Gå til sidens hovedinnhold

Harmløs moro på kontoret

Lars von Trier hevder selv at denne filmen ikke er en refleksjon verdig. Vi prøver oss allikevel.

Direktøren for det hele - Danmark 2006. Regi: Lars von Trier. Med: Jens Albinus, Sofie Gråbøl, Jean-Marc Barr, Iben Hjejle, Peter Gantzler og Fridrik Thor Fridriksson.

Aldersgrense: Tillatt for alle.

Lars von Trier vet å bruke sine finurlige evner på flere måter. Denne gangen er litt uskyldig komikk på arbeidsplassen som ender opp som en film.

Den danske regissøren parerer sine klisjeer med litt forklarende dialog. Lettbeint skal det være og dette har von Trier behov for å presisere opptil flere ganger.

Om filmen ikke når de store høyder, så er i alle fall ideen ganske god. Dette filmprosjektet kan ikke sammenlignes helt med suksesserien «The Office», men tanken på Ricky Gervais fantastiske figurer smyger seg lett inn i bevisstheten. Serien har kanskje inspirert denne kreative dansken.

Peter Gantzler spiller mannen som i sin tid skapte IT-firmaet som nå skal selges til noen aggressive islendinger. Problemet er at han aldri har gitt selskapet noen direktør, men bare skapt en fiktiv en som alltid er i USA. Oppkjøperne vil gjerne møte mannen som har drevet frem det suksessfulle firmaet. Det er da en pretensiøs og arbeidsledig skuespiller blir trukket inn i salgsprosessen. Det sier seg vel selv at rolletolkningen ikke går helt som planlagt. Komplikasjonene øker også i omfang etter hvert som de ansatte får møte direktøren for det hele.

Historien og karakterene er ikke akkurat troverdig og handlingen er direkte kjedelige sånn innimellom. Den lurvete filmteknikken passer fint inn, men litt lei blir man jo av hakkete klipping, dårlig beskjæring av bildene, variert lyd og tilfeldig lyssetting. Alt skyldes selvsagt en ny måte å lage film på. Systemet kalles Automavision.

For en gang skyld har von Trier laget en lettfordøyelig film. Greier man å svelge de ekstremt karikerte figuren og bløte IT-vitser, så er underholdningsverdien garantert.

Flere filmanmeldelser finner du her.