Gå til sidens hovedinnhold

Fjerner hår før byturen

Hvor mye hår er sosial akseptert?

(SIDE2): Fjerning av skjemmende eller uønsket hår er knyttet opp mot sosiale regler, og både kvinner og menn har i årtusener gått langt for å få glattbarberte overflater.

Ifølge en pressemelding fra Veet fjerner 67 prosent av oss uønsket hår én gang i uken, og selv om dette kan være en smertefull og langtekkelig prosess kan du prise deg lykkelig over at utvalget av hårfjerningsprodukter er stort i dagens tidsalder.

For 20.000 år siden barberte nemlig huleboere seg i ansiktet med skarpe steiner, og for 3000 år siden brukte man arsenikk, eselfett og flaggermusblod for å ta bort skjemmende hår.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Før byturen
Men når det kommer til dagens hårfjerningsritualer, er det verdt å merke seg at 19 prosent gjør det spesielt når de skal på byen. 8 prosent fjerner hårene de har en ny partner. Dette forteller oss at hårfjerning er sterkt knyttet opp mot sosiale regler, og hva som er forventet i vårt visualiserende samfunn.

Trenden med hva som blir betegnet som akseptabel hårvekst er i stadig endring. Mens man med kvinnefrigjøring og kampen om likestilling på 70-tallet, skulle la hårene på leggene og under armene gro i fri utfoldelse, ble det fra 80-tallet og inn i 2000-tallet en stadig sterke trend med glattbarberte overflater.

Brasiliansk voksing
Brasiliansk voksing var et fenomen som bredte seg over hele verden, og også her i Norge ble dette en ettertraktet look. Men selv det fortsatt er slik at visse områder skal forbli hårløse, er det nå mer i tiden å la det være igjen litt hår nedentil.

- De fleste foretrekker fortsatt en nesten glattbarbert look, men gjerne med en individuelt formet hårstripe igjen. Altfor mange har i mange år vært totalt glattbarberte, inspirert av pornoindustriens glatte ungpikelook. Men når så mange har fulgt en trend, er den ikke lengre interessant, og derfor har flere og flere begynt å eksperimentere med mer hårprakt der nede - altså individualisme, forklarte den danske trendekspert Marie Duedahl.

Les hele saken:- Glattbarbert er ut

Unges fortvilte kamp
Som nevnt over, er det tydelig at hårvekst er sterkt knyttet opp mot sosiale regler. Både kulturelle og estetiske faktorer har i årtusener påvirket kvinner til å fjerne hår på visse deler av kroppen. Men for noen er problemet større enn for andre, og Side2 skrev tidligere i år om unge jenters fortvilte kamp mot disse uønskede hårene.

- Sterk hårvekst på kroppen og i ansiktet er et stort problem blant utenlandske jenter, og mange blir mobbet for dette på skolen. Mange utenlandske jenter kommer også tidligere i puberteten, og får tidligere hår på kroppen, sa hudpleier og lasererterapeut Liselotte Hylland, ved Oslo Kosmetiske Lasersenter, til Side2 tidligere i år.

Ikke mer hår
Man skal allikevel ikke være redd for at man får mer hår ved å barere seg, da hår styres av hormoner og ikke hyppig hårfjerning.

- Det er ingenting som taler for at barbering, voksing eller napping gir mer eller mindre hårvekst. Ettersom mange holder på med dette fordi de er i an fase med tiltakende hårvekst, har de lett for å tro at det er hårfjerningen som gir mer hår, forklarte dermatolog, Jon Langeland, ved Hudklinikken i Oslo.

Følg bruksanvisningen
Legen oppfordrer likevel til at man utøver forsiktighet, og understreker at det er viktig å følge bruksanvisningen på de hårfjerningsprodukter man velger.

- De kan være basert på et keratolytisk stoff thioglycolat, som kan gi betydelig hudreaksjon dersom det ligger på for lenge. Voksproduktene kan også skade huden enten ved at de er for varme eller ved at man bruker voksstrimler og river av for mange ganger i samme område, sa han.

Les hele saken her:- Mobbes på grunn av hårvekst

Voksing
Selv om barbering kan både virke tryggere og lettere, gir det å fjerne håret med voks et mer varig resultat. En av fodelene med voksing er nemlig at det tar tid før huden lager ny rot.

- Håret fungerer slik at det gror i 100 dager og hviler i 100 dager. Det er vondest første gang når man vokser, men etter hvert blir håret tynnere, og på sikt vil man oppleve at det er steder på kroppen hvor håret ikke kommer tilbake, sa hudpleier Anette Kvaal, til Side2 for en tid tilbake.

Mange av oss kvier oss for å vokse – det kan være både smertefullt og vanskelig, og ofte er resultatet svært varierende.

– Det er vondest å vokse nederst på leggen, og mindre vondt lenger oppe. Det tar bare ti minutter å vokse leggene – det går jo kjempefort, sa Kvaal.

Slik oppnår du et godt resultat ved hjemmevoksing:

Dagen før voksing

1. Peel huden dagen før

2. Test produktet på et lite område dagen før voksing

Dagen du skal vokse

3. Vask bort eventuell bodylotion

4. Vask huden som skal vokses med Pyrisept

5. Voksstripsen varmes opp mellom hendene, eventuelt varmes i mikro eller vannbad

6. Legg voksen på huden og stram huden

7. Dra opp mot hårretningen

Kommentarer til denne saken