(SIDE2): Kvinner har i årtusener fjernet uønsket hår, og det er nesten ingen grenser for hva vi lar oss gjennomgå for å få glatt og silkemyk hud. Cleopatra for eksempel brukte en barberhøvel i bronse til å fjerne kroppshåret sitt, men selv på denne tiden laget man egenkomponerte utgaver av voks for å få et mer varig resultat.

– Fordelene med voksing er at det tar tid før huden lager ny rot. Håret fungerer slik at det gror i 1000 dager og hviler i 100 dager. Det er vondest første gang når man vokser, men etter hvert blir håret tynnere, og på sikt vil man oppleve at det er steder på kroppen hvor håret ikke kommer tilbake, sier hudpleier Anette Kvaal.

Få siste nytt fra Side2. no: Klikk her!

Peel først
Vi er på presselanseringen av Veets nye luksusserie «Supreme Essens» på Grand Hotel i Oslo, og hudpleieren både forteller og viser hvordan man oppnår best resultat med hjemmevoksing.

– Jeg anbefaler å peele dagen før man skal vokse. Dette fordi huden blir smidigere, og håret glir lettere ut. Da er det ingenting som blokkerer hårroten, forklarer hudpleieren og legger til at voksing i seg selv er fantastisk peeling.

– Ikke alle bør vokse
Men det er ikke alle grupper som bør vokse, og man skal også være forsiktig med hårete føflekker.

– De som ikke bør vokse er diabetikere, blødere og de med ulike typer hudsykdommer og eksem, som for eksempel psoriasis. Føflekker med hår skal man også være veldig forsiktig med. Jeg bruker å barbere disse før voksingen, og heller vokse rundt de, tipser Kvaal.

Gjort på ti minutter
Mange av oss kvier oss for å vokse – det kan være både smertefullt og vanskelig, og ofte er resultatet svært varierende.

– Det er vondest å vokse nederst på leggen, og mindre vondt lenger oppe. Det tar bare ti minutter å vokse leggene – det går jo kjempefort, utbryter hun.

En salongbehandling med voksing av legger koster omkring 400 til 600 kroner, og selv om dette er praktisk, kan du få like bra resultat ved å gjøre det hjemme.

– Det er like effektivt å vokse hjemme som i salong. Fordelen med voksing er at man slipper den piggete, kjipe følelsen, mener Kvaal.

Lyst hår vokser saktere
Den ideelle lengde på hår som skal vokses er to til fem millimeter. Er håret kortere enn dette kan det være vanskelig å få tak.

– Lyst hår vokser én centimeter per måned, mens mørkt hår vokser to centimeter per måned. Årsaken til dette er at lyst hår har mer skjell.

En av fordelene med å vokse er at det tar cirka fire uker før håret vokser ut igjen. Det er fordi man fjerner hårroten og det tar tid før en ny dannes.

Barberer kjertlene
Kjertlene våre er ømfintlige områder, og man skal være forsiktig med voksing her. Mange hudpleiesalonger vokser ikke armhulene, og eksperten anbefaler at man barberer armhulene istedenfor å vokse de.

– Etter du har vokset bør du unngå å bruke parfymert bodylotion. Man bør også vente med hårreduserende krem til dagen etter. Om de røde prikkene, man ofte får etter voksing, varer lengre enn ett døgn bør man vurdere et annet alternativ enn voksing, anbefaler hun.

Hun sier også at man bør la huden hvile i ett døgn etter voksingen. Man bør ikke ta varme bad, ikke legge seg i solariet og det anbefales at man unngår sol generelt. Er du forkjølet eller har du feber, skal du unngå all type voksing og heller vente til du har blitt frisk.

Advarer mot tidlig voksing og barbering
Hudpleieren advarer også mot å begynne å vokse eller barbere legger og armhuler for tidlig.

-Jeg har sett jenter som har barbert seg siden de var i 13 – 14 år, og det har vært et skremmende syn, avslutter hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik oppnår du et godt resultat ved hjemmevoksing:

Dagen før voksing
1. Peel huden dagen før

2. Test produktet på et lite område dagen før voksing

Dagen du skal vokse
3. Vask bort eventuell bodylotion

4. Vask huden som skal vokses med Pyrisept

5. Voksstripsen varmes opp mellom hendene, eventuelt varmes i mikro eller vannbad

6. Legg voksen på huden og stram huden

7. Dra opp mot hårretningen

Lykke til!