bruker voksstrimler og river av for mange ganger i samme område, opplyser han.

Les mer om hårfjerning her:
Ungpiker fjerner alt hår nedentil
- Glattbarbert er ut
Slik vokser du hjemme