Gå til sidens hovedinnhold

Harry Potter slår sin egen rekord

Den lille magikeren fortryller nordmenn som aldri før.

Den siste Harry Potter-filmen «Harry Potter og dødstalismanene del 1» brer om seg i et imponerende tempo. Så langt har filmen spilt inn mest av alle de seks som utgjør serien.

Jarle Namtvedt i Sandrew Metronome Norge sier til NA24 at filmen er blant de mest populære med hele 289.000 besøkende så langt i det norske markedet.

- Harry Potter og Ildbegeret var også den mest populære og mest besøkte Harry Potter filmen i Norge. Premierehelgen hadde filmen over 200.000 besøkende og totalt var det 617.000 som så den på kino i Norge, sier Namtvedt.

Med utgangspunkt i at en kinobillett ligger rundt en hundrelapp, blir dette rett i underkant av 30 millioner kroner i billettinntekter så langt.

Milliardindustri
Sammenlignet med USA er imidlertid det norske kinomarkedet beskjedent, noe tallene viser.

Ikke mindre enn 302 millioner kroner hentet filmen inn i billettinntekter, i USA, denne helgen. Siden premieren har filmen spilt inn over 1,3 milliarder kroner i USA, ifølge Associated Press.

I tillegg kommer inntektene fra resten av verden som totalt er på svimlende 3,7 milliarder kroner. Totalt over 5 milliarder kroner.

Dermed befestet Potter sin posisjon på toppen av kinolisten.

Filmen følges imidlertid tett av «Tangled fra Disney», som hentet 299 millioner kroner i billettinntekter, skriver Associated Press.

Briller eller tiara
«Harry Potter og dødstalismanene del 1» har hele veien vært forventet å bli en suksees på lik linje med de seks foregående Potter-filmene.

Forventningene til Disney-filmen var langt ifra like store, men «Tangles» har overrasket stort og levert den nest største høsttakkefest-premieren i historien, etter «Toy Story 2», som spilte inn over 350 millioner kroner, i USA, de tre første dagene.

- Tangled eller «To på rømmen» som den blir hetende på norsk, har premiere den fjerde februar neste år i Norge, sier Cathrine Kanck Vardal i Disney, til NA24.

Hun opplyser at forskjellen i premieredatoer skyldes en vurdering i forhold til når det er gunstig å lansere en barnefilm og at den skal dubbes og vises i en norsk versjon - i tillegg til original språket, engelsk.

Premierekvelden og de to påfølgende dagene spilte filmen inn hele 762,5 millioner kroner i USA. De ti første dagene hadde filmen spilt inn 1,34 milliarder kroner. Det er bedre enn den forrige ti-dagersrekorden på 1,2 milliarder kroner, som ble satt av Harry Potter og ildbegeret i 2005 og en tangering av fjorårets Harry Potter og halvblodsprinsen, ifølge Warner Bros.

- Dette er en klar indikator på hvor stor den siste Potter-filmen kommer til å bli, forventningene står allerede i taket, sier Jeff Goldstein, salgsdirektør i Warner Bros, til Associated Press.

Som støttes av Distributøren i Norge.

- Jeg tror besøkstallene blir de største av alle Harry Potter filmene, det er avslutningen og det er der det ender, sier Namtvedt.

Den siste filmen i serien om den unge trollmannen, Harry Potter og dødstalismanene del 2, er ventet å ha premiere i juli neste år.

Totalt sett under pari
Selv om de to nevnte filmene har levert veldig bra så har de totale billettinnteketene, i USA, for helgen vært dårligere enn fjoråret.

Denne helgen i 2009 brukte amerikanerne 273 millioner dollar eller 1,7 milliarder kroner på kinobilletter. Totalen dette året ble 267 millioner dollar noe som blir til 1,6 milliarder kroner etter dagens kurs.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken