Gå til sidens hovedinnhold

- Harmløst amerikansk boligkrakk

Det internasjonale pengefondet karakteriserer forkjølelsen i USAs økonomi som lite smittefarlig.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Bremsen i den amerikanske økonomien får neppe konsekvenser for hele verdensøkonomien, så lenge problemene kun dreier seg om dalende boligpriser, heter det i det internasjonale pengefondets (IMF) rapport om verdensøkonomien, som gjengies i den konservative britiske avisen The Telegraph i dag.

NA24 - din næringslivsavis

Rapporten presenteres i tradisjon tro i forkant av IMFs årsmøte i Washington neste uke.

- Nedgangstidene i USA vil mest sannsynlig ikke spre seg til resten av verden, konkluderer rapporten, og halshugger med det den vanlige fremstillingen om at dersom USA nyser, blir hele verden forkjølet.

I rapporten beskriver IMF studier av fem resesjoner og to mellomsykliske nedganger siden 1970-tallet. Den fant ut at synkroniserte fall var mer assosiert med kraftige resesjoner lik de man hadde i 1974-74, 1980-82 og i 1991, heller enn med vekstpauser lik de i 1986, 1995 og den nåværende fasen.

Den slår også fast at globale nedganger sjeldent skyldes videreføringer av spesifikke amerikanske problemer, slik som det begynnende boligkrakket, men nevner firedoblingen av oljeprisen på 1970- tallet og da it-bobla sprakk i 2001 som eksempler på hva som skal til for å få en smitteeffekt.

Det internasjonale pengefondet advarer likevel om at sterkere finansiell integrasjon og mer handel har økt sjansen for ringvirkninger mellom flere land. Banken sier at USA ,som verdens største importør og nest største eksportør, kaster en stor skygge på verdensøkonomien. USA tilsvarer rundt en femtedel av verdens bruttonasjonalprodukt.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis